במסגרת עסקת הנדל"ן הגדולה במשק אי פעם, זכתה קבוצת רכישה בראשות חברת "מנהל מגורים" ואיש העסקים מוטי פלד, במכרז על מתחם רשות השידור בת"א, תמורת יותר ממיליארד שקלים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שנתיים חלפו מאז ההצהרות הללו, אך הפרויקט הפך לבור שרק הולך ומעמיק. דנה היא אחת ממאות הרוכשים בקבוצת הרכישה של פלד. היא היתה בטוחה שבאמצעותו היא תגשים את חלום הדירה בתל אביב. "כשהגענו גילינו משרדים מפוארים והמוני אנשי שיווק שהבטיחו לנו הבטחות", סיפרה. "הרגשתי שאני בידיים טובות - האמנתי להם".

דנה חשבה שתקנה דירה בתל אביב, כך שבסיום הפרויקט היא תעלה לה 2.1 מיליון שקלים. מהר מאוד הסכומים הלכו והתנפחו. פתאום הודיעה החברה לרוכשים שעליהם להוסיף מכיסם 400,000 שקלים, וחלקם נאלצו גם לקחת הלוואה כדי להצליח לממן את הבנייה.

בנתונים שהוצגו לאחרונה לרוכשים נחשף הפער האדיר בעלויות הפרויקט. ההכנסות ממכירת דירות עומדות על כ-1.73 מיליארד שקלים, אך עלויות הפרויקט התייקרו באופן מפלצתי לכ-2.378 מיליארד שקלים - פער של 650 מיליון שקלים, שהרוכשים ייאלצו לממן מכיסם.

כך, זוג שקנה דירה שתומחרה ב-2.1 מליון שקלים, יצטרך לשלם עליה כ-3 מיליון שקלים - וגם המחיר הזה עוד לא סופי. חברי הקבוצה ניסו להציל את כספם והחליטו להוציא מהפרויקט את מוטי פלד וחברת "מנהל מגורים", ולתת את המושכות לחברת "בסר", אך גם זה התברר כמהלך סרק.

רוכשים רבים נמצאים במלכוד: הם חייבים להמשיך לשלם את הכסף, או שיאבדו את כל הסכום שכבר השקיעו. "הברוך היה כתוב בגדול מאוד", הבהיר אוהד דנוס, שמאי מקרקעין. "מצד אחד, לקנות קרקע ביוקר ולמכור דירות בזול - זה פטנט שלא יכול לעבוד, והיה ברור שהרוכשים יצטרכו לשלם הרבה יותר בהמשך".

מנהל חברת "מנהל מגורים" מוטי פלד (צילום: החדשות)
מנהל חברת "מנהל מגורים" מוטי פלד | צילום: החדשות


"אנחנו לא רק במלכוד. אנחנו איבדנו את נכסינו", מספרת בכאב אחת הרוכשות. "אנחנו בחובות של 700,000 שקל". הרוכשים מפנים אצבע מאשימה כלפי המדינה שנעתרה להצעתו של פלד מלכתחילה ולטענתם גם בלי בדיקה מעמיקה למקור הכספים.

לפלד, מצידו, יש מה להגיד: "כשאנחנו יצאנו לדרך הצגנו לאנשים אומדנים - זה תפקידו של המארגן. האחריות שלי מתבטאת בזה שכשאני ראיתי שבגלל כוחות השוק התקשינו למכור דירות. לקחתי אחריות מלאה וויתרתי על כל שכר טרחתי".

כעת, עדיין ממתינים הרוכשים לפתרון, אך זה אינו נראה באופק. בינתיים, הדרישות לתשלום נוסף רק ממשיכות.