סביר להניח שבשנה האחרונה קיבלתם לפחות הצעה אחת מחברת אשראי לקבל הלוואה בתנאים אטרקטיביים, אך האם עצרתם פעם כדי לחשוב מה עומד מאחורי ההצעות הנדיבות? חברות האשראי מפתות לקוחות לקחת מהן הלוואה - אלא שבמקביל הן מסתירות זאת מהבנקים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
וכך עובדת השיטה: חברות האשראי שמציעות ללקוחותיהן הלוואה רושמות זאת כחיוב אשראי רגיל ולא כהלוואה, ובאופן הזה הבנק בכלל לא מודע לכך שהלקוח שלהם נמצא בחובות. יש לציין כי חברות האשראי לא עושות משהו לא חוקי משום שאינן חייבות ליידע את הבנקים, אך הן משחקות על הקלף הזה כדי למשוך לקוחות.
אבל מה עומד מאחורי השיטה? "בעבר הבנקים וחברות האשראי נתנו אשראי לטייקונים ומקור הרווח שם הלך והתייבש", הסביר הכלכלן שלמה מעוז. "ואז אמרו 'בואו נעבור למשקי הבית' והם עושים רווחים אדירים על חשבונם בריביות איומות. זה ממש דבר איום בעצם מפתים אותם כאילו הם מרמים את הבנק. הם למעשה מרמים את הלקוח עצמו".
"הבנק שלך לא רואה את זה בתור הלוואה כי כשהכסף נכנס לחשבון הוא נכנס לך תחת הכותרת 'זיכוי ישראכרט' וברגע שזה מתחיל לרדת בכל חודש זה יורד תחת הכותרת 'חיוב ישראכרט'", הסבירה נציגה ללקוח והבהירה כי "אין שם הגדרה של "ישראכרט הלוואות', הבנק לא יכול לדעת שזו הלוואה".
שיטת ההסתרה עובדת גם בחברות אחרות שמנסות בכל כוחן לשכנע לקוחות לקחת הלוואות. "זה לא עובדים על הבנק, אתה לא צריך לעבוד על הבנק, אני מאמינה כי אני רואה שאתה לקוח טוב", סיפרה נציגה בלאומי קארד שניסתה לשכנע לקוח לקחת הלוואה. "אבל אתה יודע, יש לקוחות נגיד שיש להם בלאגנים וזה מגן עליהם. זה מכסה אותם מבחינת הבנק, כי הבנק לא רוצה לראות שהם נכנסים לבלאגנים".
"הבעיה היא שהבנקים יכולים לחשוב שאת במצב טוב", אמר מעוז. "את מקבלת תחושה שאת במצב טוב ולאט לאט את מקבלת הלוואות בריבה גבוהה מאוד והריבית הזו תחסל אותך", אמר. "אסור לעשות את זה. לדעתי היו צריכים לשנות את החוק והתקנות כך שכל פעילות מחוץ לבנקים צריכה להיות מדווחת לבנקים".