מורה נבוכים: כל מה שאתם צריכים לדעת על אישור מתווה הגז. הוויכוח על ההסכם להסדרת השוק מורכב, עתיר אינטרסים, ובעיקר עוסק בסכומים בממדים שהמשק הישראלי לא מכיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יחידת המדידה המקובלת בתחום הגז היא - BCM. המשק הישראלי צורך כ-8 BCM בכל שנה. רוב הגז הולך לחברת החשמל ומשמש להפקתו. לעומת זאת, חלק קטן מהגז הולך למפעלי התעשייה. השימוש בגז הטבעי עדיף על פני סולר ומזוט מאחר והוא זול יותר, ונקי יחסית מבחינה סביבתית.

לאורך חופי ישראל התגלו שני מאגרי גז גדולים: "תמר", עם 310 BCM, שממנו כבר זורם גז (אמרנו שהמשק צורך רק שמונה, זוכרים?) ו"לווייתן"- שעדיין לא פותח אך התגלתה בו כמות עצומה של 620 BCM. מדובר במאגר הגז הגדול ביותר שהתגלה בעולם בעשור האחרון.

651740
הקידוחים בים התיכון | צילום:

פרט ל"תמר" ו"לווייתן" ישנם עוד שני מאגרים קטנים : "כריש" ו"תנין". בשניהם יש 70 BCM כלומר גז בכמויות עצומות, הרבה יותר ממה שהמשק זקוק, ולכן חלק גדול צפוי לשמש לייצוא. המאגרים נמצאים בשליטת "דלק" של איש העסקים יצחק תשובה וחברת נובל אנרג'י האמריקנית.

החשש: מונופול ענק בשוק הגז

במצב בו "דלק" ו"נובל" שולטת במאגרים, המדינה חוששת ממונופול ענק שישלוט על המשאב הציבורי החשוב שהתגלה מול חופיה בעשור האחרון. בשל כך נפתח משא ומתן עם חברות הגז שבסופו הושגה פשרה: "כריש" ו"תנין" הקטנים יימכרו, בשאיפה שמי שיקנה אותם יתחרה במחזיקים במאגרים הגדולים. תשובה ימכור את חלקו ב"תמר", ו"לווייתן" (שזה בעצם רוב הגז) עדיין יישאר בידי תשובה ו"נובל".

אסדת הגז "תמר". ארכיון (צילום: פלאש 90  משה שי, חדשות)
כמה תרוויח המדינה? | צילום: פלאש 90 משה שי, חדשות

למרות זאת, המונופול לא ממש יפורק ולכן בשלב זה קיים וויכוח גם על המחיר. במתווה הגז נקבע מחיר מקסימום שבו יימכר הגז בארץ והוא עומד על כ- 5.6 דולר ליחידת חום. המחיר מבוסס על המחיר שמשלמת כיום חברת החשמל ויש בו רווח אדיר ליזמים. לפי הדוחות הכספיים של חברת "נובל" עלות הפקת יחידת חום עומדת על חצי דולר בלבד, כלומר המחיר שבו נמכרת היחידה עומד על-5.6 דולר, אבל מפיקים אותה בעלות של חצי דולר.

"מחיר גבוה פי עשרה"

בחברות הגז אומרים טוענים כי מדובר בחישוב מטעה, מאחר והוא לא כולל את ההשקעה הרבה שכרוכה בפיתוח המאגר ואת המיסים שמשלמים עליו. אולם בשלב זה יש לשאול, האם מוצדק לגבות מחיר גבוה פי עשרה עבור הגז?

יצחק תשובה, ארכיון (צילום: חדשות 2)
ימכור חלק מהאחזקות, יצחק תשובה | צילום: חדשות 2

מהדוחות הכספיים של "תמר" ניתן להבין כי חברת "דלק" נהנית מתשואה פנטסטית על ההשקעה בשווי 23%. מדובר ברווח בשיעור שלא קיים באף ענף אחר במשק. ב"דלק" אומרים בתגובה שזה שיעור הרווחיות שנהוג בענף הגז בגלל הסיכון הרב שטמון בו.

השותפה הקטנה בעסקה הזו היא מדינת ישראל. לאחר שהיזמים יחזירו את מה שהשקיעו המדינה תגבה 64% מס מהגז. חישוב של בנק ישראל הראה שאם מאגר "לווייתן" יפותח, עד שנת 2040 המדינה תקבל סכום עתק של 125 מיליארד דולר מהכנסות ממיסים מכל מאגרי הגז.