מהלך משמעותי עבור מקבלי קצבאות, ובעיקר למשפחות חד-הוריות: הממשלה אישרה היום (ראשון) את הרפורמה שפורסמה לראשונה בחדשות 2 לפני כארבעה חודשים, לפיה קצבאות הבטחת הכנסה יעלו למי שעובד. המהלך למעשה מפחית באופן דרמטי את הקיזוז מהמשכורות של אמהות חד הוריות, למשל - שעד כה עמד על 70%.
לעדכונים נוספים והעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מחר תעלה ההצעה לקריאה ראשונה בכנסת, ואז לדיון בועדת עבודה ורווחה וקריאה שנייה ושלישית - בתקווה שההליך יושלם במהרה. המצב הקיים, שעורר קשיים רבים והפך ל"קנס" למשפחות רבות, הפחית מאות ועד אלפי שקלים ממי שקיבל הבטחת הכנסה או מזונות ובמקביל עבד והשתכר.
עד היום, הבטחת ההכנסה למי שמקבל קצבאות הבטחת הכנסה הייתה מתקזזת כאשר המשכורת עולה על 630 שקלים: בין 60%-70% מהקצבה היו מקוזזים בגלל המשכורת - כך שבפועל מי שעבד נקנס. לדוגמא, אם חד הורית שקיבלה הבטחת הכנסה של 3,400 שקלים והרוויחה מעל ל-630 שקלים, הייתה מאבדת את רוב הקצבה.
שר הרווחה חיים כץ (ליכוד) יזם הצעת חוק בנושא יחד עם חבר הכנסת אלי כהן (כולנו), והשניים הגיעו להסכמה ראשונית עם הביטוח הלאומי להוריד את שיעור הקיזוז מ-70% ל-29%. המהלך ייושם בתחילה כפיילוט למשך שנתיים, שיחול על כ-27 אלף משפחות שמקבלות קצבאות להבטחת הכנסה.
לדוגמא, אם חד הורית או אלמנה עם שני ילדים שמשתכרת 3,000 שקלים ומקבלת קצבה בגובה 1,970 שקלים - תקבל כעת קצבה בסך 2,742 (כלומר תוספת של 800 שקלים). לצד הורדת אחוזי הקיזוז, תופעל תכנית תעסוקה ייחודית לחד-הוריים. העלות של המהלך הוערכה בכ-100 מיליון שקלים, ובמשרד הרווחה הדגישו כי המהלך יסייע להוציא משפחות חד הוריות מעוני ולשלב אותן בשוק התעסוקה.
שר הרווחה חיים כץ בירך על המהלך: "זה צעד גדול והדרך הנכונה להוציא מעוני אלפי משפחות. אנחנו עושים צדק, נטל המס ירד בצורה דרמטית ומשפחות חד הוריות ירוויחו בכבוד שכר ראוי והוגן. בנינו תכנית משולבת שתאפשר לאנשים לקבל הכשרה מקצועית ותיטע בהם מוטיבציה לצאת לעבודה, לקבל זכויות סוציאליות מלאות וזאת מבלי שיחששו מפגיעה בקצבה או מהטבות נלוות".
שר האוצר משה כחלון הוסיף: "מדובר בצעד נוסף שמקל על אוכלוסיות אשר מעוניינות לצאת לעבוד וצריכות את הסיוע של המדינה. צעד זה הוא חלק משורה של רפורמות עבור משפחות חד הוריות, בעלי מוגבלויות וציבור העצמאיים אשר נועדו לצמצם את הפערים החברתיים ולעודד את ההשתלבות שלהם בשוק עבודה. האחריות שלנו כנבחרי ציבור היא שהאנשים שרוצים ויכולים לעבוד, יצאו, יעבדו ויתפרנסו בכבוד".