השיחות הסודיות שהובילו לגיבוש מתווה הגז - שאחד מסעיפיו נפסל לאחרונה על ידי בג"ץ - היו אחד התהליכים הכי דרמטיים בתולדות המשק, אבל ההליך גם היה מאוד לא שקוף. המסמכים שנחשפו הערב (חמישי) במהדורה המרכזית מספקים הצצה נדירה למאחורי הקלעים בחדרים הסגורים: הפרוטוקולים המלאים של הישיבות בהן השתתפו בכירי הרשות להגבלים עסקיים, חברות דלק ונובל אנרג'י. מה שנאמר בין הצדדים בסדרת הפגישות שנערכו מרגע הודעת הממונה נשמר ולא פורסם עד כה: בין עשרות העמודים ישנן השחרות רבות, אך גם ציטוטים שמסבירים מה הניע את דיוויד גילה לסגת מעמדתו הראשונית, ומה היו האיומים וההפחדות שהשמיעו בחדר הישיבות נציגי נובל אנרג'י ודלק.
לקריאת הפרוטוקולים המלאים - כולל ההשחרות - לחצו כאן
הדרגים הגבוהים ביותר ישבו שם – מצד אחד יצחק תשובה ונציגיו, ומהצד השני הממונה הקודם על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה. בין הצדדים נפתחה סדרת פגישות שיקבעו את עתיד משק הגז, וכל החלטה שתתקבל בחדר הסגור שווה לתשובה מיליארדים. הדיונים התנהלו במהלך מערכת הבחירות, בתקופה שהחלפת שלטון נראתה תרחיש סביר, והתחושה בחדר היא שלוח הזמנים קצר והלחצים רבים.
ב-22 בדצמבר 2014 הכותרות הראשיות עסקו בפירוק מונופול הגז: הממונה על ההגבלים העסקיים זימן באופן דחוף את חברות הגז והודיע להן כי הוא חוזר בו מההבנות המוקדמות וטען כי אין תחרות אמיתית בשוק הגז הישראלי. חברות הגז הבינו כי גילה מתכוון לממש את הסיוט הגדול ביותר שלהן – פירוק המונופול. גילה הבהיר לנציגי החברות, שהתייצבו אצלו תוך שעות: "עשינו את ההסדר כדי לקדם תחרות אבל הגענו להבנה שזה לא יקדם את התחרות. אני לא יכול לשכנע את בית הדין שההסדר הזה יביא לתחרות".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפיסבוק
תשובה השיב לו: "מדינת ישראל זקוקה לגז. כל המפעלים הקטנים צריכים גז והם יסגרו אם לא יהיה להם. הדירוג של מדינת ישראל ירד באופן מיידי. תיווצר אבטלה המונית. הכנסות המדינה ירדו משמעותית, יבוטלו ההסכמים למכירת גז לירדן ולמצרים. זה אפילו יפגע ביחסים של ישראל באזור". בהמשך אותו דיון הזהיר תשובה מהשלכות פירוק המונופול: "אנחנו לא רוצים שיכתב בספר דברי ההיסטוריה שהמאגר לא פותח. אנחנו צריכים לפתור את הדברים ביחד. אין דרך אחרת. האלטרנטיבה היא רעידת אדמה". מנכ"ל דלק, גדעון תדמור, עבר מתרחישי האימים של תשובה לאיומים: "אם מישהו חושב שאנחנו נקבל קביעה על הסדר כובל כאילו כלום לא קרה, הוא טועה. קביעה כזו היא פיגוע כלכלי ומדיני".
"אף אחד לא משקיע, אך אחד לא רוצה לבוא"
חשוב להבין על מה חברות הגז נלחמו בחירוף נפש ובאיומים על תרחישי אסון: מבנה האחזקות העניק להם כוח רב שמתרגם לכסף. תשובה מחזיק ב31% ממאגר תמר, נובל אנרג'י מחזיקה ב-36%. במאגרי תנין וכריש תשובה מחזיק 53%, בעוד לנובל אנרג'י יש 47%. בלוויתן 46% מהאחזקות הן של תשובה, ו-39% של נובל אנרג'י. כלומר, שתי החברות הללו שולטות לחלוטין במשק הגז של ישראל.
"אנחנו לא מוגבלים בזמן. הלחץ של הבחירות לא צריך להשפיע", אמר אז תשובה בדיונים - ברמיזה ברורה להתמודדות הפוליטית שהייתה אז בשיאה. למרות הלחצים, גילה דרש עוד זמן לחשוב והיה נחוש שלא להשאיר את הכוח בידי החברות. בסוף חודש דצמבר יצא תשובה להגנה על שמו ואמר: "אף אחד לא משקיע פה. למה? אף אחד לא רוצה לבוא. כל מה שעשיתי ראיתי את טובת המדינה לנגד עיניי".
בשלב הזה, חודש אחרי הפגישה הראשונה, החל הליך השימוע – ההזדמנות האחרונה של החברות להשפיע על ההחלטה. הראשונים שנכנסו לחדר היו נציגי נובל אנרג'י האמריקנית, השותפה של תשובה במאגרים לוויתן ותמר. צבי אגמון, עורך הדין של החברה, פנה לגילה והציג עמדה חד משמעית: "המשמעות של דבריך זה גמירת שוק הגז".
כך איימה נובל בתביעה בינלאומית
אגמון הוסיף ותקף את מהלכי גילה: "פתאום התהפכתם, אנחנו לא מבינים מה שינוי הנסיבות. אנחנו נראים רע בעולם. משק הגז בר מינן". בשלב זה הגיע איום רשמי ונחרץ בבוררות בינלאומית, שתגרור את ישראל להליך משפטי ארוך ויקר: חברת נובל אנרג'י הדגישה כי היא "שומרת לעצמה את כל הזכויות שלה תחת הדין הבינלאומי. יש לנו מעט אמונה בהליך הזה וביכולת שלכם להשתכנע בעמדתנו במהלך השימוע".
יום לאחר מכן התייצבו נציגי דלק ותשובה בראשם: איש העסקים פתח את השימוע בהטפה על ציונות ואמר כי "תשובה: אין לנו ארץ אחרת. יש לנו מדינה קטנה שכולנו אוהבים אותה וחובה עלינו לשמור אותה, לפתח אותה, לבנות אותה, אחרי 2000 שנות גלות". תשובה הוסיף וטען: "יש פה אנשים שאוהבים את המדינה יותר מעצמם, שעושים את הכל למען המדינה, אם אנחנו נישבר אז מה יהיה?". הביקורת שלו על צעדי הממשלה לא הייתה מרומזת: "אם משקיע חדש היה מבקש להשקיע מחצית מסכום ההשקעה, הוא היה זוכה בפרס ישראל. אותי ואת נובל מגרשים".
לאחר מכן פירט תשובה את תרחיש יום הדין של המשק הישראלי: "יפוטרו אנשים. נכון להיום, 2,000 מפעלים בישראל מחכים לחיבור גז. אחרת הם יפטרו עובדים. המדינה מקבלת את הפירות, אנחנו את הפטישים". תשובה גם הדגיש כי "אם לא היה אנחנו לא היה תמר ולא לוויתן".
במהלך הדיונים ניסו אנשי דלק ונובל לשכנע את הממונה והעלים טיעונים, שבדיעבד התגלו כרחוקים מהמציאות: "יש לנו טבלה שמראה שהמחירים בישראל הם הכי זולים בעולם. איך החדש יכול להתחרות עם המחירים הזולים ביותר? לא צריך להקשיב לאנשים רעים שאומרים שהמחירים בארץ יקרים". למרות זאת, בפועל מחיר הגז אז בישראל היה 5.5 דולרים ליחידה, זהה לזה באותה תקופה באנגליה (5.45 דולרים), גבוה יותר מבלגיה. השימוע כולו הסתיים בטונים צורמים: יוסי אבו, מנכ"ל דקל קידוחים, טען כי "זה הכל עניינים של אווירה פוליטית. זה מכתב של שלי יחימוביץ'. זה הריח הרע שיוצא מכך שחזרתם בכם".
למה חלק מהפרוטוקולים הושחרו?
הממונה על ההגבלים העסקיים שב וטען כי "זו עמדה מקצועית לגמרי. אני מבין שהיא הפריעה לכם ופגעה בכם. אנחנו לא משנים את עמדתנו בגלל פוליטיקה. הגענו למסקנה שזה לא יביא לתחרות". תשובה טען לעומתו: "היה צריך יותר שיקול דעת. מה שנשאר לעשות – לגמור את העניין. לא למשוך. צריך להיות יותר אמיצים ולקחת החלטות". גילה לא היסס להשיב לו: "גם אתם".
גם עכשיו, לאחר שכבר נחשפו הפרוטוקולים, לא כל האמירות מהדיונים מוצגות לציבור וחלקים נרחבים מהתמלולים פשוט מושחרים. בחברות טענו כי אלו רק סודות מסחריים, אם כי באחד המקרים דובר על פגישה בבית הלבן - לא בדיוק סוד מסחרי.