בתחילת ביולי 2015, בשעה 18:30 בערב, גיא לקסמן, סמנכ"ל בחברה לביצוע תמ"א 38 התגנב לתוך בניין והתקין, כך לפי הכרעת הדין - שני מכשירי הקלטה. המטרה שלו הייתה להאזין לישיבת הדיירים ללא ידיעתם. כשמדובר בתמ"א, כך נראה, כל האמצעים כשרים - הרי המידע מבפנים שווה לו ולחברה שלו מילונים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אבל לא כולם מצותתים לדיירים מאחורי גבם כשמתגלים סכסוכים וחילוקי דעות בפרויקט הפינוי בינוי או התמ"א. 1,300 חברות פועלות בישראל בתחום ההתחדשות העירונית, מספר אסטרונומי. הסיבה: כאן הכסף הגדול. לרוב, אספות הדיירים מתחילות בלכלוכים בין היזמים השונים שרוצים לבצע את הפרויקט ונגמרות בהבטחות עד השמיים. בעלי הדירות שנכנסים להרפתקה הזאת מגלים שיש פער גדול בין ההבטחות לבין מה שקורה בשטח.
בגבעת שמואל למשל, איש העסקים דודי אפל זכה לפני 30 שנה במכרז לבניית שכונה חדשה במסגרת פינוי בינוי. המחיר: 4 מיליון שקלים בלבד. הפוטנציאל פה כ"כ גדול שכדי לבנות בעצמו את הפרויקט, אפל היה מוכן לשלם שוחד.
הוא נתפס, הורשע ונשלח לכלא, אך לפני שנה וחצי החברה שבבעלותו נקלעה לקשיים ונמכרה למשפחת דיין תמורת 80 מיליון שקלים שהמשיכו עם הפרויקט למרות שהושג בשוחד. "החלטנו לתת הטבות לדיירים בחוזה", סיפרה יפה דיין בשיחה שהוקלטה בעזרת מצלמה נסתרת. "החלטנו לתת 40 מ"ר במודע שנרוויח פחות ואנחנו רוצים להרוויח שם פחות וזה בסדר, כי במקומות אחרים ברוך השם אנחנו מרוויחים יותר".
חברת "א.ב התחדשות עירונית" של משפחת דיין מבטיחה לדיירים תוספת של לא פחות מ-40 מ"ר לכל דירה, מה שאומר 2 חדרים מפרסת וממ"ד. על פניו נשמע מדהים. היזמים רוצים להרוויח פחות כדי שהדיירים יילכו איתם - אבל, נציגת החברה לא יודעת שעל הספה יושב גם מומחה להתחדשות עירונית מטעם החדשות.
"אני חייב להודות, עברתי חוויה חדשה ומאד מאד מטלטלת מבחינתי", סיפר יובל שמרת, יועץ בתחום התחדשות עירונית, אתר מדלן. "פעם ראשונה שאני יושב וחש כיצד דיירים יושבים בפגישה עם יזמים ואין להם מושג מה אומרים להם. הרגשתי מאד מתוסכל. המון הבטחות והמון סיפורים ו'אנחנו נבטיח ואנחנו נצליח'- אני לא רואה איך שום דבר מזה קשור למציאות שקיימת בפועל בתוך התהליך הזה".
בהצעה הזו של משפחת דיין הדיירים מקבלים הכי הרבה - אז למה שלא יחתמו? אולי, כי פשוט- לא בטוח שכל זה יקרה? "אני לא רואה איך קורית תוספת של 40 מ"ר", אמר שמרת. "מכיוון שהועדה לא תאשר תוספות כל כך גדולות וגם אם אתה כיזם מוכן לתרום, להיות פילנתרופ ולתרום מהזכויות שלך לדיירים - תראה לי איך הפרויקט הזה כלכלי?".
ההבטחה נוספת היא שעם א.ב לא רק שתקבלו הכי הרבה תוספת, גם תלכו על בטוח. למה? כי ראש העיר דן רק בתכנית של החברה. "התכנית שתיקלט בשיטה המקוונת שקיימת היום במחשבים, היא היחידה שתידון", אמר יואל לביא, יו"ר החברה. "זאת אומרת ידונו רק בתכנית שלנו, לא בתכניות אחרות".
ההבטחה השלישית של החברה לדיירים היא שדודי אפל - העבריין המורשע - לא קשור לפרויקט. אבל בשיחה שהגיע לידי החדשות, נשמע אחרת - אפל חזר לזירת הפשע. במהלך השיחה אחד הדיירים שואל את אפל אם הוא עדיין ביחד עם משפחת דיין. "הם שכרו את השירותים שלי, כן", ענה אפל. משפחת דיין הכחישו את הדברים.
זה לא הכל, בחברה מבטיחים למסור את הדירות, למרות כל חילוקי הדעות, כבר בשנת 2024, ובסטנדרט בין לאומי. ההבטחות הן למרות שהסיכויים ש"א.ב התחדשות" יעמדו במה שהם מבטיחים הם נמוכים עד קלושים, בטח בטווח הזמנים הזה ובטח שיש עוד מחלוקות בבית המשפט.
אבל הרי א.ב לא לבד על המגרש. המתחרה העיקרית היא חברת כנען. "כנען הגיעה לכאן לפני שנתיים, ראינו יזם רציני, עם הרבה ניסיון, יזם שיש לו גם הוכחות לזה שהוא בנה", סיפרה מלכה ענבל, אחת הדיירות. "משפחת דיין לא בנתה בארץ שום דבר".
בתווך - הדיירים שרק רוצים לקדם את הפרויקט ומוצאים את עצמם מדלגים בין המחנות. אחרי שבדקנו את ההבטחות של חברת "א.ב התחדשות" שבינתיים מנצחת בחתימות לביצוע הפרויקט, הדיירים זימנו גם את המתחרה, חברת כנען לאספה. אחרי שהם גמרו ללכלך על המתחרים, גם הם הבטיחו הבטחות רבות לדיירים.
ההבטחה הראשונה של כנען לדיירים היא: "אנחנו לא מבטיחים הבטחות חסרות בסיס, אלא מציעים לכם משהו ריאלי - חדר אחד לכל דירה. בפחות מזה- זה לא כלכלי". הגענו לישורת האחרונה בקרב החתימות. 550 דיירים, ל-"א.ב התחדשות" 260 חתימות ולכנען בינתיים הרבה פחות - 5 בלבד.
אז שניים רבים ומי שמנצחת בסוף, כרגיל- זו הבירוקרטיה. עכשיו, אחרי שנים שלא עשתה דבר, נזכרה העיריה לקדם תכנית משלה שלפיה הדיירים יקבלו תוספת של ממ"ד בלבד, 12 מטר. הרבה פחות ממה שמציעים היזמים. הדיירים חוששים שעכשיו אף יזם לא ירצה לבצע את הפרויקט והכל יתקע לשנים רבות נוספות.
אז מה היה לנו? יזמים שרבים והעיריה שנכנסת באמצע ומסבכת את העניין, יזם שמתקין האזנות סתר - וכל אלו רק קמצוץ שחווים הדיירים שחשבו שיזכו לדירה המשודרגת. "הבעיה הכי גדולה שלי זה איך שהמצב הזה מתנהל במדינה באופן כללי", סיפר שמרת. "אין שום תו תקן, כל אחד יכול להיות יזם ולהבטיח הבטחות על הנייר כמה שהוא רוצה".
תגובת קבוצת "כנען": "קבוצת כנען היא חברה בעלת ניסיון עצום בפינוי בינוי ורק לאחרונה דורגה במקום ה-12 מתוך למעלה מאלף חברות. אנו מציעים לדיירים תמורה של 25 מ"ר מתוך מקצועיות, אחריות וניסיון רב. מעולם לא עלה בדעתנו "למכור" חתימות של אף דייר. אנו רואים בדיירים כשותפים לדרך ומציעים לאחד כוחות בקידום התכנית יחד עם העירייה".
תגובת א.ב התחדשות עירונית: "מאחורי הטענות המופרכות בכתבה עומדים מתחרינו העסקיים בעלי אינטרס צר ומובהק שכל מטרתם להוציא דיבתנו רעה. לעניין דודי אפל, כיום אין לו שום חלק או מעורבות בחברה. נדגיש כי אנו עומדים מאחורי כל התחיבויותנו ונחושים לבצע את הפרויקט. בכוונתנו להקים בגבעת שמואל שכונה מודרנית ואיכותית לרווחת התושבים".
תגובת דודי אפל: "לקחתי פסק זמן וכרגע אני לא עובד עם חברת א.ב התחדשות עירונית ומשפחת דיין".
תגובת עיריית גבעת שמואל: "העירייה וראש העיר יוסי ברודני פועלים ביושר ובשקיפות. הבקשות והפניות של חברת היזמות א.ב התחדשות עירונית נדחו על הסף ועל כן ברור התסכול של החברה שבראש מעייניה אינטרסים כלכליים בלבד. כל ניסיון להציג ולו שמץ של תיאום אין בו קמצוץ של אמת. העירייה לוקחת אחריות במקום בו הממשלה נכשלה ופועלת לקידום תכנית מאוזנת לרווחת התושבים".
תגובת גיא לקסמן והחברה לחיזוק מבנים בישראל: "החברה מעולם לא האזינה לדיירים ופועלת תמיד ע"פ החוק. המקרה המוזכר בכתבה הינו מקרה חריג בו עובד פעל על דעת עצמו בניגוד מוחלט לנהלי החברה וללא ידיעתה וכך קבע גם ביהמ״ש. בעקבות המקרה החברה כינסה את כל עובדיה, חידדה והבהירה בפניהם את נהלי העבודה בחברה".