עימות חריף בין בנק ישראל למשרד האוצר: אחרי הפרסום במהדורה המרכזית אתמול לפיו שר האוצר משה כחלון מתכוון למנות ועדת איתור לנגיד הבא, בבנק ישראל טוענים היום (חמישי) כי יש "התקפה תקשורתית משולחת רסן מצד האוצר".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"דוח בנק ישראל המתפרסם מדי שנה מספק ניתוח מעמיק של ההתפתחויות הכלכליות ושל המדיניות הכלכלית", אמרו. "בנק ישראל מצר על כך שדוח מקצועי הביא להתקפה תקשורתית משולחת רסן מצד האוצר. יש לדחות על הסף כל ניסיון למנוע מבנק ישראל לספק לציבור דיווח וניתוח אמין, מבוסס ומקצועי. בפרט, אסור שתהליך מינוי הנגיד או הנגידה הבאים ישמש ככלי לפגיעה בעצמאות בנק ישראל ולהכפפת הדיווחים והמדיניות של הבנק לצרכים פוליטיים".
הרקע לעימות הזה הוא בחלקו הדוח השנתי של הבנק המרכזי, שבו הוא והנגידה פלוג בראשו מותח ביקורת רבה על פרויקט הדגל של שר האוצר, "מחיר למשתכן". הקדנציה של הנגידה תסתיים באוקטובר הקרוב, ושר האוצר לא מתכוון לבזבז זמן וצפוי להקים ועדת איתור לתפקיד אחרי החג.
מחיר למשתכן באמת הוריד מחירים?
אך מהם באמת הנתונים מאחורי מחיר למשתכן? 119 אלף זוגות צעירים מעוניינים להשתתף בהגרלות של הדירות המוזלות, כשליש מהם (42,869) כבר זכו בדירה שלא ברור מתי תהיה מוכנה. אבל מבין אלה שזוכים 25% מוותרים על הזכייה כי תכנון הדירה לא מצא חן בעיניהם או כי פתאום גילו שאין להם באמת כסף לממן אותה.
אם כבר זוכים עדיף במרכז: ההנחה הממוצעת לדירה בפריפריה מגיעה עד 190 אלף שקלים, אבל באיזור ת"א ההנחה מזנקת ל-600 אלף שקלים. כלומר, דווקא הזוגות המבוססים יחסית שיכולים לרכוש דירה באיזורי הביקוש, זוכים להנחה גדולה יותר.
אבל גם בנק ישראל מודה שיש שינוי מגמה בענף הנדל"ן: מאז 2008 מחירי הדירות כמעט הוכפלו עם עלייה ריאלית של 95%. בשנה האחרונה הקצב התמתן משמעותית - עלייה של 1.2% בשנה שעברה, בחודשים האחרונים יש אפילו ירידה של ממש.
הבנק מזהיר שעליות המחירים עלולות להתחדש, ובאוצר כצפוי זועמים. הם אומרים שבתקופת כחלון ירדו המחירים ושהמדיניות שלו מצליחה, בין היתר, כיוון שהוא לא מקשיב לבנק ישראל. מי צודק? המספרים לצידו של כחלון, אבל הליקויים במחיר למשתכן הם ליקויים אמיתיים שחייבים לשפר באופן מיידי.