כשעיני המשק נשואות למסכי הבורסה בתל אביב לקראת עוד יום סוער, המסחר נפתח הבוקר (שני) בעליות שערים אחרי שאתמול ננעל בירידות חדות של עד 5% במדדים המובילים. מדד ת"א 35 עלה הבוקר ב-0.7% לקראת יום מסחר שצפוי להיות תנודתי. החוזים העתידיים בוול סטריט מסמנים גם הם עליות שערים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הצניחה במדדים מגיעה אחרי שהציבור מכר אתמול מניות בהיקף משוער של כ-800 מיליון שקלים. מתחילת החודש נפדו ארבעה מיליארד שקלים מקרנות הנאמנות, האמצעי העיקרי שבאמצעותו הציבור קונה מניות. הכלכלנים מעריכים שגם בימים הקרובים נמשיך לראות תנודתיות בשווקים כך שאיש לא יופתע אם הירידות ימשיכו גם היום.
פגיעה קשה נרשמה גם בפנסיות כשלפי ההערכה החוסכים הפסידו בין 15 ל-20 מיליארד שקלים. אמנם מדובר בהרבה כסף אך חסכונות הפנסיה הם לטווח ארוך ולכן תהיה הזדמנות לתקן את הירידות האחרונות.
הירידות בבורסה נבעו בעיקר משתי חברות תרופות שמשכו את השוק כולו כלפי מטה: פריגו וטבע. השתיים רשמו צניחה גדולה, והורידו יחד את מדד ת"א 35 בכ-2% - כמעט מחצית מהירידה היומית שלו.
סוף השבוע הגרוע בארה"ב מאז המשבר של 1931
הירידות החדשות בבורסת תל אביב באות בתגובה למה שקרה בסוף השבוע בוול סטריט עם דצמבר הגרוע ביותר מאז שנת 1931. הזרז למשבר הנוכחי הוא הצעדים האחרונים והקיצוניים של נשיא ארה"ב טראמפ במלחמת הסחר מול סין והעלאת הריבית על ידי הבנק הפדרלי.
בתוך כך, היום ייכנס פרופסור אמיר ירון לתפקידו כנגיד בנק ישראל החדש. הוא נכנס לתוך מערכת סוערת במיוחד בעקבות הירידות האחרונות וכן בעקבות העלאות הריבית בעולם. ממלאת מקום הנגיד, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, רק לאחרונה העלתה את הריבית אחרי שנים שבהם נרשמה עמידה במקום בתחום. כעת יהיה מעניין איזו מדיניות יבחר פרופ' ירון.
הכלכלה הגדולה בעולם, האמריקנית, נגמלת מהסם של הריבית הנמוכה שאליו היא התמכרה בעשור האחרון בעקבות המשבר הכלכלי הכואב. אם מתחשבים גם בעובדה שהכלכלה האירופית מורידה הילוך, והתחזיות מנבאות גורל דומה גם לכלכלה האמריקנית, למעשה מדובר במעין "קוקטייל" שמוביל לגל הירידות הנוכחי בשווקים.
להבדיל מגלים הקודמים, הפעם יש הערכה בקרב כלכלנים שאנחנו צפויים לראות גל ירידות רציני יותר ממה שראינו בחודשים האחרונים. אך יש גם כלל בכלכלה: היא עובדת לפי מחזורים.
אחרי המחזור הטוב שהיה בכלכלה הריאלית ובשווקים, מתחילים להרגיש את הירידות ולהגיע להאטה מסוימת. אבל החדשות הטובות הן שגם אם בסופו של דבר תהיה כאן מפולת והכלכלה האמריקנית תוריד הילוך - לא מדובר במשבר עולמי, מיתון או מפולת חריפה.