שביתת עובדי הנמלים נכנסה ליומה השני למרות פסיקת בית הדין ולמרות צווי החירום שהוציא שר התחבורה. בנמלים כבר טוענים שמדובר בביזיון בית הדין. בשעות הצהריים (חמישי) התקיימה פגישה בין ראשי הוועדים ואנשי ההסתדרות והתקבלה החלטה לסיים את צעדי השביתה הנוכחיים - בתנאי שיגיעו להסכמות מול הנהלות הנמלים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מוקדם יותר תקף בחריפות שר התחבורה ישראל כץ את עובדי נמלי אשדוד וחיפה שפתחו אתמול בשביתת פתע, ולא נענו גם להוראת בתי הדין לשוב לעבודה. בטקס החתימה על חוזי ההפעלה של הנמלים הפרטיים החדשים, אמר כץ: "הוצאתי צווי חירום לעצירת השביתה, והשלב הבא יהיה לעצור את עובדי הנמלים. הם מחבלים בכלכלה הישראלית".
אחרי סיום השביתה בירך השר כץ על המהלך: "כפי שהודעתי גם בעבר - לא ניכנע גם בעתיד לשביתות ואיומים והרפורמה בנמלים, שהיום צעדה צעד גדול קדימה עם חתימת הסכמי ההפעלה, תימשך במלוא הקצב עד השלמתה. יצוין כי העובדים לא קיבלו כל הבטחות בתמורה לסיום השביתה, והמשא ומתן יימשך כסדרו".
"יש פה קומץ של בעלי עניין שלא חושבים על אזרחי ישראל ורוצים להחזיק בשאלטר - אני לא אאפשר את זה", הבהיר שר התחבורה. "גם ההסתדרות לא מגבה את השביתה הפראית הזו וחבל שהעובדים ממשיכים בשלהם".
דבריו של כץ מגיעים לאחר שבלילה הורו בתי הדין לעבודה בבאר שבע ובחיפה לעובדי הנמלים באשדוד ובחיפה שפתחו אמש בשביתת פתע לשוב לעבודה, אך העובדים, שנציגיהם כלל לא הגיעו לדיון, לא כיבדו את הפסיקה והואשמו בביזיון בית המשפט. השביתה פרצה על רקע קיומו של טקס החתימה היום בהשתתפות בכירי החברות הזוכות מהולנד וסין וכן שגרירי הולנד וסין בישראל.
לטקס הוזמן גם שר האוצר לשעבר ח"כ יאיר לפיד, שפעל לקידום הרפורמה בנמלים. "ישראל ואני עשינו יחד את הרופרמה בנמלים ואני עומד מאחוריו גם עכשיו אל מול השביתה", אמר לפיד. "במקרה הזה אין אופוזציה וקואליציה. אנחנו תומכים בממשלה כי מדובר בשביתה פראית, בקבוצה של אינטירסנטים שפוגעים באינטרסים של אזרחי מדינת ישראל. זה לא טריווילי שישראל הזמין אותי היום לקחת חלק באירוע. זו מחחה ידידותית בעולם פוליטי שאינו כזה לרוב".
העובדים: מאבק צודק מאין כמוהו
"ברור לחלוטין כי ישנה כאן יד מכוונת אשר מעוניינת להפוך את נמלי חיפה ואשדוד לנמלים נכים וחסרי פוטנציאל אל מול הנמלים החדשים שיוקמו", אמרו נציגי העובדים. "אנחנו מאוד מאמינים בעבודה המאורגנת, מאמינים ומצפים שארגוני עובדים נוספים יצטרפו למאבק שלנו, כאשר בראש המאבק הזה תעמוד ההסתדרות הכללית".
"אנחנו מנהלים מאבק צודק מאין כמוהו על זכויות העובדים, שנרמסים ברגל גסה מזה שנתיים", הוסיפו עובדי הנמלים. "הפעם לא נאפשר לוועדי העובדים שלנו להישבר ויהיה הנזק אשר יהיה. עד היום שמענו בקולם של נציגי העובדים, הלכנו יחד איתם לישיבות בבית הדין שמענו מהם תוצאות על דיונים עקרים עם נציגי המדינה - ובתכלס - לא קורה כלום. המדינה מקדמת במרץ רב את הקמת הנמלים החדשים בחיפה ובאשדוד - אותנו - משאירים בצד. מהיום הפסקנו להיות ילדים טובים".
הבוקר הבהיר יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, כי "ההסתדרות תמכה לאורך כל הדרך במאבקם הצודק של עובדי נמלי ישראל וכך תמשיך לעשות. יחד עם זאת, ההסתדרות קוראת לעובדי הנמלים לכבד את ההחלטות השיפוטיות שהתקבלו בבתי הדין ולחזור לעבודה".
עובדי הנמלים טענו אמש כי פתחו בשביתה בשל מה שהגדירו "פגיעה ממושכת בזכויות עובדי הנמלים מצד שר התחבורה וממשלת ישראל". נציגיהם טענו כי "העובדים רואים למול עיניהם כיצד ממשלת ישראל פוגעת בפרנסתם, בזכויותיהם ובעתידם שלהם ושל בני משפחותיהם".
בהנהלת נמל אשדוד הגיבו בזעם על ההחלטה להשבית את הנמל וכינו אותה "פראית". "אנו רואים את השביתה בחומרה רבה ומתכוונים לנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותנו כדי להשיב את העבודה לסדרה בהקדם האפשרי", אמרו