משרד האוצר פרסם היום (רביעי) כי צוותים של המשרד ושל משרד האנרגיה הגיעו לסיכום עם חברת חשמל וההסתדרות על המתווה לפיו תתבצע הרפורמה בחברה. במהלך הרפורמה יופרטו מספר אתרים לייצור חשמל וכ-2,800 עובדים יאלצו לפרוש.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במהלך שמונה שנות הרפורמה תמכור חברת החשמל חמישה אתרים ישנים לידיים פרטיות, בהספק כולל של כ-4,000 מגה-ואט - כמחצית מיכולת הייצור שלה. בנוסף, תעביר החברה למדינה שטחים פנויים באשדוד ובאשקלון לטובת הקמת תחנות כוח מתקדמות בעלות מחזור משולב של גז וקיטור.
התחנות האחרות שיישארו בידי חברת החשמל יחולקו לשתי חברות בנות ממשלתיות - אחת של התחנות העובדות על פחם, והשנייה של תחנות כוח העובדות על גז. הממשלה תקל על עצמה בעתיד בהפרטה גם של החברות האלה, במידה ותתקבל ההסכמה לכך.
במסגרת הרפורמה צפויים לאורך שמונה השנים הקרובות לפרוש מחברת החשמל כ-2,800 עובדים. העובדים שיפרשו לאחר תקופת ההסכם יקבלו תוספת של עד 1,700 שקלים לפנסיה, ואלו שיעזבו במהלך ההסכם, לפני גיל הפרישה יהיו זכאים לשיעור מוגדל של פיצוי.
"לאחר עשרות שנים, תם עידן המונופול", התגאה שר האוצר משה כחלון. "התחרות מגיעה היום גם למשק החשמל. הרפורמה ההיסטורית עליה סיכמנו היום לאחר 20 שנים של ניסיונות תגביר את התחרות במשק החשמל, תביא להתייעלות דרמטית של החברה ובעתיד גם להפחתת מחירי החשמל עבור האזרחים. מדובר ברפורמה מורכבת שהיא פרי שיתוף של כל גורמי הממשלה. לאזרחי ישראל מגיע משק חשמל תחרותי, חדשני ובמחירים הוגנים וזה מה שהם מקבלים היום".
גם שר האנרגיה, יובל שטייניץ, הביע שביעות רצון מהמהלך. "השגנו רפורמה היסטורית במשק החשמל לאחר כ-20 שנה של ניסיונות כושלים", מסר. "כפי שאמרתי בתחילת השנה, שנת 2017 הפכה לשנת ההכרעה בסוגייה זו. הרפורמה שאנחנו משיקים, שתאפשר לנו לפתח משק חשמל מודרני ויעיל, תבזר את מערכת ייצור החשמל, תשפר את הביטחון האנרגטי, תעודד תחרות ויעילות במשק החשמל ותביא להורדת מחירי החשמל בעתיד. הרפורמה תביא להתייעלות בחברת חשמל ולהבראת מצבה הפיננסי, וכן תביא לכניסת הסקטור העסקי לייצור החשמל ולתחרות באספקת החשמל, באופן שיוביל גם לשיפור במערכת החשמל. אני מודה לאנשי משרד האנרגיה, משרד האוצר, חברת החשמל, רשות החשמל, ההסתדרות וועד העובדים והרשות להגבלים עסקיים על הנחישות והגמישות שגילו, כדי להגיע לרפורמה המיוחלת".