"אנחנו קורסים" - בצל סבבי הלחימה, בעלי העסקים בדרום זועקים: כבר יותר מ-14 חודשים שהדרום מתוח במיוחד. שיגורן של מאות הרקטות ששוגרו מרצועת עזה לישראל, לצדד השרפות מבלוני נפץ והפרות סדר על הגבול עשו את שלהם ורבים מהעסקים הקטנים בעוטף נקלעו לקשיים כספיים ולהפסדים כבדים. חלקם כבר נמצאים אפילו רגע לפני פשיטת רגל וסגירת העסק.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אני כל הזמן בין עצמאית למחפשת עבודה", סיפרה ענת תורג'מן שבבעלותה צימרים בתלמי יוסף שעל גבול הרצועה. "באמת המתחם הוא כיפי, זה אחלה צימר עם הפרדה והמחיר הוא ממש כיפי ויש פה אחלה אטרקציות באזור הנגב, אז הם נאלצים לוותר. הם פוחדים. פשוט פוחדים להגיע. זה לא יכול להיות שהילדים לא יישנו, לא יהיו פה לא תיירות, לא חקלאות. אני שולחת שני ילדים לצבא ולא יהיה להם לאן לחזור".
סיפורה של ענת לא יוצא דופן. לפני כשנה פגשנו את גפן חובה, בעלת חברת התיירות "טרקטורוני אשכול בנגב", כשסיקרנו אז את התאוששות העסקים אחרי עוד סבב של לחימה. "עכשיו הכול מוריק", היא אמרה אז. כעת, אחרי 10 סבבים אלימים, טילים ואזעקות שהרחיקו את התיירים - היא ובעלה נאלצים לסגור את העסק.
"המצב הכלכלי פתאום, ברגע אחד, מייצר לך סיטואציה שהאנשים שהזמינו טיולים או אירועים - מתבטל ברגע אחד", אמרה. בעלה רפי הוסיף: "אתה משלם ביטוחים ועושה פרסום ופתאום יש מלחמה אז אין עבודה. בסך הכול נשארו לי 5 כלים, עוד 3 כלים גדולים כבר מכרתי כי הבנק כבר לוחץ וצריך לשחרר קצת".
המצוקה הכלכלית שבאה בעקבות המצב הביטחוני מורגשת היטב גם בשדרות. ניר שוחט פתח מסעדת סושי מצליחה בעיר, אבל העסק שלו מתקשה להתרומם. "מה שקורה פה בשנה האחרונה זה בעצם סוג של מלחמת התשה", סיפר. "כמות הפעמים שעוצרים פה אוטובוסים התחילה לרדת ולרדת בצורה כזאת שכבר לא עוצרים פה אוטובוסים. קריסה כזאת איטית שאתה אפילו לא מצליח לשים לב אליה ולהיערך בהתאם".
באחרונה עלתה יוזמה חדשה של מעו"ף, סוכנות לעסקים קטנים במשרד הכלכלה, שנועדה לסייע לעצמאים בדרום להימנע מקריסה כלכלית. אבל את ניר גם היוזמה הזאת לא מצליחה להרגיע: "מה המדינה מצפה? שנצליח לשאת את עול הטרור? שנצליח לקיים איזשהו חוסן? אתה מבין שמה שהמדינה הציעה לנו זה שעות של יועצים מהמעו"ף שילמדו אותנו – שים לב – כיצד לחסוך כסף בזמן חירום?".
רגע אחרי הבחירות שבהם בעיקר בתושבי שדרות הצביעו לנתניהו, אף אחד מבעלי העסקים בדרום לא מבקש טובות, אולי קצת תמיכה, שאותם פוליטיקאים שידעו להגיע כדי להצטלם איתם בזמן הקמפיינים - ייקחו אותם בחשבון גם אחרי הקמת הממשלה החדשה-ישנה. ניר סיכם בכאב: "מה מצפים באמת? שאני אצליח להתמודד עם כל זה ביחד ועדיין לא לסגור את העסק? אני קרוב לזה מתמיד והכל נראה חי, המסעדה עובדת, יש אנשים, אבל יום-יומיים - וזהו".