אחרי תכנון של שנים והליכים ארוכים, מושלמת בימים אלו הצבתן של 11 טורבינות רוח חדשות ברמת סירין שבצפון. הפרויקט צפוי להתחיל ולייצר חשמל בעוד מספר חודשים, בהספק של כתשעה מגה-ואט. אך עדיין מדובר בטיפה של אנרגיה ירוקה בים של אנרגיות מזהמת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כבר לפני חמש שנים החליטו במשרד האנרגיה על תכנית לאומית להגברת ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות: על פי היעדים, בשנת 2014 5% מסך החשמל המיוצר בישראל היו צריכים להיות מיוצרים על ידי אנרגיות לא מזהמות, כך שעד שנת 2020 יעמוד שיעור הצריכה ב- 10.2%. אולם בפועל רק 2% מהחשמל כיום מיוצר בשיטה זו.
לצורך השוואה, באוסטריה כ-70% מהחשמל מיוצר מאנרגיה ירוקה, בשבדיה 60%, באירלנד 20%, ובברזיל 44%. "גם היעדים שאנו מציבים לעצמנו בתחומים האלה נמוכים בהשוואה למדינות אחרות וגם היישום של היעדים מדשדש ולא מתבצע", אמר ד"ר אירה וגנר, ראש התחום איכות אוויר ואנרגיות מתחדשות, אדם טבע ודין.
הבירוקרטיה וחברת החשמל מול המגמה הירוקה?
בשנים האחרונות הצטמצמו מאוד השימוש התקנות של לוחות סולאריים מכיוון והכדאיות הכלכלית ירדה. מספר פרויקטים של התקנת טורבינות רוח תקועים כבר שנים ארוכות.
"לצערי הרב הבירוקרטיה פה שולטת". אומר נאדים ספאדי, יזם טורבינות רוח מרמת הגולן. "יש סימנים לאור בקצה המנהרה. הפרויקט הזה, אם יקום, זה 155 מגה מאנרגיה ירוקה. זה יכול להאיר את הגליל".
למרות הטענות כי ישראל אינה עושה די בכדי לקדם אנרגיות מתחדשות, יש מי שסבור שיש להאט עוד יותר את ההליכים. כחלק מתכנית ממשלתית להפחתת פליטת גזי חממה, הוחלט להגדיל את המס על הפחם ל-216 שקלים לטון לעומת 45 שקלים היום.
בהתאחדות התעשיינים טוענים כי הנפגעת העיקרית מההחלטה היא חברת החשמל שמשתמשת בפחם בתחנות כוח ומנסים לשכנע שבטווח הקצר זה יוביל לייקור תעריפי החשמל וגלגול ההוצאות לחשבון החשמל שלנו.
לטענת שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, חברת החשמל חייבת לרכוש את הפחם, ולכן היא תשלם יותר מס. "חברת החשמל תדרוש את הכסף חזרה מהאזרחים, זה יעלה את יוקר המחייה ולא יעשה שום דבר לאיכות הסביבה", סבור שרגא.