כחלון לא מתערב במונופול הגז - אבל ראש הממשלה כן: אמש (שני) ראש הממשלה נתניהו כינס לראשונה דיון סגור בנושא הגז - כך פורסם הערב לראשונה במהדורה המרכזית. הדיון מהווה הוכחה לכך שראש הממשלה החליט להתערב בנושא הסבוך באופן אישי, לאחר חילופי השרים והתפטרותו של הממונה על ההגבלים העסקיים בשל המתווה המתגבש
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בפגישה שנערכה בלשכתו של נתניהו בכנסת השתתפו גם שר האנרגיה יובל שטייניץ, שר הכלכלה אריה דרעי וכל הצוות המקצועי שגיבש את מתווה הפשרה בנושא מונופול הגז בחודשים האחרונים. הנוכחים התבקשו שלא לדבר על הפגישה ולא להוציא פרטים לתקשורת. במהלך הפגישה עדכנו אנשי המשרדים היכן עומדים המגעים עם חברות הגז, ונתניהו אמר להם: צריך לזרז את המגעים ולהגיע למתווה מוסכם בתוך חודשיים-שלושה.
אחד המכשולים המרכזיים בדרך להסכם הוא חילוקי דעות חדשים בין הממשלה לחברות הגז: ראש אגף התקציבים באוצר רוצה פיקוח על מחירי הגז לפחות בשש השנים הראשונות, אך בחברות הגז מתנגדים.
בשבוע שעבר הודיע הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, על פרישה מתפקידו על רקע התנגדותו לאישור מתווה הסדרת משק הגז בידי הממשלה. "אם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי מתווה תחרותי יותר, היה סיכוי סביר ליישם מתווה כזה בסופו של דבר", כתב גילה במכתב הפרישה שלו.
גילה המתפטר: "הובהר לי כי משרדי הממשלה יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה שגיבשה"
בהודעת הפרישה שפרסם, הרחיב הפרופ' גילה על הסיבות ועל הנסיבות שהנחו אותו בהחלטתו לעזוב את המשרד בתום ארבע שנים. "החלטתי נובעת ממספר שיקולים, שבראשם הידיעה כי הממשלה, ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד האנרגיה, יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה המתגבש בימים אלה בתחום הגז הטבעי – מתווה שאני משוכנע שלא יביא תחרות בשוק חשוב זה", כתב גילה במכתב הפרישה. "זאת אף במחיר אפשרי של פגיעה בעצמאותה, החשובה מבחינה ציבורית, של רשות ההגבלים העסקיים, או פגיעה ביכולתה של הרשות לבצע מהלכים חד צדדיים".
בהמשך תיאר גילה את השתלשלות המגעים בינו לבין חברות הגז, בניסיון להגיע להסכמה על מודל תחרותי ביניהן שלא באמצעים משפטיים. "לכל אורך הדרך, האמנתי כי נכון להגיע עם חברות הגז לפתרון תחרותי מחוץ לכותלי בית המשפט", ציין גילה. "זאת בגלל האיום של חברות הגז להימנע מפיתוח מאגרי הגז אם תהיה פנייה שלי לבית המשפט. כידוע, בחודש דצמבר, הגעתי למסקנה כי טיוטת הצו המוסכם שגובשה אז לא תביא לתחרות ולכן החלטתי שלא להגיש אותה לאישור בית הדין. ברכתי על הצטרפותם של משרדי הממשלה האחרים למאמץ משותף להגיע לפתרון תחרותי יותר".
גילה לא הסתיר את אכזבתו מהמתווה שחתרו להשיג משרדי הממשלה, בטענה כי תכליתו לא נועדה להכשיר תחרות בין החברות. "בשבועות האחרונים, הודעתי לשותפות הגז ולמשרדי הממשלה האחרים שאיני יכול להיות שותף למתווה שהתגבש לאחרונה, זאת משום שאני משוכנע כי מתווה זה לא יביא לתחרות בשוק הגז הטבעי", כתב גילה. "אני מאמין שאם כל משרדי הממשלה היו ממשיכים להיות מאוחדים מאחורי מתווה תחרותי יותר, היה סיכוי סביר ליישם מתווה כזה בסופו של דבר, בין בהסכמה ובין בצעד חד צדדי".
"הובהר לי בימים האחרונים כי הממשלה ומשרדי הממשלה האמורים יעשו כל שביכולתם כדי לקדם את המתווה שגובש על ידה בימים אלה", סיפר גילה. "בנוסף לכך, מדובר בנושא שעלולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת שאינן קשורות לתחרות, כגון יחסי חוץ ובטחון ועצמאות אנרגטית. אלה ההשלכות שבלב חששותיהם הכנים של משרדי הממשלה האחרים. על כן, אינני חושב שראוי ונכון שרגולטור שממונה על התחרות יבצע צעדים חד צדדיים אל מול התנגדות גורפת של משרדי הממשלה האחרים, וללא כל גיבוי מצדם. אני מקווה שמשרדי הממשלה האחרים ישנו את עמדתם לגבי המתווה. אני כאן בשלושת החודשים הבאים ואוכל לסייע, כולל בחינה של שימוש בכל הסמכויות העומדות לרשותי, אם יהיה לי גיבוי מכיוון משרדי הממשלה".