לפני כשלושה שבועות שוק התקשורת בישראל הוכה בתדהמה לאחר שחוקרי הרשות לניירות ערך פשטו על משרדי בזק ולקחו לחקירה את שאול אלוביץ', בעל השליטה ב"קבוצת בזק", בחשד לביצוע עבירות על חוק ניירות ערך. אלוביץ' הוא מהאנשים החזקים במשק ותחת האימפריה שלו יש שורת חברות ענק ביניהן בזק, yes, פלאפון, בזק בינלאומי, יורוקום וגם אתר החדשות "וואלה".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בהודעה שמסרה לבורסה לאחר המעצר, ציינה בזק כי אין בידיה כל מידע נוסף אודות מהות החקירה, עובדה שלא הפריעה לספקולציות בשוק להגיע מהר מאוד: בעקבות ההודעה על החקירה, הושהה המסחר במנייה ולאורך אותו יום היא ירדה ב-4.8%. על אף שהמסחר שב לפעילות סדירה (למעט השהייה נוספת אתמול), המנייה המשיכה לצנוח ומאז התפוצצות הפרשה היא התרסקה ביותר מ-11% בסך הכול.
מלבד צניחת המנייה, כל שאר ההיבטים בפרשה די מורכבים ומערבים שלל דמויות מגוונות ועסקאות הון שנויות במחלוקת. בשל כך, ניסינו בחדשות 2 Online לעשות סדר בפרשת בזק המסועפת. המדריך השלם:
עיקרי הפרשה
החשד המרכזי: איש העסקים שאול אלוביץ' ביצע עסקאות חריגות שהיה לו אינטרס כלכלי בהן ושהצריכו אישורים מיוחדים מצד הרגולטורים.
העסקה הבעייתית הבולטת: חברת בזק הציבורית בה אלוביץ' הוא בעל השליטה רכשה את חברת yes הפרטית בה אלוביץ' החזיק ב-50% ממניות החברה כשב-50% הנותרים החזיקה חברת בזק, אף היא שלו. בזק החליטה לרכוש את כל המניות של אלוביץ' ב-yes תמורת 680 מיליון שקלים במהלך שנחשב חריג ויש שטענו אפילו לא כלכלי.
העסקה הבעייתית הנוספת: חברת "חלל תקשורת" נתנה שירותי תקשורת לוויינית לחברת yes. ההסכם היה שנוי במחלוקת בקרב הנהלת בזק, שסברה כי יש לקצר את השימוש בלוויין ככל שניתן ולעבור לעשות שימוש ברשת ה-NGN של החברה. בלחץ בעל השליטה אלוביץ' אושר הסכם ההתקשרות בדירקטוריון בזק, תוך שהדבר מביא לחיכוכים לא פשוטים בין ההנהלה לדירקטוריון החברה.
פריצת הדרך בחקירה: בחצי שנה האחרונה התפטרו מבזק סמנכ"ל הכספים ושני דירקטורים. ההערכה בשוק ההון היא שלפחות אחד מהשלושה שהתפטרו מסר עדות מפורטת ברשות לניירות ערך והעדות היא שהובילה לפתיחת החקירה נגד בזק ואלוביץ'.
הגילויים של מבקר המדינה: אלוביץ' זכה להטבות מס שלא היו מגיעות לו באישור משרד התקשורת. המושך בחוטים הוא מנכ"ל המשרד שלמה פילבר שנלקח לחקירה.
הדמויות המרכזיות בפרשה
שאול אלוביץ' – בעל השליטה בקבוצת "יורוקום-בזק". אלוביץ' חשוד בעבירות דיווח לחוק ניירות ערך, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה, הפרת אמונים, עבירות מנהלים בתאגיד ושיבוש הליכי משפט – ומאז הספיק להיחקר מספר פעמים. בית המשפט כי אלוביץ' יורחק מבזק וכי נאסר עליו להתייצב במשרדי כל החברות בקבוצה שבשליטתו. עוד קבע בית המשפט כי ייאסר על אלוביץ' ליצור קשר עם בנו אור, שנחקר אף הוא בחשד למעורבות בפרשה.
שלמה פילבר – מנכ"ל משרד התקשורת. פילבר זומן מספר פעמים לחקירה במשרדי הרשות לניירות ערך בחשד שביצע עבירות על טוהר המידות ועבירות ניירות ערך. מעצרו הראשון התרחש שעות ספורות לפני פרסום דוח מבקר המדינה שמאשים את פילבר במתן הטבות מפליגות לחברת בזק.
רון אילון – מנכ"ל yes. אילון נלקח מביתו לחקירה באותו יום שאלוביץ' נחקר. בנוסף, אנשי הרשות ערכה חיפוש בביתו של אילון, כמו גם של אלוביץ', וערכה חיפוש במשרדי בזק ו-yes. כמו אלוביץ', אילון נחשד בעבירות דיווח לחוק ניירות ערך, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה, הפרת אמונים, עבירות מנהלים בתאגיד ושיבוש הליכי משפט.
מיכאל ניימן – סמנכ"ל הכספים ב-yes. ניימן נחקר במקביל לאילון וחשוד אף הוא בעבירות דיווח לחוק ניירות ערך, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה, הפרת אמונים, עבירות מנהלים בתאגיד ושיבוש הליכי משפט.
סטלה הנדלר – מנכל"ית בזק. לפני כשלושה שבועות נחקרה הנדלר במשרדי הרשות לניירות ערך. הנדלר נחשבת למקורבת מאוד לשאול אלוביץ', שמינה אותה לאורך השנים לתפקידים ניהוליים רבים בקבוצת העסקים שלו. למרות חקירתה של הנדלר, בזק לא הוציאה על כך הודעה לבורסה, בניגוד למתחייב בחוק, ולא ברור מדוע צעד זה לא נעשה.