מרגישים שהפקקים רק מתגברים? אתם לא לבד וזו לא טעות: דוח חדש של ארגון ה-OECD קובע כי צפיפות התחבורה בישראל לקילומטר כביש היא הגבוהה ביותר מבין כל המדינות החברות בארגון. תוצאות המחקר, שבחן את השפעת שיטת "המיסוי הירוק בישראל", מראות כי הציבור בישראל המשיך לקנות כלי רכב למרות המיסוי - מה שהוביל לעלייה בגודש בכבישים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי הארגון, ההשפעה של שיטת המיסוי הירוק על רכישת כלי רכב נקיים יותר הייתה "עצומה": עד 2014 כ-83% מכלי הרכב הפרטיים הנמכרים בישראל היו מרמות הזיהום הנמוכות לעומת 19% ב-2009. זוהי למעשה ההשפעה החיובית של המיסוי שנועד להפחית את מספרן של המכוניות המזהמות.
עם זאת, המס הירוק למעשה הוזיל את מחירן של מכוניות משפחתיות רבות (ירידה במס הקנייה הריאלי) - ובכך הוביל לזינוק ברכישות רכב חדש ובצפיפות. השפעה זו, שכונתה על ידי החוקרים "תופעת לוואי", גרמה למעשה לעלייה נוספת בפליטת חלק מהמזהמים - כיוון שעל הכביש עומדות יותר מכוניות.
עם זאת, הדוח חלק שבחים לשיטה הייחודית לחישוב "המס הירוק" שגובשה בישראל ב-2009: החוקרים טענו כי היא "חדשנית ויצירתית בכך שאינה מתייחסת רק לפליטת ה-CO2, אלא לוקחת בחשבון חמישה מזהמים שונים ומשתמשת במס הקנייה כדי ליצור בידול בין כלי רכב שונים בהתאם להשפעתם על הסביבה".
החוקרים ציינו כי מודל חישוב המס הירוק הישראלי "ראוי לשמש כדוגמה גם למדינות נוספות", אך הזהירו מהפיכת המס ל"סבסוד לרכישת רכב". על מנת להפחית את הזיהום, הארגון קרא לישאל לנקוט צעדים להנמכת המוטיבציה לשימוש ברכב פרטי: הגברת ההשקעה בתחבורה הציבורית, הקטנת הטבות למקבלי רכב צמוד והטלת מס גודש. מדובר במס המוטל על הנהגים בהתאם לתרומה שלהם לצפיפות וזיהום האויר. הדרג המקצועי במשרד לאיכות הסביבה וברשות המסים תומך כיום בהטלת מס גודש, אך משרד התחבורה מתנגד לכך באופן נחרץ.