בעלי החנויות ברחוב ש"ץ בירושלים במתקפה חריפה נגד כנסת ישראל בעקבות חסימת הכניסה מהציר המרכזי ברחוב המלך ג'ורג' לצורך שיפוץ ושימור "בית פרומין", משכן הכנסת הישן. "הבטיחו שתוך שנה וחצי זה ייגמר - זה נמשך כבר ארבע שנים", אמר רמי אטבריאן בעל חנות במתחם להחדשות Online. "שלושה עסקים סגרו בגלל השיפוצים ואני לקראת פשיטת רגל".
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
לפני כארבע שנים החל פרויקט השימור והקמת מוזיאון הכנסת בבניין שנמצא בפינת הרחובות ש"ץ והמלך ג'ורג' בירושלים. לצורך השיפוצים הותקנו מחיצות לאורך כ-10 מטרים והכניסה לרחוב ש"ץ מהציר המרכזי כמעט ונחסמה לחלוטין. בעלי החנויות טוענים שמתכנני הפרויקט התרשלו בתכנון והם אלה שמשלמים את המחיר.
בעלי החנויות מספרים שמאז התקנת המחיצות לקוחות רבים חושבים שהגישה לרחוב נחסמה. "לקוחות שעוברים ברחוב מופתעים, הם אומרים 'חשבנו שסגרתם'. מנהלי הפרויקט לא לקחו בחשבון את המורכבות וישר חסמו את הרחוב", הסביר אטבריאן. "בפועל 90% מהזמן הם לא עובדים והמתחם הסגור משמש חנייה לשומר. זו שערורייה שאין כדוגמתה. מתעלמים מאיתנו לחלוטין".
הסוחרים טוענים שרק אחרי ארבע שנים הבינו מנהלי הפרויקט שצריך להחליף את הגג ושהפרויקט רחוק מלהיות גמור. "זה ייקח לפחות עד 2022", אמר אטבריאן. "אנחנו כבר על סף פשיטת רגל. אנשים מתחננים לצאת מהחוזה".
"הקמת המוזיאון - פרויקט לאומי חשוב"
מהכנסת הובהר כי מדובר בפרויקט מורכב שדורש התנהלות מקצועית מיוחדת ובתנאים מחמירים. "פרויקט הקמת מוזיאון הכנסת והמרכז ללימודי דמוקרטיה בבניין ההיסטורי בו שכנה הכנסת בעבר, הינו פרויקט לאומי חשוב המוקם מתוקף חוק מוזיאון הכנסת", נמסר. "כידוע, מבנה זה במתכונתו ההיסטורית אינו עומד בסטנדרטים המחייבים והנדרשים ממוזיאון כיום ועל כן נדרשה הכנסת לביצוע עבודות תשתית מורכבות הכוללות, בין היתר, את חיזוק יסודות שלד המבנה, חידוש כלל התשתיות במקום והתאמתו לדרישות הנגישות" .
עוד הובהר כי מכיוון שהבניין מוגדר כמבנה היסטורי המיועד לשימור נדרשת התנהלות מורכבת בביצוע העבודות: "זו עובדה אשר השפיעה ומשפיעה לצערנו רבות על קצב ביצוע הפרויקט".
בכנסת גם ציינו כי "ההתקשרות החוזית עם הקבלן שעבד עד לאחרונה בפרויקט הסתיימה ואנו בשלבים להוצאתו, על פי מחויבותנו בחוק, של מכרז חדש לקבלת קבלן שימשיך את ביצוע הפרויקט". עוד נמסר כי "נוכח הרגישות אשר מבקשת הכנסת לנהוג כלפי תושבי השכונה מחד ומחויבותה להבטיח את בטיחותם של העוברים ושבים מאידך , פעלה הכנסת לתיחום אזור הצמוד לבניין, אשר אפשר את המשך העבודות במינימום פגיעה אפשרית", הבהירו. "יתרה מכך ונוכח הרצון להיות קשובים לרחשי ליבם של תושבי המקום, הנחה מנכ"ל הכנסת את גורמי המקצוע, להזיז את הגדר המקיפה לתוך קו הבניין - עד להיבחרו של קבלן מבצע חדש, דבר שיקל באופן מידי על בעלי העסקים".
בכנסת דחו את הטענה כי ברוב הזמן לא מתבצעות עבודות במתחם: "במסגרת העבודות שבוצעו בפרויקט עד כה, ביצעה הכנסת שורה ארוכה של מיזמים שהטיבו ואף יטיבו בעתיד עם התושבים ובעלי העסקים במקום ובתוך כך: הסרת גג האסבסט בן עשרות השנים אשר היווה מפגע בריאותי, יציקת קירות הקשחה בין הבניינים המחזקים את יציבות הבניין ואת הבניינים הסמוכים לו ועוד. כמו כן בכוונת הכנסת להחליף את תשתיות המים והחשמל המשרתים את המוזיאון ואת הבניינים והעסקים הסמוכים לו - לתשתיות חדשות ומשופרות".
"אנו עושים כל מאמץ לקצר את תקופת העבודות ומקווים מאד שפתיחתו של מוזיאון הכנסת בעתיד, תהווה תרומה ממשית למרקם האיכותי של השכונה ולשגשוגם הכלכלי של העסקים הסמוכים אליו".
ליצירת קשר עם הכתב: matanh@ch2news.co.il