בעוד בכנסת מנסים להגיע לנוסחה שתרצה את כל הצדדים בגיבוש "חוק השבת" שיאסור על פתיחת חנויות בשבת, בשטח יש כבר מי שמזהים בו הזדמנות עסקית. במגזר הערבי והדרוזי מבינים כי סגירת עסקים בשבת במתחמים ביישובים יהודיים תעבוד לטובתם כיוון שהחוק המתגבש לא כולל עסקים ביישובים שאינם יהודיים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"לחוק כזה אסור לעבור במדינה דמוקרטית כמו בישראל", טוען מגד כנעאן, בעל קניון כנעאן ביישוב הדרוזי ירכא, אבל הוא רואה גם את הצד השני בסיפור. "אם החוק יעבור, זה יעלה את מספר המבקרים אצלנו. אנחנו נקבל את כל המבקרים מכל המגזרים בכיף ובשמחה".
אמיל סלאמה הוא הבעלים של החנות Home & Garden בירכא. גם הוא כבר מחכה לנהירת הלקוחות. "אין ספק שחוק כזה יצור מגמת עלייה במספר המבקרים אצלנו", אומר סלאמה. "נשמח לקבל את פני כל המבקרים בכל ימי השבוע, ללא הבדל בין דתיים לחילוניים".
בדיע מתאני הוא בעל חנות בגדים בקלנסווה, והוא כבר מחכה שחוק השבת יעבור. "החוק הזה יכול לעזור לנו", הוא אומר. "היהודים נכנסים בדרך כלל למסעדות אצלנו - אולי החוק ימשוך אותם למקומות אחרים כמו לחנות שלי ויתערבבו יותר באוכלוסייה הערבית".
"מוקד עלייה לרגל"
בחנות אחרת בעיר, המתמחה במכירת ציוד תאורה וזוכה לביקורים של לקוחות יהודים רבים לכל אורך השבוע, קיבלו בחיוך את החוק החדש. "אני בעד החוק הזה", אמר עובד בחנות. "ככה יבואו לכאן עוד יותר לקוחות".
העיתונאי ווג'די חטאר, תושב ירכא, מספר כי היישוב שלו הפך אטרקציה ללקוחות יהודים. "אנחנו תמיד מברכים על כך שערבים ויהודים יבואו לכפר שלנו, לא משנה מי ומתי ובלי קשר לשום חוק", אמר. "המועצה המקומית דואגת שהכפר יהיה מוקד עלייה לא רק לקונים אלא גם למבלים".
איתן בר-זאב, מנכ"ל קניוני "ביג פאשן" שמפעילה מרכזי קניות במגזר הערבי, משוכנע שדווקא האפשרות שבמגזר הערבי יהנו מחוק השבת תביא להסרתו מסדר היום הציבורי. "זה חוק שלא יעבור בגלל גזענות", הוא טוען. "כשהאסימון ייפול ליוזמים ולמחוקקים, כשהם יבינו שאין חוק נפלא מזה למגזר הערבי, החוק ימות".