הבניין ברחוב ולנשטיין 4 בשכונת רמות בירושלים הוא חלק מפרויקט "מירסקי" של מחיר למשתכן. לכאורה מדובר בבניין סטנדרטי, דירות קטנות, ארבע בכל קומה – אלא שאז נפתחת דלת נוספת. בתיעוד המצלמה הנסתרת מתגלה "קומה שחורה", כפי שהיא מכונה בשפה המקצועית: עם מדרגות מוקפדות, דקורציה ודירות נוספות שאף אחד לא יודע על קיומן. לא בעירייה ולא במשרד השיכון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
פקחי עיריית ירושלים שהגיעו השבוע למקום נדהמו: איך קורה שמתחת לאף של כל גורמי התכנון, בפרויקט של המדינה, מישהו חופר מנהרה תת קרקעית שמובילה לקומת מגורים לא מדווחת? בסיור של פקחי העירייה בפרויקט אמר דייר: "זו דירה שלמה". פקחית: "אה, פה צריך להיות מחסן בכלל". הדייר השיב: זאת דירה, זו לא יחידת דיור". הפקחית ניסתה לבדוק האם מדובר בשתי יחידות ודפקה על הדלת - ללא מענה.
בדקנו בעצמו האם התיעוד שהגיע לידינו מדויק: באורח פלא, יום בלבד לאחר ביקור הפקחים, התגלה מנעול עם קודן על דלת הסתרים – והקוד ידוע רק למתגוררים בקומה השחורה.
בקומה אחרת בבניין כתוב על הדלת "מחסנים", אבל קולות הילדים הבוקע מהחדרים והמזוזה בכניסה מעידים שמדובר בשתי דירות נוספות לא מדווחות. "זה על ידי דיירים, לא על ידי הקבלן לדעתי", אמר אחד הדיירים במקום.
התופעה מוכרת בעיקר בקרב המגזר החרדי בעיר ולא רק בפרויקט הזה: "בוא לירושלים, אני אראה לך מיליון דברים כאלה חפירות". גורמי הפיקוח בעירייה מטילים את האחריות על הקבלן והיזם, עקיבא זוריבין: פקחית אמרה לחברי המועצה בעניינו כי "אם אתם לא תתנו את הדין ואתם לא תתנו הוראה לאחד כזה לשלול לו את הרישיון... זאת הונאה. הוא טוען שזה מחיר למשתכן, באמת הונאת ציבור".
הקבלן עצמו מחזיק ב"ראיית הזהב" – הוא שלח בחודש מרס 2016 מכתב אזהרה לדיריים וכתב כי "כל חפירה בבניין, אשר לא תואמה עם רשויות התכנון ולא ניתן לה היתר בנייה, עלולה להביא לסכנת חיים הן למבצעי החפירה והן לדיירי הבניין הקרובים לאזור החפירה ולעיתים גם לאחר זמן רב".
ס', דייר בפרויקט, סיפר על שיחתו עם היזם: "אמרתי לו 'אם שלחתם לנו מכתב כזה לפני חצי שנה, יש לכם איזשהו ספק שהיסודות של הבניין רעועים? איך אתה לוקח אחריות פתאום להרים עוד שלוש קומות נוספות?"
חשוב להדגיש: סיפורן של הדירות הנסתרות לא היה מתגלה לעולם אלמלא הקבלן עצמו לא היה מבקש לבנות על כל אחד מהבניינים כאן שלוש קומות נוספות, ולהגדיל את הפרויקט במאה יחידות דיור.
"אנחנו בעיריית ירושלים, דווקא לאור לקחי העבר ודברים שקרו פה בעבר, צריכים להיות הראשונים לשמור על טוהר המידות והראשונים על התנהלות תקינה", אמר סגן ראש העיר עופר ברקוביץ' מתנועת "התעוררות" לחדשות 2. "אנחנו נפעל בכל הכוח נגד מפרי החוק".
במשרד השיכון טענו בתחילה שהקבלן הסתיר מהם מידע אבל אז באורח פלא אישרו לו 50 יחידות דיור וכעבור זמן לא רב את כל הפרויקט."מדובר על אנשים רודפי בצע שקיבלו במחיר למשתכן הנחות עצומות, 80% על הקרקע ורוצים פשוט עוד ועוד", טענה לורה ורטון, חברת מועצת העיר ירושלים וחברה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה. עכשיו יבדקו בעירייה ובמשטרה מי בנה את הקומות השחורות ומי ידע על בנייתן.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "כחלק מהפקת לקחים ממכרזי העבר קבע המשרד כי במכרזי מחיר למשתכן החדשים לא יתאפשר שינוי תב"ע".
תגובת עיריית ירושלים: "לאור מספר פניות ביקש יו"ר הוועדה המקומית להורידה את התוכנית מסדר היום. המחלקה לפיקוח על הבנייה בוחנת את הטענות ותפעל בהתאם לממצאים".
יזם הפרויקט, עקיבא זוריבין, מסר בתגובה: "החברה פועלת אך ורק על פי נהלי משרד השיכון ורשויות התכנון. לכל רוכש דירה בפרויקט היה מול עיניו נוסח מפורש המיידע אותו על תוכנית הבנייה העתידית".