חושבים שניסיון וידע הופכים את הניסיון למצוא עבודה לקל במיוחד? חשבו שוב: אנשים בגילאים מבוגרים מדווחים דווקא על קושי רב במציאת עבודה. "גיל הוא חסם כמו כל חסם אחר", מבהירה עינב בוימפלד, מנהלת מחלקת התוכן והמחקר באתר AllJobs.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
מדוע מעסיקים חוששים להעסיק מבוגרים? ראשית, יש חשש שהעובדים הללו מוכשרים מדי לעבודה – דבר שעלול להוביל לדרישות שכר גבוהות, קושי בניהול ועזיבת הארגון ברגע שתצוץ הזדמנות קורצת יותר. מעסיקים אחרים חוששים מהיכולת של עובד מבוגר להשתלב בסביבת עבודה צעירה.
במקביל, מחפשי עבודה מבוגרים נוטים לבצע כמה טעויות במהלך החיפושים: הגשת קורות החיים למשרות שאינן רלוונטיות, העמסה על קורות החיים, התנהלות ניהולית כבר במהלך תהליך הגיוס ואינטראקציה לא מוצלחת עם מגייסים צעירים.
איך בכל זאת אפשר למצוא עבודה?
אז איך בכל זאת תמצאו עבודה, גם אם אתם כבר לא בשנות ה-20 או ה-30 לחייכם? ראשית, דעו שאתם לא חייבים לציין את גילכם בקורות החיים – וגם אם אתם מעוניינים לציין אותו, יש שתי דרכים לעשות זאת באופן שיקדם אתכם: ראשית, הוספת קטגוריית "פרטים אישיים" בסוף קורות החיים ובה לציין את שנת הלידה, כך שהמעסיקים ייתרשמו תחילה מהניסיון התעסוקתי ורק אז יגלו מהו גילכם; ושנית, לא לציין שנת לידה מפורשת אלא לציין "עוגן גיל": לשלב תוך הניסיון התעסוקתי פרמטר כלשהו שיכול להעיד על גילכם, כמו שנות השירות הצבאי למשל.
בוימפלד מציעה עוד מספר טיפים שיעזור לכם למצוא את המשרה הנחשקת: ראשית, יש להיעזר בקשרים האישיים שצברתם לאורך שנותיכם: פרסמו ברבים שאתם מחפשים עבודה, ללא בושה, כדי לתת אפשרות לאנשים שהכרתם ועבדתם איתם לאורך השנים להציע את שמכם למעסיקים פוטנציאליים. בנוסף, חשוב להביע עניין ומוטיבציה מהמשרה. במהלך תהליך הגיוס, כדאי להביע התלהבות מהתפקיד ולא להתחיל כבר בשלב זה לברר על משרות אחרות בארגון – דבר שעלול להעלות את החשש שהעבודה תהווה עבורכם תחנה זמנית בלבד.
חשוב גם לזכור למה גילכם הוא יתרון. כל מחפש עבודה בכל גיל צריך לצאת למסע חיפוש העבודה כשהוא יודע אילו יתרונות הוא מביא עמו – וזה תקף גם לגביכן. יתרון שקשור לגילכם עשוי להיות ניסיון עשיר מחברות קודמות בהן עבדתם, נקודת מבט שונה, נאמנות, יציבות ועוד. חשוב גם להתכונן לריאיון העבודה באמצעות קריאה על הארגון ועל התפקיד המיועד; הכנה מראש של דוגמאות רלוונטיות מעבודותיכם הקודמות; ושימוש בשפה המתאימה לכל מראיין – פשוטה מול איש משאבי האנוש, מקצועית מול המנהל המקצועי.
בנוסף, חשוב לדעת כיצד השתנה עולם העבודה. קראו כתבות בנושא, פתחו חשבון באתר Linkdin ובצעו היכרות עם הממשק שלו, תרגלו נטוורקינג ועוד. הגיל ממש לא חייב להיות חסם: יש בני 30 שנרתעים מטכנולוגיה ובני 90 שמחוברים לרשתות החברתיות בהצלחה.
מעסיקים - שווה לכם להעסיק מבוגרים
ומה עם המעסיקים? כדאי לדעת שיש לא מעט יתרונות להעסקת עובדים מבוגרים מהממוצע. מדובר בעובדים יציבים ונאמנים יותר, שבניגוד לבני דור ה-Y מבלים פחות זמן בפזילה לצדדים וחיפוש אחר הזדמנויות קורצות יותר, ויותר זמן בהשקעה במקום העבודה שהוא מקור פרנסתם. בנוסף, העובדים המבוגרים הם בעלי ידע רב שצברו לאורך השנים והעבודות השונות במהלך הקריירה.
עובדים מבוגרים הם גם בעלי פנאי רב יותר לעבודה: הם כבר לא סטודנטים, הורים לילדים צעירים או רווקים הוללים, אלא אנשים מיושבים שנמצאים בזמינות מלאה לעבודה. כמו כן, רבים מהעובדים המבוגרים שלווים ורגועים יותר, ומהווים מקור של ביטחון ויציבות – דבר שמסייע גם לעובדים הצעירים סביבם.
בנוסף, לקוחות מבוגרים עשויים לחוש הרבה יותר בנוח לעבוד מול עובדים בני גילם, שיכולים לדבר איתם בשפה משותפת ובגובה העיניים. וכמובן, חשוב לזכור: לפעמים גיל הוא רק מספר. סבים רבים מתגאים בנכדיהם באלבומים בפייסבוק ונהנים לשלוח להם סרטונים בוואטסאפ – אל תניחו שהם בהכרח טכנופובים.