העלאת מס הרכישה על דירות להשקעה? בשטח כבר מתחוללת סערה: לאחר הריאיון אמש (שבת) ב"פגוש את העיתונות" בו הצהיר שר האוצר המיועד על תכניתו להעלאת מס הרכישה על דירות להשקעה, מומחים בענף מזהירים שהתכנית עלולה לתקוע את שוק הדירות ואף להוביל לעליית מחירים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מרבית המומחים בענף מתנגדים למהלך וטוענים שבטווח הקצר, עד ליישום התכנית, הוא יגרום להתנפלות של משקיעים על הדירות ולהעלאת מחירים. בטווח הארוך, המהלך צפוי לגרום לירידה בביקושים ולירידה בהתחלות הבנייה ששוב תמנע את הורדת מחירי הדירות. מומחים אחרים טוענים שמדובר בפגיעה קשה במעמד הביניים שרוכש דירה שנייה כבטחון לעתידו.
"ענף הנדל"ן יתקדם וייצור יותר פתרונות אם יטפלו בהנגשה של חסרי הדירה אל עבר דירות יד שנייה - שהוא השוק העיקרי", אומר אריה בר, מנכ"ל מגדל טופ נדל"ן ולשעבר מנכ"ל משרדי הבינוי, הפנים והתחבורה, "תכנית הדיור של משה כחלון מתעלמת לחלוטין משוק זה ומחטיאה את המטרה".
"הדירות להשקעה בחלקן הגדול מושכרות ונותנות פתרונות דירות. האם נכון שישקיעו במדינות אחרות בגלל אזלת יד של המדינה במציאת פתרונות דיור? המדינה צריכה לשאת על כפיים יהודים שרוצים להשקיע במדינת ישראל, אסור לנו בשום אופן לנתק את הקשר בנינו לבין יהדות העולם בגלל איזו גחמה", מזהיר בר.
"לבוא עם מצ'טה ולחתוך את כל השוק? זה לא הדבר הנכון"
בריאיון אמש הבהיר כחלון כי ההעלאה עליה דובר, של עד 20% במס למשקיעים, היא מוגזמת - וכי המס שיועלה לא יגיע לרמה כזו. אלא שגם ההצהרה הזו לא מרגיעה את המומחים: "אם תכניתו של השר המיועד כחלון תצליח, היא תוריד את נתח המשקיעים. לא משם תבוא הישועה. לבוא עם מצ'טה ולחתוך את כל השוק זה לא הדבר הנכון", אומר רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק נדל"ן.
"רוב המשקיעים היום הם אנשים בגילאי 55-60 שדואגים לפנסיה שלהם לאחר שהבינו שהמדינה לא תדאג להם בעוד מספר שנים ולא משקיעים שמחפשים סיבוב מהיר בשוק".
"פעם מועמר קדאפי החליט שלמי שיש יותר מדירה אחת הוא מחרים לו את הדירה ונותן למי שאין. זה מה שרוצה לעשות כחלון עם המס, רק שעוטפים את זה כמדינה דמוקרטית שעושה זאת בחסות החוק, אבל בשורה התחתונה זה גזל לאזרחים", אומרת עפרה חדד, סמנכ"לית חברת "יורו ישראל".
ויש מי שסבור שמדובר בכלל בלא יותר מספין: "נדמה לי שהמטרה היא להסיט את הדיון מהנושא המרכזי שדורש טיפול בהקדם והוא עלויות הדיור", אומר חנן סגל, סמנכ"ל השיווק בחברת דיזנגוף סחר המקימה את פרויקט LAGOON בנתניה.
"אני לא רואה איך מיסוי משקיעים יביא לפתרון בבעיה, הם פשוט ימצאו אלטרנטיבות אחרות כמו השקעות בחו"ל או פנייה לבורסה". לדברי סגל, "הדרך היחידה להוריד את מחירי הדיור מבלי לייצר משבר כלכלי, היא באמצעות פעולה רב מערכתית, מתונה ועקבית על ידי טיפול מקיף במספר מישורים - הגדלת ההיצע, קיצור משך הזמן תכנית ברשויות התכנון והורדת עלויות הבנייה".
תכנית כחלון כבר גורמת לשטח לבעבע: "מרגישים טפטוף של משקיעים"
ובינתיים - רק הדיבורים על תכניתו הצפויה של כחלון כבר מביאים בשטח להתנפלות של משקיעים - בטרם היוזמה תיכנס לתוקף. אבי זיתוני, הבעלים של חברת א. זיתוני, המקימה פרויקטים שונים בשרון ציין כי כבר במהלך השבוע האחרון "התחלנו להרגיש טפטוף הולך וגובר של משקיעים בעקבות הפרסומים השונים". לדבריו, הפחד והחשש שמא אולי קיימת אפשרות שהחלטה כזו תתקבל "הביאה משקיעים למשרדי המכירות ואפילו לסגירת מספר עסקאות".
"מדובר בחוסר אחריות אמיתי. עוד לא תיקנו את הנזקים של הממשלה הקודמת, ומר כחלון עוד לא נכנס אפילו לתפקיד, וכבר יוצאים בכותרות שכל תוצאתם תהיה חוסר ודאות והקפאה נוספת של השוק", מתריע עו"ד צבי שוב, מומחה לתכנון ובנייה.
"הגישה הזו שכל אחד צריך להציע אלף הצעות חדשות לא בהכרח פותרת בעיות, אלא אפילו יוצרת אותן. צריך להשקיע בפתרונות זמינים לטווח המיידי, ולייעל את הגופים הקיימים. כל משק בית לא יכול לתכנן שנה קדימה והדבר יוצר הקפאה שבעתיד תוביל לעליית מחירים נוספת".