פתרון בפרי הגליל? בתום סיור שקיימו היום (שישי) במפעל החליטו השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' ונציב כבאות ראשי שחר איילון להאריך את תוקף רישיון העסק של המפעל בשלושה חודשים כדי לאפשר למפעל לשוב ולעבוד.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כבר אתמול הוצעה ארכה של שבועיים לרישיון העסק, כדי לנסות ולהסדיר את המחלוקת הבירוקרטית עם הרשויות, ובראשן משרד הכלכלה שטוען שלמפעל לא הועברו כספים בשל אי סדרים שהתגלו בניהולו. עם זאת בעלי המפעל דחו את האפשרות, ואמרו כי יחזירו את העבודה במפעל רק לאחר שיועברו להם הכספים שהובטחו להם ממשרד הכלכלה, בלי קשר לאישורי הבטיחות.
"לוחמי האש אמרו שאי אפשר להפעיל את המפעל ללא נושאי הבטיחות שהיו צריכים להשלים", אמר אהרונוביץ' במהלך הסיור, "אך מאחר ורוב העבודות כבר בוצעו, הם ידחו את זה, יעכבו את הצו לשלושה חודשים כדי לאפשר לבעלים להשלים את הנושא הבטיחותי כדי שלפועלים יהיה מקום עבודה". עוד הוסיף השר כי "לא הייתי רוצה להכניס את סוגיית סגירת המפעל למערכת הבחירות - אני רוצה שהפועלים יחזרו לעבודה, כי נראה לי שהבעלים מנסים להוציא פה כסף נוסף".
העובדים, מצדם, מאיימים להתבצר במפעל החל מיום ראשון אם לא יוחזרו לעבודתם. ההסתדרות הכריזה אתמול על סכסוך עבודה במפעל והודיעה כי היא תומכת בפעולות העובדים.
גם השר לשעבר עמיר פרץ התייחס למשבר, וטען כי כתושב שדרות הוא "מבין את תחושת אי הביטחון שאיום סגירת מפעל מייצר בקרב מאות המשפחות". לדברי פרץ, שהתייחס לסוגייה בעמוד הפייסבוק שלו, "עובדי פרי גליל ראויים לקבל את פרס ישראל על היותם חלק ממערך הייצור של מדינת ישראל - הם אלה המתגוררים בחצור הגלילית, מקיימים את משפחותיהם ומגדלים דור צעיר שהוא עתיד המדינה".
"המדינה מתחמקת וגוררת"
ברקע ההחלטה לסגור את מפעל "פרי גליל" עומדים חילוקי דעות בין הבעלים למדינה בנוגע לכספים, שלטענת ההנהלה מגיעים למפעל. אושיק אפרים, מבעלי המפעל, טוען כי המדינה חייבת לפרי גליל 4.5 מיליון שקלים מחודש פברואר - חצי מהמענק שהובטח להם.
"המדינה מתחמקת וגוררת ואנחנו לא יכולים יותר לעמוד בהוצאות האלו. אם ישלמו את הכסף - נמשיך לעבוד", אמר אפרים לחדשות 2 Online. הוא הוסיף כי מצבת כוח האדם במפעל הוגדלה מ-100 עובדים ל-220 קבועים ועוד 300 עובדי קבלן: "אי אפשר לבוא אלינו בטענות".
ממשרד הכלכלה הגיבו לטענות ואמרו כי "בהתאם לנוהל, התבצעה ביקורת על כספי המענק שניתנו למפעל על ידי המדינה עד כה - 4.5 מיליון שקלים, כפי שנעשה בכל מענק מכספי המדינה. בביקורת עלו ממצאים בעייתיים המחייבים מעבר לחוות דעת משפטית. אנו רואים בחומרה את התנהלות המפעל שקיבל עד כה מיליוני שקלים מהמדינה, על גבם של העובדים, ויבחן צעדים אל מול התנהלות חמורה זו".