ההצגה הכי טובה בעיר: הבוקר (שלישי), סמוך לשעה 09:30, יתייצב ראש הממשלה (וגם שר הכלכלה) בנימין נתניהו בוועדת הכלכלה. עדותו של ראש הממשלה היא חלק מהליך ההתייעצות לו הוא מחויב על פי החוק - לפני שיאשר את מתווה הגז ויעקוף את הממונה על ההגבלים באמצעות סעיף 52 השנוי במחלוקת. הדיון צפוי להיות סוער ולהוות את רגע השיא של התומכים ושל המתנגדים למתווה הגז, והפעם הראשונה למעשה שבה יידרש נתניהו להסביר בפירוט מדוע לדעתו ההסכם עם חברות הגז מועיל למשק. כבר הבוקר החלה המחאה הציבורית נגד ההסכם, ופעילים "השכימו" את נתניהו מול ביתו וקראו לו לגנוז את המתווה. בשעה 10:30 נעביר בשידור ישיר את הדיון בוועדת הכלכלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
סמוך לשעה 05:00 בבוקר כבר התייצבו פעילים של ארגון "מגמה ירוקה" (ממובילי המאבק במתווה הגז) מול בית ראש הממשלה בירושלים וקראו: "ביבי, תתעורר, הציבור שווה יותר" ו-"ביבי תריח, מתווה הגז מסריח". כמו כן קראו המפגינים "לעצור את שוד הגז" וכינו את עקיפת הממונה על ההגבלים "עבודה בעיניים".
"נתניהו מועמד לפרס נובל אנרג'י"
בשלטים שהניפו המפגינים נכתב בין היתר: "לא תגנוב", "לא תענה עדות שקר" ו"נתניהו מועמד לפרס נובל אנרג'י". חלק מהמפגינים עטו מסכה עם פניו של נתניהו. מארגני המחאה הדגישו כי הם קוראים לנתניהו לגנוז את המתווה לטובת הסכם בו מחיר יחידת האנרגיה לא יעלה על שלושה דולרים. כמו כן הם דורשים להקים צינור נוסף להעברת גז מתמר ולפירוק המונופול הפרטי.
גם במהלך הדיון צפויים מתנגדי ההסכם להפגין, וחלקם אף יוכלו להפנות לנתניהו שאלות - דרך יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל. כבל (המחנה הציוני) פנה אתמול לעוקביו בפייסבוק ובטוויטר וביקש מהם לנסח שאלות לנתניהו, וציין כי ייתכן שה"שימוע" לנתניהו יכלול גם את שאלות גולשים.
אלו מיהרו לעקוץ את נתניהו ולדרוש לכבל לחקור אותו האם היו מניעים סמויים במהלך אישור המתווה - ומדוע "נכנע" לדבריהם לדרישות חברות הגז. יש לציין כי נתניהו יוכל להפעיל את סעיף 52, גם בניגוד לעמדת הוועדה, לאחר ההתייעצות - ובכך לאשר סופית את המתווה, שזכה לתמיכת הכנסת והממשלה.
"עדותו של ראש הממשלה ושר הכלכלה נתניהו מביאה לשיא את הפארסה של קידום מתווה הגז", טענו המוחים. "ההפגנה מול הכנסת נועדה להזכיר כי אזרחי ישראל אינם מוכנים לחתום על מתווה ההון-שלטון שמעביר את נכסי ישראל לידי קומץ טייקונים".
במטה המאבק הדגישו כי הדרך לאישור המתווה מפוקפקת בעיניהם בלשון המעטה. "לאחר שרגולטורים הודרו מגיבוש המתווה, לאחר שרגולטורים שהתנגדו למתווה הודחו, לאחר שאף שר לא היה מוכן לעמוד מאחורי מתווה מונופול הגז, נתניהו הפך לשר הכלכלה ונאלץ לעקוף בעצמו את הממונה על ההגבלים העסקיים", אמרו. "העדויות של פקידי ממשל בוועדת הכלכלה בשבוע האחרון, לצד חשיפת הספינים של מונופול הגז באשר לחוזים של יצוא למצרים שאינם קיימים והודעת מצרים כי היא משעה כל יבוא גז מישראל - כל אלו שמטו את הקרקע באופן סופי מתחת לשימוש השקרי בסעיף 52 לעקיפת הממונה להגבלים עסקיים לצורך העברת מתווה מונופול הגז ההרסני".
דברי נתניהו על מתווה הגז - מבחן המציאות
לקראת הדיון הסוער, חזרנו לדברים שנתניהו אמר בחודשים האחרונים על המתווה: מה נכון, מה לא נכון, ומה בערך?
"אני נחוש לקדם פתרון ריאלי שיביא גז למשק הישראלי. לא אכנע להצעות הפופוליסטיות שישאירו את הגז במעמקי האדמה".
לא מדויק - נתניהו מתכוון להוצאת הגז ממאגר לוויתן שעדיין לא פותח, כי הרי גז כבר כן זורם משנת 2013 ממאגר תמר הקטן יותר. נתניהו צודק בכך שהסכם עם חברות הגז הוא הסיכוי הריאלי הסביר ביותר היום לפיתוח המאגר. איפה הוא טועה? גם אם המתווה יאושר כמו שהוא, לא בטוח שלוויתן יפותח בגלל כדאיות כלכלית, שמוטלת בספק.
כמה כסף יעבור מ"דלק" של יצחק תשובה ו"נובל" האמריקנית למדינה? זו גרסת נתניהו:
"המתווה שגיבשנו מפרק את המונופול, הוא יכניס בעשורים הקרובים מאות מיליארדי שקלים לחינוך, לתרבות, לבריאות ולעוד דברים רבים אחרים, לטובת כל אזרחי ישראל".
לא נכון. מיליארדים כן, מאות - לא בטוח. בהתחלה סיפרו לנו שמגז בשווי טריליון שקלים, המדינה תקבל בחזרה באמצעות מיסים ותמלוגים 600 מיליארד שקלים, 60%. אבל המספר הזה מתכווץ בכל פעם: אנשיו של נתניהו עידכנו ל-430 מיליארד, חוות דעת סודית של האוצר הבטיחה רק 220, ובשבוע שעבר הנגידה קרנית פלוג דיברה על 280 מיליארד שקלים, וגם זה בהערכה אופטימית. אז כסף נקבל, והרבה, אבל ממש פחות ממה שהבטיחו לנו.
ומה גבי הקשר בין הגז לביטחון שלנו? זה מה שהיה לנתניהו לומר על זה:
"המתווה הזה ייתן ביטחון אנרגטי למדינת ישראל, וביטחון בכלל".
זו בדיוק תהיה הנקודה שעליה יישאל ראש הממשלה הכי הרבה שאלות בוועדת הכלכלה:נתניהו הרי טוען שהמתווה ישמור על הקשרים האסטרטגיים עם ירדן ומצרים. אלא שבכירים מצריים מתבטאים נגד הגז מישראל, ובשורה התחתונה - המצרים לא בכיס שלנו. כעת מנסים לבנות על הטורקים, ממש מזרח תיכון חדש.
המוטיבציה של נתניהו להעביר את המתווה מתקרב רק לזו שהייתה לו נגד הסכם הגרעין עם אירן, גם אלפי מפגינים ורגולטורים בכירים שהתנגדו למתווה לא הזיזו אותו מתמיכתו הבלתי מסויגת בהסכם עם חברות הגז. והוא ישיג את מטרתו. היום יתקיים הליך דמוקרטי מסודר, אבל בסופו של דבר, מתווה הגז כן ייצא לדרך.