אילוסטרציה (צילום: Imagehit Asia, 123RF)
אילוסטרציה | צילום: Imagehit Asia, 123RF

מהלך משמעותי לטובת הנשים שלא עובדות: על פי המצב החוקי כיום, נשים נשואות שלא עובדות מספר חודשים מועט (למשל אחרי לידה) או מספר שנים מוגדרות כעקרות בית. ישנן מאות אלפי נשים במצב זה בישראל: הן למעשה אינן משלמות דמי ביטוח לאומי - אך גם אינן זכאיות לכל הקצבאות במלואן. הצעת חוק חדשה פועלת לשנות זאת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

עקרות הבית אינן זכאיות לקצבאות כמו ביתר האוכלוסיה, וגם מקבלות קצבת זקנה שנים אחרי גיל הפרישה הרשמי - וגם אז מדובר על הקצבה המינימלית, שהיא נמוכה במאות שקלים בחודש לעומת הממוצע שמקבלות יתר הנשים. חשוב להדגיש כי זה אינו המצב אצל גברים שלא עובדים, ובכך למעשה מתקיים מצב לא שוויוני.

ח"כ רחל עזריה מ"כולנו" יזמה הצעת חוק לפיה הנשים ישלמו תשלום בסיסי של 65 שקלים בחודש לביטוח הלאומי והיו זכאיות לכל הזכויות: כמו כן, נשים יוכלו לבחור לא לשלם, ואז לא יהיו זכאיות לכל הזכויות. ההצעה הזו גם קיבלה את תמיכת משרד האוצר והשר משה כחלון.

עזריה מקדמת, כחלון תומך (צילום: תמיר ברגיג)
עזריה מקדמת, כחלון תומך | צילום: תמיר ברגיג

"החוק לא רלוונטי ומחייב תיקון"

בתחילה המהלך צפוי להכניס כסף לקופת המדינה מדמי הביטוח, אבל בטווח הרחוק מדובר על תוספת של מאות מיליונים לתקציב המדינה. "החוק בא לתקן עיוות שנשים בגיל פרישה מוצאות את עצמן זקנות עניות", הסבירה עזריה לחדשות 2, "וזאת רק בגלל שלא אפשרו להן במהלך השנים לשלם לביטוח לאומי כמו שגברים משלמים".

עזריה ציינה כי על פי הנתונים שנאספו, בישראל יש כ-380 אלף עקרות בית לאורך השנה ומתוכן כ-270 אלף קבועות שנותרו באותו סטטוס במשך השנה. "החוק נחקק בשנות ה-50 והוא לא רלוונטי, ומחייב תיקון. אישה נשואה שלא עובדת לא יכולה על פי חוק לשלם דמי ביטוח לאומי גם אם היא רוצה, ומאבדת זכויות רבות. אשה נשואה שאינה עובדת לפרקי זמן קצרים מאבדת את זכויותיה בגלל החוק הקיים וצריך לתקן זאת, תנו לאישה להחליט מה מעמדה", הוסיפה.