כחצי שנה לאחר סופת הגשמים שהותירה מאות אלפי ישראלים ללא חשמל, התפרסמו הבוקר (ראשון) מסקנות צוות הבדיקה שמונה על ידי שר האנרגיה יובל שטייניץ. המסקנה העיקרית של צוות הבדיקה היא שהעיצומים של עובדי חברת החשמל בזמן חירום הייתה חציית קו אדום וניצול כוח לרעה.
לעדכונים נוספים והעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
צוות הבדיקה גינה את העובדה שארגון העובדים היציג היה זה שהוביל את עיצומי העובדים בזמן הסופה. "על חברת החשמל להקדים את היערכותה למזג אוויר קיצוני בעונות מעבר, ועל החברה לשפר את הקשר עם הרשויות המקומיות בעת חירום", הוסיפו חברי הוועדה.
עם זאת, בדוח צוין כי מדובר היה באירוע מזג אוויר חריג, שפגע בהיקף כולל של כ-640 אלף צרכנים, כרבע מכלל הצרכנים במדינת ישראל. הצוות התרשם שמנגנון תעדוף הטיפול בתקלות של חברת החשמל, לפיו הטיפול נעשה לפי רמת המתח ומידת ההשפעה על הצרכנים, הוא נכון וכי ניהול הטיפול בשטח, ככלל ובכפוף לנסיבות, היה טוב.
"ועד העובדים בחר שלא להופיע בפני הוועדה"
הצוות בחן את ההיערכות לחירום ולחורף, כולל היערכות למזג אוויר קיצוני בעונות מעבר, טיפול בגיזום ובכריתה הנדרשים להגנה על רשת החשמל ותחזוקת הרשת, וכן את ניהול האירוע והטיפול בתקלות בזמן אמת - כולל את ניהול העובדים והטיפול בתקלות, הקשר עם צרכני חברת החשמל והתנהלות עובדי החברה בזמן חירום.
מבחינת היערכות לאירועי מזג אוויר קיצוני, ממליץ הצוות להיערך למזג אוויר קיצוני גם בעונות המעבר ולהקדים את ההיערכות לחורף, כולל הקדמת גיזום העצים והקדמת לוחות הזמנים לתרגילי החורף. כמו כן, מציין הצוות כי על חברת חשמל, בשיתוף הרשויות המקומיות ופקיד היערות, להכין נוהל ברור לכריתת עצים ולהגדיר "עצים אדומים" המסכנים את רשת החשמל, אותם יש לכרות באופן מידי.
בדוח מדגיש הצוות את השלכותיהם של עיצומי העובדים על ריבוי התקלות ברחבי הארץ. "עיצומי העובדים גרמו לשבירת האמון בין חברת החשמל לבין צרכניה והעיבו על הטיפול באירוע כולו", נכתב בדוח. "ראוי לציין כי ועד העובדים זומן להעיד בפני הוועדה, אך בחר, מסיבותיו שלו, שלא להופיע בפני הוועדה".
"מצפים מחברת החשמל ללמוד את הדוח"
בראש צוות הבדיקה עמד שאול מרידור, מנכ"ל משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים. "הדיווחים על האירועים ביום הסערה הובילו להחלטה על הקמת צוות בדיקה בו ייקחו חלק כל הגורמים הרלוונטיים", הוא אמר. "המסקנות אליהן הגענו ברורות ומוצגות בדוח זה. אני מצפה מחברת החשמל ללמוד את הדוח ולהסיק ממנו את המסקנות הדרושות כדי לצמצם את הפגיעה הנרחבת במשקי הבית והתעשייה במצבים חריגים כאלו בעתיד".
יש להדגיש כי במהלך תקופת הבדיקה חלה התקדמות משמעותית בנושאים שנבדקו. בין היתר, בטיפול בגיזום עצים וכריתתם - נכרתו אלפי "עצים אדומים" שהיוו איום ממשי על רשת החשמל, הורחבה הפעילות המקצועית של חברת החשמל בנושא על מנת לקדם נהלי גיזום וכריתה מהירים ויעילים, ואף חוזק הקשר עם הרשויות המקומיות בנושא זה כדי לאפשר גיזום במקומות בהם הוגבל עד כה.
בנוסף נוצר קשר שוטף ויזום עם הרשויות המקומיות כחלק מההכנה לאירועי מזג אוויר סוערים וכבר יושם בשטח על ידי החברה במהלך החורף.
בצוות הבדיקה היו שותפים אנשי משרד התשתיות, משרד האוצר ורשות החשמל. הצוות קיים תשע פגישות עם כלל הגורמים המעורבים בהיערכות והתנהלות משק החשמל בשעת חירום, ביניהם נציגי השירות המטאורולוגי, הנהלת חברת החשמל, נציגי הרשויות המקומיות, גורמי החירום ונציגי התעשיינים.
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "חברת החשמל מברכת על מסקנות ועדת הבדיקה של אירוע מזג האוויר היוצא דופן בקיצוניותו. חברת החשמל ביצעה ביוזמתה וללא קשר לוועדה, הליך בדיקה והפקת לקחים יסודי ומעמיק, אשר לקחיו הופנמו ויושמו כבר באירועי מזג האוויר שבאו בעקבות אותו אירוע. עם זאת, חברת החשמל תלמד את מסקנות ועדת הבדיקה ותפעל בהתאם להמלצותיה. המטרה שלנו היא לייצר ולספק חשמל אמין ללקוחות שלנו. ואנחנו מברכים על כל מה שיסייע לנו בכך".
בוועד עובדי חברת החשמל סירבו להגיב לדברים.