"שינוי עמדה זו, ובשים לב לכך שמאגר לוויתן התגלה כבר ב-2010 ובלא שהוצג שינוי בנסיבות שיש בו כדי להצדיק את המהלך, יש בו כדי לפגוע פגיעה משמעותית ומהותית במשק האנרגיה בישראל" - כך אומרת היום (רביעי) מנכ"לית משרד האנרגיה אורנה הוזמן-בכור במכתב ששיגרה לממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיויד גילה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"המהלך התקבל אצלנו בהפתעה גמורה", היא כותבת. "שינוי מדיניות זה מחייב לכל הפחות קיום התייעצות באשר להשלכות המהלך על משק הגז". מנגד, אומרים ברשות להגבלים העסקיים כי "הרשות רואה חשיבות עליונה בהסדרת נושא הגז תוך שיתוף פעולה כלל ממשלתי, במקביל להפעלת סמכויותיה כדין".
אתמול החליט גילה באופן סופי לפרק את מונופול הגז של איש העסקים יצחק תשובה וחברת נובל אנרג'י. גילה הודיע כי החליט לסגת מהסדר הפשרה ביניהם שקבע כי יוכלו להמשיך ולהחזיק במאגר "לווייתן".
תשובה ניסה להשפיע על ההחלטה עד הרגע האחרון ואף שוחח במשך דקות ארוכות בטלפון עם הממונה על ההגבלים העסקיים, אך זה הבהיר לו כי החלטתו היא סופית.
בשוק הגז מעריכים כי המהלך צפוי להביא לעיכוב של מספר שנים בפיתוח "לוויתן" ועלול לגרור את ישראל לבוררות בינלאומית מול נובל אנרג'י האמריקאית שפיתחה את מאגרי הגז של ישראל. בינתיים, ההחלטה הדרמטית גורמת לקריסה במניות "לווייתן" שרושמות צניחה של עד 20%.
ארצות הברית מתערבת במשבר הגז
אמש הפכה הסוגיה הכלכלית למדינית, כשגורמים בממשל האמריקני שוחחו עם בכירים בלשכת נתניהו וביקשו הבהרות על המהלך האחרון של הממונה על ההגבלים העסקיים.
הגורמים האמריקנים הביעו חשש מהעובדה שהמהלך עלול לפגוע בהסכם ייצוא הגז לירדן ואף עלול לאיים על עתיד ההשקעות בישראל. זו אחת הסיבות שראש הממשלה נתניהו הטיל על היועץ הכלכלי שלו, יוג'ין קנדל, ללמוד את משמעות ההחלטה של פירוק מונופול הגז, במיוחד בתקופת בחירות.
גורמים במשרד ראש הממשלה ציינו שיש למצוא את האיזון הנכון שיאפשר גם להפיק בקרוב גז ממעמקי הים וגם לספק אותו במחיר תחרותי לכל אזרחי ישראל.
מוקדם יותר אתמול הציע תשובה לממונה על ההגבלים העסקיים כי המאגר יישאר בבעלותו, וכי בתמורה הוא ימכור את אחזקותיו ב"תמר", המאגר הקטן מבין השניים. בימים הקרובים תתקיים פגישה בין ראשי השותפויות לבין אנשי הממונה על ההגבלים העסקיים, שמטרתה למצוא פתרונות - זאת על מנת לאפשר את פיתוח "לוויתן" בלוחות הזמנים המקוריים - עד לרבעון הראשון של 2018.
תשובה העלה כאמור הצעה אפשרית לפתרון לפיה חברת דלק תמכור את אחזקותיה ב"תמר" ששוויין המוערך הוא בין 12 ל-16 מיליארד דולר - ובתמורה תוכל לשמור על אחזקותיה במאגר "לוויתן".