חמישה שבועות אחרי סיום מבצע "צוק איתן", במגזר הערבי מרגישים היטב את השלכות המערכה בעזה. רבע מהצרכנים היהודים ממשיכים להחרים בתי עסק של ערבים והמרכולים בבעלות ערבים, שהיו מוקד משיכה לקונים יהודים רבים, סופגים גם כעת ירידה של 10% במכירות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המתיחות בין האוכלוסייה היהודית לערבית, שהתעוררה במהלך ימי הלחימה, ממשיכה להשפיע על העסקים, אם כי במידה פחותה. סקר טלפוני של מכון "גיאוקרטוגרפיה" מצא כי הציבור היהודי לא ממהר לשכוח את אירועי המבצע. בסקר נמצא כי 29% מהקונים היהודים אכן נמנעו במהלך המבצע בעזה מקנייה בעסקים ערביים. זאת, לעומת 47% שאמרו במהלך הלחימה שיפסיקו לקנות.
לדברי פרופ' אבי דגני, נשיא קבוצת גיאוקרטוגרפיה, "יש גרעין קשה של 24% מהציבור היהודי המבוגר (מעל גיל 18) שעדיין מחרימים את המגזר הערבי. בנוסף, 51% מהמשיבים לסקר הנוכחי מחזיקים בדעה שיש להחרים חנויות שלא יפטרו עובדים שהשמיעו ביטויי שטנה נגד חיילי צה"ל, לעומת 57% בסקר הקודם שנערך במהלך "צוק איתן". בפועל, 11% אכן החרימו את אותן חנויות, ו-40% היו מחרימים לו ידעו לזהות אותן".
"היהודים הפסיקו לבוא לסניף בשפרעם"
ממצאי הסקר באו לידי ביטוי בפועל. ספקים מסרו כי מכירותיהם לסופרמרקטים הערביים ירדו בתקופת המבצע בעשרות אחוזים בשל נטישת הקונים היהודים. נכון להיום, המכירות טרם שבו לרמתם טרם ימי המבצע. לדברי ספק גדול, גם היום יש עדיין ירידה של 10% בהשוואה לתקופת טרום המבצע.
על הירידה החדה מעידים גם בעלי הסופרמרקטים הערביים, הנהנים בשגרה מריבוי לקוחות יהודים. מכירות סניף "ביג זול" בשפרעם, שמחצית מלקוחותיו יהודים, צנחו במהלך המבצע ב-50%. לדברי הבעלים, יוסוף אשקר, "החנויות שלנו נמצאות במגזר היהודי, ורק חנות אחת נמצאת במגזר הערבי. היהודים הפסיקו לבוא לסניף שפרעם, וחזרו כשהסתיימה המלחמה".
המתיחות פגעה גם במרכז המזון ירכא ומרכז המזון נצרת. העובדה ששני הסופרמרקטים נמצאים בבעלות משפחה דרוזית, וגם העובדה שמרכז המזון בנצרת נמצא בנצרת עילית - לא סייעה. לדברי סמיר חמוד, בן למשפחת הבעלים, במהלך "צוק איתן" ירדו מכירות מרכז המזון ירכא ב-35%, ואילו מכירות מרכז המזון נצרת צנחו ב-50%.