שוק השכירות בתל-אביב כבר שבר מזמן את שיאי האבסורד. המדינה הבטיחה להתערב, אך הטירוף נמשך ואולי רק מחמיר עם הזמן. כעת, פרויקט מיוחד של החדשות מצייר תמונת מצב מדאיגה במיוחד, כשרבים מהמחפשים המיואשים כבר נכנעים לתופעות שונות ומשונות ולתנאי מחייה ירודים - גם במחיר גבוה במיוחד.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במסגרת הבדיקה שערכנו פגשנו את דניאל בק, תושב חיפה שנוסע מדי יום לעבוד בתל-אביב. על מנת לחסוך מעצמו את הנסיעות הוא רצה לעבור לשכירות בעיר הגדולה, אבל כבר שלושה חודשים שהוא לא מוצא דירה. בק מתעסק בחיפוש לפחות שעתיים ביום. "צריך לחפש בקבוצות, לדבר עם מתווכים וכל הזמן להגיע לראות", הוא מסביר. "כבר כשפוסט עולה אז ישר צריך להתקשר ולברר מתי אפשר להגיע ולראות".
החיפוש עלול להימשך זמן רב, וככל שהזמן חולף עולה גם התקציב המיועד. "התחלתי ב-3000 שקל", סיפר בק. "חשבתי שזה מה שיעלה פה בתל אביב, אבל בינתיים התקציב שלי עלה ל-5000 שקלים ועדיין לא מצאתי".
לאורך חיפושיו נתקל בק בלא מעט סיטואציות הזויות. באחד המקרים, כך סיפר, ראה פרסום על דירה שמתפנה באותו היום, ולמרות ההתראה הקצרה הגיעו יחד עמו כעשרה אנשים לראותה. "פשוט רבנו שם אחד עם השני", שחזר. "היה ממש ויכוח על מי יותר טוב, מי עדיף ומה הערך המוסף שכל אחד נותן - כמו ריאיון עבודה".
"למה שלא נעלה אם אנחנו יכולים?"
במטרה לסייע לתקשורת בין השוכרים, הקימה מיכל כהן את עמוד הפייסבוק "דירות מפה לאוזן", שצבר עד כה כמיליון חברים. "בדירה 'שווה', תוך שעה יהיו 250 איש שמעוניינים בה", תיארה כהן את חומרת המצב. לדבריה, הסיטואציה מביאה את בעלי הדירות להעלות את המחיר: "הם רואים שהרבה מתעניינים, ואומרים: למה שלא נעלה אם אנחנו יכולים?"
לאור מצב השוק, בעלי דירות אף לוקחים לעצמם את החירות להציע נכסים שבמקרה הטוב דומים יותר למחסן מלדירת מגורים, ובמקרה הרע אינם ראויים למחייה. בבדיקה שערכנו ראינו למשל דירה מוזנחת, מטונפת ובעיקר קטנה מאוד - בלא פחות מ-3,000 שקלים, ועוד 3,000 שקל דמי תיווך.
במקרה נוסף, במרכז תל אביב, בעל הבית פיצל נכס אחד ל-15 דירות חדר קטנטנות שאותן הוא משכיר בנפרד. מחירן - 3300 שקלים לחודש ועוד 3300 שקלים דמי תיווך. זאת כשכל חדר בגודל 12 מטרים רבועים בלבד. בנוסף לכל, הדיירים כולם משתמשים במטבח אחד משותף.
מעבר לתנאי המחייה הירודים, שוק השכירות הפרוע בא לידי ביטוי גם במה שהשוכרים מוכנים לעשות כדי לקבל דירה שהיא כן ראויה למגורים. כך, בין האנשים שפגשנו היו הילה כספי שנאלצה לשלם 2500 שקלים כדי לקבל את הטלפון של בעל הדירה, לינור מיידן שאוגרת רהיטים שנאלצה לרכוש למרות שאין לה בהם שום צורך, ואחרים שנאלצו לשלם "דמי פינוי" לשוכר. צפו בכתבה המלאה