חברות כרטיסי האשראי מראות על פניו תמונת מצב מצוינת מבחינתן – ההכנסות של חברת כאל צמחו ב-10.5% עד ספטמבר, והגיעו ל-1.12 מיליארד שקלים. הכנסות לאומי קארד צמחו ב-6.6% והסתכמו ב-900 מיליון שקלים. אבל חלק גדול מהכסף הזה מגיע מריביות שמשקי הבית משלמים על הלוואות מחברות האשראי. והדוחות הכספיים של החברות מראים איך מפלצת ההלוואות הולכת ומתנפחת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בחברת כאל דיווחו על זינוק של 16.5% בהלוואות הצרכניות, כלומר הלוואות שלוקחים שלא למשכנתא, אלא כדי לממן חופשה או ריהוט חדש. הסכום הגיע ל-3.97 מיליארד שקלים. והריבית הממוצעת גבוהה - 10.8%.
 
בחברת לאומי קארד ההלוואות האלה הסתכמו עד חודש ספטמבר בכ-5.4 מיליארד שקלים – זינוק של כ-22% בהשוואה לסוף שנת 2016.

אז מה בעצם הבעיה? יותר ויותר אנשים לא מצליחים להחזיר את ההלוואות שלקחו וההוצאות של כאל ולאומי קארד על חובות בעייתיים הכפילו את עצמן תוך שנה.

על פי נתוני בנק ישראל, יותר ויותר ישראלים לא מצליחים להחזיר את ההלוואות שלהם באופן עקבי . בעוד שבמערכת הבנקאית היקף החובות שישראלים לא מצליחים להחזיר נע בין שליש אחוז לקצת יותר מחצי אחוז, בחברות כרטיסי האשראי האחוז הזה זינק במהלך השנים האחרונות - והמגמה הזו מדאיגה את בנק ישראל. 

החשש הוא מכך שתיווצר כאן בועת אשראי של אנשים שמקבלים הלוואות ולא מצליחים להחזיר אותן ובעניין הזה כדאי להיות עם היד על הדופק.