ב-2003 הטילו היטל שנועד לעודד עבודה של ישראלים בענף הבניה. לצורך כך, הפכו את ההעסקה של עובדים זרי ליקרה יותר. לפי נתוני הלמ"ס, השכר הממוצע של עובד זר בענף הבנייה הוא כ-9,400 שקלים, ועל כך המעסיק משלם עוד כ-40 אלף שקלים היטלים על העסקת עובד זר. כעת מבקשים קבלני הבנייה וחברות כוח האדם לבטל את ההיטל, ובכך להוריד את מחירי הדירות בכמה עשרות אלפי שקלים לדירה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הטיעון המרכזי שלהם הוא שהעלויות של העסקת העובדים הזרים מושתות על כל דירה בישראל, שכן עלות ההיטל הממוצע שמושת על דירה חדשה הוא 41,362 שקלים. השאלה הגדולה כרגע היא האם ההפחתה אכן תתגלגל לרוכשי הדירות אם המס יבוטל? יצאנו לבדוק.
באוצר טוענים שביטול ההיטל על העסקת עובדים זרים יפגע בישראלים ובהעסקתם בתחום הבנייה. אבל הטיעון המרכזי של קבלני כוח האדם הוא שההיטל על המעסיקים פשוט לא אפקטיבי, וזאת משום שהוא אמור היה לעודד העסקת ישראלים - אבל בפועל זה בכלל לא קורה.
כך נדחה ישראלי שמבקש לעבוד בענף הבנייה בארץ
"מצד אחד המדינה מביאה עובדים זרים ומצד שני היא מטילה היטלים לא רלוונטיים וזה מגיע לזוג הצעיר בסופו של דבר", הסביר יו"ר תאגידי כוח אדם בענף הבנייה אלדד ניצן. "ישראלים לא רוצים לעבוד בענף הבנייה. אם עובד ישראלי יפנה יקלטו אותו ברצון".
לכן החלטנו לבחון את הטענות ושלחנו תחקירן שניסה בשבועות האחרונים לחפש עבודה בענף הבניין. תחילה הוא ניסה בלא הצלחה למצוא עבודה דרך הטלפון, שם סורב שוב ושוב בטענה שהם לא מחפשים עובדים. כשהחליט ללכת פיזית לאתרי בנייה כדי לחפש עבודה, המעסיקים הפוטנציאליים הדגישו כי באוזניו כי מרבית הפועלים הינם ערבים, אך בכל זאת החמיאו לו על נכונותו חרף הדחייה.
הקבלנים טוענים שקיבלו הבטחות מכיוונו של שר האוצר כחלון לבטל את היטל המעסיקים עם הגעתם ארצה של אלפי פועלים סינים לענף הבנייה, אך עד שזה יקרה הם רתמו את חבר הכנסת אמיר אוחנה שמקדם כעת הצעת חוק לביטול מס המעסיקים.
כמו כל מס שמבוטל, לא תמיד הצרכן הסופי נהנה ממנו. הקבלנים מבטיחים שהמקרה הזה יהיה שונה. ואם המחוקקים משתפים איתם פעולה כדאי שגם יוודאו שרוכשי הדירות הם שיהנו מהמהלך הזה בסופו של דבר.