למרות שהמסחר נפתח הבוקר (שני) בעליות שערים, הבורסה בתל אביב ממשיכה עם ירידות חדות. לאחר ההצהרה על פירוק הקואליציה והליכה לבחירות הירידות החריפו: המדדים ת"א 35, ת"א 90 ות"א 125 צנחו בכ-2%.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נפט גז צונח בכ-2%, מדד הבנקים נופל ב-3%, מדד ת"א רימון יורד ב-2.1%, ת"א ביטוח בצניחה של 4.3% ומדד ת"א טק עילית יורד 1.4%. גם בוול סטריט נרשמו ירידת שערים עם צניחות של כ-1.5% ביום מסחר מקוצר בשל חג המולד. מחר הבורסה בארה"ב לא תפעל.
הבוקר ראש הממשלה בנימין נתניהו ניסה להרגיע את המשקיעים: "אם יש לכם שכל, עצמו את העיניים ותנו לקרוסלה להסתובב". מאוחר יותר אמר נתניהו כי הוא לא יכול להמליץ למחזיקי המניות למכור או להישאר אך הצהיר: "נדאג ליציבות כלכלת ישראל כך או כך".
בדבריו על המשבר האחרון בבורסה נתניהו אמר שהוא משוכנע כי הירידות יתייצבו וכי פני השוק אינם למשבר. "המהלכים שעשינו עד היום עזרו לנו לצלוח סערות גדולות", אמר נתניהו שהוסיף "ואני מבקש לומר: אני בטוח שנצלח את הסערות בשוק ההון גם הפעם כי השוק הישראלי מייצר ערך".
"מה שגרם לפאניקה בקרב משקיעים ומוסדיים זו המשיכה האימפולסיבית של כספים בעיקר על ידי הציבור בשיא השפל", אמר לירון דדון, סוכן ביטוח פנסיוני. "כנראה שתהיה כניסה מחודשת בהתאוששות השוק בשלב העליות הסופי".
אחרי הירידות החדות אתמול, המסחר נפתח בעליות שערים של עד 5% במדדים המובילים, אך עם התקדמות המסחר וההודעה על הבחירות. הצניחה במדדים מגיעה אחרי שהציבור מכר אתמול מניות בהיקף משוער של כ-800 מיליון שקלים. מתחילת החודש נפדו ארבעה מיליארד שקלים מקרנות הנאמנות, האמצעי העיקרי שבאמצעותו הציבור קונה מניות. הכלכלנים מעריכים שגם בימים הקרובים נמשיך לראות תנודתיות בשווקים כך שאיש לא יופתע אם הירידות ימשיכו גם היום.
פגיעה קשה נרשמה גם בפנסיות כשלפי ההערכה החוסכים הפסידו בין 15 ל-20 מיליארד שקלים. אמנם מדובר בהרבה כסף אך חסכונות הפנסיה הם לטווח ארוך ולכן תהיה הזדמנות לתקן את הירידות האחרונות.
הירידות בבורסה נבעו בעיקר משתי חברות תרופות שמשכו את השוק כולו כלפי מטה: פריגו וטבע. השתיים רשמו צניחה גדולה, והורידו יחד את מדד ת"א 35 בכ-2% - כמעט מחצית מהירידה היומית שלו.
סוף השבוע הגרוע בארה"ב מאז המשבר של 1931
הירידות החדשות בבורסת תל אביב באות בתגובה למה שקרה בסוף השבוע בוול סטריט עם דצמבר הגרוע ביותר מאז שנת 1931. הזרז למשבר הנוכחי הוא הצעדים האחרונים והקיצוניים של נשיא ארה"ב טראמפ במלחמת הסחר מול סין והעלאת הריבית על ידי הבנק הפדרלי.
בתוך כך, היום ייכנס פרופסור אמיר ירון לתפקידו כנגיד בנק ישראל החדש. הוא נכנס לתוך מערכת סוערת במיוחד בעקבות הירידות האחרונות וכן בעקבות העלאות הריבית בעולם. ממלאת מקום הנגיד, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, רק לאחרונה העלתה את הריבית אחרי שנים שבהם נרשמה עמידה במקום בתחום. כעת יהיה מעניין איזו מדיניות יבחר פרופ' ירון.
הכלכלה הגדולה בעולם, האמריקנית, נגמלת מהסם של הריבית הנמוכה שאליו היא התמכרה בעשור האחרון בעקבות המשבר הכלכלי הכואב. אם מתחשבים גם בעובדה שהכלכלה האירופית מורידה הילוך, והתחזיות מנבאות גורל דומה גם לכלכלה האמריקנית, למעשה מדובר במעין "קוקטייל" שמוביל לגל הירידות הנוכחי בשווקים.
להבדיל מגלים הקודמים, הפעם יש הערכה בקרב כלכלנים שאנחנו צפויים לראות גל ירידות רציני יותר ממה שראינו בחודשים האחרונים. אך יש גם כלל בכלכלה: היא עובדת לפי מחזורים.
אחרי המחזור הטוב שהיה בכלכלה הריאלית ובשווקים, מתחילים להרגיש את הירידות ולהגיע להאטה מסוימת. אבל החדשות הטובות הן שגם אם בסופו של דבר תהיה כאן מפולת והכלכלה האמריקנית תוריד הילוך - לא מדובר במשבר עולמי, מיתון או מפולת חריפה.