התקציב החדש באופק - ובועת הדיור ממשיכה להתנפח: מנתונים חדשים שפורסמו היום (ראשון) עולה כי מחירי הדירות בישראל צמחו ברבעון האחרון (בין אפריל ליוני) ב-2.7%. בכל השנה החולפת זינקו המחירים ב-5%. למרות שהמחיר עולה, הישראלים ממשיכים לרכוש דירות - ככל הנראה מתוך חשש שהמחירים רק ימשיכו לעלות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בסקירה שפרסם השמאי הממשלתי הראשי נכתב כי המחיר הממוצע של דירות ארבעה חדרים עלה ב-2.7%, בזמן שמדד המחירים לצרכן צמח רק ב-1.3%. ביוני לקחו הישראלים משכנתאות בהיקף של שבעה מיליארדי שקלים.
"ברבעון זה עליית המחירים הייתה בשיעור חד יותר ביחס לשנה החולפת", הוסיף השמאי טל אלדרוטי. "מגמה זו מעידה כי הציבור עדין לא צופה ירידה במחירי הדירות בעתיד הקרוב".
"הציבור הפסיק להמתין לירידת המחירים"
באילת ובבאר שבע עדיין אפשר למצוא דירת ארבעה חדרים בפחות ממיליון שקלים: בעיר הדרומית לא השתנו המחירים כלל, בעוד בבירת הנגב נרשם זינוק של 14%. באשקלון, בנתניה ובירושלים נרשמה עלייה של 8-11%. בתל אביב לא נרשם שינוי של ממש במחירים בין יוני 2014 ליוני 2015, וברמלה נרשמה ירידה קלה של 1%.
בתל אביב ובירושלים נמצאה רמת שונות גבוהה במחירי הדירות - פרט שמצביע על פערים גדולים בין אזורי היוקרה בעיר לבין שכונות חלשות יותר. לעומת זאת, בערים כפר סבא, מודיעין ורחובות המחירים ברחבי העיר דומים.
מדוע המחיר ממשיך לזנק? לדברי אלדרוטי, הציבור "היה שרוי בהמתנה לתוצאות הבחירות וגיבוש מדיניות דיור חדשה, ועכשיו הוא חדל להמתין וחזר לרכוש דירות". על פי הדוח, צעדי הממשלה להפחתת מחירי הדירות - למשל העלאת מס הרכישה בסוף חודש יוני - הובילו לעלייה חדה בעסקאות הנדל"ן לפני עליית המס.
השמאי הביע פסימיות לגבי האפשרות שהממשלה תצליח להוזיל את השוק בטווח הזמן הקרוב: "הממשלה מתכננת פעולות להגדלת היצע הדירות בכלל ודירות מוזלות בפרט בתכניות מחיר למשתכן. פעולות אלה יניבו דירות זמינות בטווח זמן של שנתיים לפחות ולכן פתרון קרוב אינו נראה באופק".