יהודה וזאנה הוכר כנכה בביטוח לאומי עם 65% נכות, ודרגת אי כושר עבודה בשיעור דומה, בעקבות שורה של בעיות רפואיות, וכחלק מהליך השיקום החל בהסבת מקצוע ונרשם ללימודי משפטים, שנחשבים לשיקום המקצועי שלו - אבל כשניסה לקבל את שמגיע לו הוא ראה שזה לא כל כך פשוט. "מערימים קשיים, אני מרגיש אבוד וחסר אונים - הוציאו לי את הנשמה", סיפר יהודה - שגילה כי הביטוח הלאומי מונע ממנו ומרבים אחרים קצבת דמי שיקום, שיכולה להגיע גם לעשרות אלפי שקלים בשנה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לפי התקנות הרשמיות של הביטוח הלאומי זכאים לתשלום מהביטוח הלאומי מי שלומד "לא פחות מ-20 שעות לשבוע, או אם לדעת לשכת העבודה של שירות התעסוקה עקב שיקומו הוא אינו ניתן לסידור בעבודה לתקופת היותו בהכשרה מקצועית".
לדברי יהודה, כאשר עבד 20 שעות שבועיות דמי השיקום הועברו אליו באופן סדיר: "בסמסטר השני לא היה לי והסתבר שלא היה לי והם מסתירים את החלופה הנוספת שעל פיה אני יכול לקבל את דמי השיקום". החלופה, כאמור, היא מסמך מלשכת התעסוקה שמאשר כי הוא אינו יכול לעבוד כרגע. כשניסה יהודה ללכת כפי שמציע החוק ללשכת התעסוקה – שם נאמר לו שאין אישור כזה. "לשירות התעסוקה אין סמכות לפטור אותך מהתייצבות, פנייתך זו צריכה להיות מופנית לביטוח הלאומי", נכתב.
"הונאה ממוסדת"?
יהודה החל לאסוף סטודנטים נוספים שמטופלים על ידי אגף השיקום על מנת שידרשו יחד את המגיע להם: אחת מהם היא נעמה שגם נקלעה לבירוקרטיה האינסופית כדי לקבל את המגיע לה. "הרגשתי כקבצנית, שמו אותי כאחת שבאה לנצל את המדינה", סיפרה בצער. גם נעמה שלומדת משפטים הייתה צריכה להוכיח למה מגיע לה כסף על פי חוק.
בתשובה רשמית של הביטוח הלאומי מודה אחת העובדות: "אכן המלצתי כי עדיף ללמוד בפועל 20 שעות שבועיות מאחר וחלופה זו אינה קבילה על ידנו". מתברר כי החלופה קיימת, אבל בביטוח לאומי פשוט מעדיפים להתעלם: אורית, שעבדה במשך שנים בביטוח לאומי, מספרת כי "ביטוח לאומי מבקש מאנשים להמציא אישור ששירות התעסוקה לא נותן היום.. זה השתנה". לדבריה מדובר בהתנהלות שערורייתית. יהודה מסכים: "יש כאן הונאה ממוסדת, להעלים זכויות מסוימות מסל סיוע השיקום, אני בטוח שהמוסד לביטוח לאומי עושה את זה בזדון ובמכווון כדי לחסוך".
ההתנהלות הזו עלתה למשוקמים לא מעט כסף – 24,000 אנשים מסתייעים באגף השיקום, שמשלם מדי שנה 90 מליון שקל דמי שיקום, אבל רק למי שצלח את הבירוקרטיה – רבים כלל לא מודעים לאלפי השקלים שיכלו לקבל.
מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה: "דמי השיקום משולמים למי שלומד במסגרת שיקומו המקצועי יותר מ-20 שעות בשבוע, גם לנכים שלא מקבלים קצבת נכות. לצערנו, קיים קושי ביישום התהליך הקיים בחוק, מכיוון ששירות התעסוקה אינו מנפיק את האישור המדובר. לפיכך אנו פועלים לשינוי ההליך הקיים בחוק ולקביעת כללים ברורים בנושא".