חוסר הוודאות בשוק הנדל"ן בישראל נמשך: זוגות רבים שחיכו וקיוו כל כך לזכות ב"מחיר למשתכן", מהססים עתה לממש את זכאותם. רבים עומדים על הגדר, לא ממשים את ההטבה וגם לא קונים דירה בשוק החופשי. הקבלנים מצידם מזהים את הזירה הבעייתית ולא מספקים את הצורך בדירות חדשות. בגלל תופעות כמו אלה, ענף הנדל"ן נכנס לקיפאון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נתוני הלמ"ס מצביעים על נתון מדהים: צניחה של 34% בהתחלות הבנייה ברבעון הראשון של 2018. הקבלנים פשוט הפסיקו לבנות. "הקפאה היא דבר שיביא קטסטרופה לשוק הדיור", אמר רוני בריק, נשיא התאחדות הקבלנים. "מחסור ענק שיהיה פה יביא לעליית מחירים באופן אוטומטי. זה כמו מוצר שחסר בשוק, מחירו רק יעלה ויעלה".
מאחורי ההצהרות הבומבסטיות יש משוואה פשוטה: הקבלנים רוצים למכור במחיר כמה שיותר גבוה. התחושה בציבור היא שהמחירים אוטוטו יורדים ואין היגיון לקנות דירה עכשיו, ולכן הקבלנים גם לא בונים דירות כדי שלא יצטרכו להתפשר ולמכור אותן במחיר נמוך ממחיר השוק כיום.
"לי לדוגמא יש בעפולה פרויקט של 260 יחידות, אז 225 בנינו ומכרנו את רובן", הסביר שאולי לוטן, מנכ"ל קבוצת לוינשטיין. "נותרו לי עוד 32 יחידות דיור במגרש. אני אפילו לא מוציא עליו היתר. אני אחכה עד שהדיירים יבינו שהמחירים אינם יורדים ואז אוכל להתחיל לבנות ולמכור אותן במחיר הנאות".
הביקוש השנתי הוא לכ-60 אלף דירות. ב-2017 החלה בנייה רק של כ-48 אלף דירות חדשות, והרבעון הראשון של השנה הזו מצביע שהמספר עלול רק לרדת.
הנפגעים מהמאבק - הזוגות הצעירים
הקבלנים עושים שרירים לכחלון ובאוצר לא נשארים חייבים. הם מציגים את הנתון הזה: בזמן שהקבלנים מכרו לזוגות צעירים ומשפרי דיור 46 אלף דירות מאז 2016, מספר דומה, 42 אלף דירות, נמכרו ממשקיעים לזוגות צעירים ומשפרי דיור. ובמילים אחרות, לטענת האוצר, הצעדים של כחלון נגד המשקיעים ובעד הזוגות הצעירים יוצרים שינוי בשטח.
"יש לנו את הכוח לבנות אבל בשוק שהוא לא שוק שהמדינה מתערבת בו. הקבלנים ישבו על הגדר וימתינו. ישמרו על העסקים שלהם", מסביר בריק. בינתיים באתרי המכירות גם מיישרים קו עם ההתקפה של הקבלנים ואומרים לרוכשים שהמחירים לא עתידים לרדת באופן משמעותי.
את מחיר הקרב הזה בין הקבלנים לאוצר משלמים כמובן הזוגות הצעירים שנכנסים לחוסר וודאות. אבל לקרב הזה שמוביל לקיפאון בשוק יש נקודה מרכזית חיובית: לראשונה מזה עשור עליות המחירים נבלמו. כחלון היה שמח אם הקבלנים היו ממשיכים לבנות וגם מרוויחים פחות על הדרך, אבל הם ממש לא מתכוונים להגיש לו את ירידת מחירי הדיור על מגש של כסף.