כך מתכוונים לצמצם את הגירעון: משרד האוצר יציג היום (חמישי) בפני הממשלה את שורת הצעדים שבכוונתו לקדם בכדי לצמצם את הגרעון ב-2019. בין הצעדים המתוכננים: קיצוץ במשרדי הממשלה, צמצום בהטבות על מכוניות היברידיות ולקיחת כספים מהביטוח הלאומי ומפעל הפיס.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הצעדים נועדו לצמצמם את הגרעון ולהתמודד עם מימון הפתרון למשבר הצהרונים שהושג אתמול. גם אם הצעדים יאושרו ויצאו לפועל - עדיין תהיה חריגה משמעותית מהגרעון והוא יעמוד על שיעור של 3.8% ובכל מקרה הם יובאו לאישור בישיבת הממשלה הקרובה. ללא הצעדים, הוא עומד בשנת 2020 על 4% וזו חריגה משמעותית וחדה מהיעד.
צעד נוסף שמתכנן האוצר הוא למסות ממיסי דלק שמשמים לחימום ובערה בתעשייה. האוצר רצה לבצע צעדי קיצוץ נוספים אך בגלל שמדובר בממשלת מעבר ובתקופת בחירות, לא התקבל האישור לכך.
לפני יומיים פרסמנו לראשונה כי במקביל לגירעון הלאומי שרק הולך וטופח מתקיימים במשרד האוצר קרבות וחילופי האשמות - שמעלים שאלה אחת - האם מנכ"ל האוצר ניסה להסתיר את הנתונים השנתיים והלא מחמיאים? שי באבד, המנכ"ל, מצדו מכחיש ואומר: "התכוונתי להציג לממשלה את הנתונים אך ורק לצד פתרונות". במקביל, במשרד האוצר מציעים דרך לצמצם את הגירעון.
בהנהלת האוצר התקיים ביום שני בערב דיון סוער סביב החובה של המשרד להציג לממשלה, כבר בימים הקרובים, את ממדי הגירעון שהולכים וגדלים. בכירים מהאוצר שהשתתפו בדיון אמרו שהמנכ"ל שי באבד בדק את האפשרות להסתיר את הנתונים ולא להביא אותם בפני הממשלה.
יותר מכך, אותם בכירים הסבירו כי באוצר אפילו הציעו לשנות את החוק כדי לא להציג את הנתונים המביכים. באבד בתגובה אמר: "לא היה ולא נברא". הוא הוסיף: "לא הסכמתי שהנתונים יובאו בפני הממשלה מבלי שיהיו חבילת צעדים לידם ודרכים כיצד להקטין את הגירעון".
הדיון הסתיים באופן הבא: הנתונים יובאו בפני הממשלה כבר בשבוע הבא, והנתונים לא טובים: כמעט 4 אחוזים של גירעון. מדובר בפריצה מוחלטת של המסגרת ובאוצר שוקלים להביא לממשלה שתי אפשרויות להקטנת הגירעון - גביית מיסים מגוגל ופייסבוק, וגביית מע"מ מתאגידי ענק על כל אפליקציה שיורידו ישראלים.