הקלות דרמטיות לנהגים - גם ב"ניירת" וגם בכיס: הערב (ראשון) פורסם במהדורה המרכזית כי משרד התחבורה גיבש מהלך מהפכני במערך שירותי הרישוי, ובו שורה ארוכה של שינויים. בין השאר הוחלט על הארכה משמעותית של תוקף רישיונות הנהיגה, צמצום הביורוקרטיה, הרחבת שירותים מקוונים והנגשת המידע לאזרחים. בין החידושים: ביטול חובת החזקת רישיון נהיגה ורכב בעת הנהיגה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שר התחבורה והמודיעין, ישראל כץ, צפוי לחתום בתוך חודש על תקנה חדשה - שתבטל את הצורך להחזיק פיזית ברישיון נהיגה וברישיון רכב בעת הנהיגה: הקנס של 100 שקלים על אי החזקת רישיון בעת הנהיגה יבוטל. השינוי המשמעותי השני שנרגיש בכיס הוא הפחתת האגרה על חידוש רישיון נהיגה, שיהיה תקף עד גיל 70 בתשלום חד פעמי של 510 שקלים. כיום המחיר הוא 440 שקלים כל עשר שנים.
משטרת ישראל מצוידת כיום במסופי מחשב בכל רכב משטרתי, והיא מחוברת באופן ישיר ומקוון למחשבי משרד התחבורה. לכן, השוטרים יכולים לזהות את הנהג בקלות ובנוחות באמצעות המאגר האלקטרוני, שזמין במסוף המשטרתי, ולקבל אינפורמציה מעודכנת ומדויקת על תוקף הרישיון, העבר התעבורתי של הנהג וכל ההגבלות שחלות עליו.
לפי התקנה החדשה, הנהג יחוייב להצטייד בתעודת זהות או בדרכון בכל נסיעה כתחליף לרישיון הנהיגה. הסיבה: תעודות הזהות הביומטרית מאפשרת כיום זיהוי מדויק של הנהג. עם זאת, החובה להחזקת תעודות ביטוח החובה של הרכב תישאר בתוקף - והיא תשמש את הנהג במקרה של תאונת דרכים והחלפת פרטים.
אם הנהיגה ברכב מותנית בתנאים מיוחדים לנהג או לרכב, לא יחול שום שינוי בתנאים - והנהג יחויב להחזיק ברכב גם את טופס התנאים וההגבלות, שאינם מצוינים ברישיונות הרכב והנהיגה.
בקרוב: רישיון עד גיל 70
במשרד התחבורה הדגישו כי מדובר בהקלה משמעותית לנהגים, מכיוון שהקנס על נהיגה ללא רישיון נהיגה עומד כיום על 100 שקלים. בנוסף לכך נדרשים כיום נהגים, שנתפסו על ידי שוטר, להציג רישיון תקף בתחנת משטרה תוך 24 שעות.
במסגרת מהפכת הרישוי שמקדם המשרד, צפויות להיכנס לתוקף בעוד מספר חודשים תקנות חדשות - שיאפשרו תשלום אחד על אגרת רישיון הנהיגה עד גיל 70. האגרה החדשה תעמוד על תשלום חד פעמי של 510 שקלים בלבד. כיום משלם כל נהג עבור רישיון הנהיגה 440 שקלים לתקופה של עשר שנים.
עם כניסתה לתוקף של התקנה החדשה, ישלם הנהג תשלום חד פעמי של 510 שקלים לתקופה של עד 45 שנה, עד שיגיע לגיל 70. במשרד ציינו כי ההסדר החדש יחסוך לנהג ביורוקרטיה מיותרת ואת הצורך לחדש את הרישיון בכל עשר שנים.
"אנחנו עושים בדיוק מה שמקובל ברוב המדינות המתקדמות בעולם - לחסוך לציבור את הצורך להגיע למשרדי הרישוי ולפנות מאות אלפים כל השנה מאגרה", אמר השר כץ. "מי שמגיע יוכל לעשות את זה בצורה הרבה יותר מהירה ונוחה".