עם תעסוקה כמעט מלאה, אבטלה נמוכה ושכר שעולה, כלכלת ישראל יציבה וממשיכה לצמוח בעקביות. כך עולה מדוח בנק ישראל לשנת 2018 שהתפרסם היום (ראשון). גם מחירי הדירות, שבשנה החולפת ירדו לראשונה זה עשור, מצביעים על מצב חיובי, אולם בבנק מציינים כי בשנתיים האחרונות ירד מספרן של התחלות הבנייה וקוראים לממשלה "לנקוט מדיניות פעילה" על מנת להמשיך את המגמה הנוכחית.
לקריאת הדוח המלא של בנק ישראל לשנת 2018 לחצו כאן
הדוח שהגיש נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, מראה כי בשנת 2017 נרשמה ירידה בתחולת העוני ואי-השוויון בהכנסות בין משקי הבית שהושגה בעיקר בזכות גידול היקף התעסוקה והעלייה בשכר בשכבות הנמוכות. עם זאת, אי-השוויון ותחולת העוני עדיין גבוהים בהשוואה בין-לאומית.
"אי-השוויון הגבוה בהכנסות מלווה גם בפערים ניכרים באיכות ההשכלה ובמיומנויות, שמתואמים עם הרמה החברתית-כלכלית. אלה פוגעים הן ברמת החיים העתידית במשק והן בחוסן החברתי של המדינה", נכתב בדוח.
המשק הישראלי צמח בשנה החולפת ב-3.3% והתוצר לנפש גדל ב-1.3%. שוק העבודה קרוב לתעסוקה מלאה, ובהתאם לכך השכר הריאלי עלה בעקביות בשנים האחרונות. עליית השכר לצד גידול התעסוקה הגדילו את ההכנסה של משקי הבית. את ההישגים מייחסים בבנק ישראל בין השאר "לצעדים שנקטה הממשלה לשם הורדת יוקר המחיה".
"כדי לשמר ואף להגביר את קצב הצמיחה בכל זאת, נדרשת הממשלה לנקוט מדיניות פעילה לשילוב-בעבודה של אוכלוסיות הממעטות להשתתף בשוק העבודה, ובעיקר נשים ערביות וגברים חרדים", כתבו בבנק. "על הממשלה להקנות להם, וליתר האוכלוסייה, את מיומנויות היסוד הנדרשות לעבודה בשכר גבוה, באמצעות עידוד הלימוד של מקצועות היסוד ובאמצעות שיפור איכות ההוראה, בפרט בבתי-ספר המאכלסים תלמידים מרקע חלש".
אך תשעה ימים לבחירות, נדמה שהנושא הכלכלי הבוער הוא עדיין מחירי הדיור שבשנה החולפת ירדו לראשונה מאז 2008, אמנם בשיעור מתון. בלימת העלייה מיוחסת בין השאר להאצה בהתחלות הבנייה בשנים האחרונות, שגדל בכ-70% במהלך עשור החולף.
ממוצע הדירות בבנייה פעילה עלה מ-95 אלף בשנים 2013-2014 ל-117 אלף בשנים 2016-2018. גם הפרשת קרקעות לבנייה והגדלת ההיצע שלהן תרמו לירידת המחירים. באשר למספר העסקאות בשוק הדיור, מאז סוף 2016 חלה ירידה בהיקף העסקאות בקרב המשקיעים ומשפרי הדיור. ירידה כזו לרוב מלווה בעליית מחירי הדירות.
בקרב רוכשי הדירה הראשונה נרשמה עלייה בעסקאות, בין היתר בשל הרכישות שבוצעו במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן" של שר האוצר משה כחלון. "הגידול שחל בשנים האחרונות בהיקפי הבנייה, ובמידה מסוימת גם 'מחיר למשתכן', הקלו על זוגות צעירים לרכוש דירות באזור המרכז והפחיתו את כדאיות הרכישה בפריפריה" שם נרשמה דווקא ירידה בביקוש.
עם זאת, בבנק מתחו ביקורת על "מחיר למשתכן", שבמסגרתו למעלה מ-1,000 דירות, המהוות כ-18% מכלל הדירות המוצעות בהגרלות, נותרו ללא זוכה.
ואולם לא הכל ורוד בענף הדיור. בנק ישראל מצביע בדוח על כך שלמרות המגמה בעשור החולף, בשנתיים האחרונות חלה ירידה במספר התחלות הבנייה. "הירידה בהיקף ההתחלות, אם תימשך, ואיטיות התגובה של ההיצע לגידול בביקוש, עלולות ליצור עודפי ביקוש, בפרט בהתחשב בכך שהתחזיות הדמוגרפיות צופות כי צורכי הדיור יגדלו משמעותית בעשור הבא ואילך", כתבו בבנק, שלמעשה מזהיר מפני האפשרות של עליית מחירים עתידית.
הפריון בישראל נמוך בכ-31% מממוצע ה-OECD
הגידול החד בגירעון התקציבי לשיעור של 3.6%, ושפורסם על-ידי משרד האוצר בשעת ערב מאוחרת בתחילת החודש, מיוחס בדוח להוצאה הממשלתית הגבוהה לצד ירידה בהכנסות לקופה הציבורית, הן ממיסוי והן בהכנסות חד-פעמיות.
עליית הגירעון הובילה לבלימת המגמה של צמצום יחס החוב-תוצר. לפי בנק ישראל, שמירה על תקרת הגירעון תכריח, ככל הנראה, את הממשלה הבאה להעלות מסים. תחזיות של משרד האוצר אף צופות המשך למגמת הגידול בהוצאות הממשלתיות.
אתגר נוסף עליו מצביעים בבנק ישראל הוא הפריון העבודה (התוצר לעובד) הנמוך בישראל בהשוואה למדינות המפותחות האחרות. הפריון בישראל נמוך בכ-31% מהממוצע ב-OECD והפערים אינם מצטמצמים עם השנים.
לפי בנק ישראל, קיים מתאם כמעט מוחלט בין בין פריון העבודה לבין רמת החיים, "והדבר מלמד כי שיפור ברמת החיים כרוך ביכולתו של משק להגדיל את תפוקת עובדיו". את הפריון הנמוך מייחסים בבנק ל"פער בהון הפיזי ועקב פער בהון האנושי שנובע מנחיתות באיכות ההשכלה".
הנגיד ירון מסר הבוקר את הדוח לראש הממשלה בנימין נתניהו בלשכת רה"מ בירושלים. "זו הייתה שנה טובה לכלכלה הישראלית, המשק במצב טוב", אמר פרופ' ירון. "הדוח סוקר אספקטים רבים של כלכלת ישראל, מדיניות מוניטרית, רווחה, מאזן התשלומים. כמו כן, אתגרים לטווח הקצר בצד הפיסקאלי והזדמנויות לשיפור הצמיחה בטווח הארוך".
נתניהו אמר: "אני שמח לשמוע את הדברים. המשק במצב טוב כי המדיניות שלנו היא טובה. הגענו להישג ייחודי שהאבטלה בשפל של כל הזמנים והשכר עולה במהירות. זה שילוב, כפי שאתה יודע, שהוא לא שגרתי, לא מובן מאליו, אבל זה אחד מההישגים הגדולים".
מלשכת השר כחלון נמסר בתגובה: "פרק הדיור בדוח בנק ישראל נפתח במשפט שאומר: 'בשנת 2018 ירדו מחירי הדירות לראשונה לאחר עשור שבו עלו ברציפות, זאת בהשפעת מאמצי הממשלה'. מה שהיה נראה לפני שנים בודדות כחלום רחוק והבטחת בחירות בלתי אפשרית, הוא היום המציאות הרשמית של מדינת ישראל. כל עוד משה כחלון שר האוצר, ימשכו צעדי הממשלה בתחום הדיור כדי להמשיך ולספק דירות לזוגות הצעירים וליצור שוק דיור הוגן במדינת ישראל. בבחירות הקרובות כבר ברור שמפלגת כולנו היא תעודת הביטוח היחידה של הזוגות הצעירים ומעמד הביניים".