התפתחות משמעותית בשוק החלב: 4.5 שנים לאחר שחברת תנובה נרכשה על-ידי ברייט פוד הסינית, ושנה אחרי חתימה על הסכם בין משרד החקלאות בישראל לבין הרשויות בסין, למשרדי הכלכלה והחקלאות בישראל נודע כי ממשלת סין צפויה בקרוב לאשר יבוא מוצרי חלב למדינה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ההודעה הצפויה מגלה כי מחלבות תנובה וטרה הגישו בקשה לאישור יצוא מוצרי חלב לסין. סוגיה מעניינת נוספת שעולה בהודעה של הרשויות הסיניות היא התייחסותם לבקשה של החברות הישראליות לייצא פודינג בטעמים לסין. בסין הבהירו כי את הפודינג ניתן לייצא גם ללא אישור מיוחד, זאת במסגרת ההסכמים הקימים בין המדינות.
חיי מדף ארוכים יותר
תנובה נמצאת במאבק ממושך בזירה המקומית - נתח השוק שלה הולך ומתכווץ, לעתים באופן מכוון ולעתים פחות - אך מה שבאמת עניין את ברייט פוד הסינית, חברת האם של תנובה, היה ייצור מוצרי חלב בסין באמצעות הטכנולוגיות של המחלבה הישראלית. תוכניות אלה נתקעו כשהרשויות הסיניות לא העניקו את האישורים הרגולטוריים הנדרשים להתחלת ייצור. כעת נראה כי ברייט פוד תזכה לפחות לאישור הנכסף לייצר מוצרים בישראל, כנראה מוצרים עם חיי מדף ארוכים יותר כמו גבינות קשות. לגבי ייצור מוצרי חלב בסין עצמה כפי שקיוותה תנובה במקור? השאלה הזו נשארת לפי שעה בלתי פתורה.
שוק מוצרי החלב לצרכנים פרטיים בסין מוערך ב־52 מיליארד דולר בשנה ונשלט בידי הספקיות המקומיות אינר מונגוליה, יילי גרופ וצ'יינה מנגניודירי. לפי חברת המחקר יורומוניטור אינטרנשיונל, חברות זרות מתקשות לחדור לשוק החלב הסיני, ואפילו נסטלה השווייצרית, שפתחה את המפעל הראשון שלה במדינה ב־1979, חולשת כיום רק על 2% ממנו.
הסינים צורכים פחות חלב
צריכת החלב של הסיני הממוצע היא אמנם 12 ליטר בשנה בלבד - זאת לעומת 180 ליטר בישראל, 210 ליטר בארה"ב ו-300 ליטר באירופה - אך היא גדלה פי 3 בעשור האחרון וצפויה להמשיך לגדול.
ברייט פוד היא קבוצת המזון השנייה בגודלה בסין, ובבעלותה 4 חברות מזון סיניות מצליחות, כולן נסחרות בבורסה של שנגחאי. הבולטת בהן היא ברייט דיירי אנד פוד, חברת החלב השנייה בגודלה בסין.