הקרן הקיימת לישראל תודיע למדינה על ביטול האמנה עמה - כך עולה מטיוטת מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, שהגיעה לידי "גלובס". הדברים באים על רקע המאבק שהתנהל בשנה החולפת להעברת כספים מקק"ל למדינה, להפיכת קק"ל לשקופה יותר ולהכפפתה לביקורת. אם לא תחזור בה מן ההחלטה, משמעות הדבר היא כי קק"ל תחל לשווק את קרקעותיה בעצמה - דבר שהיא אינה ערוכה אליו ושעלולות להיות לו השלכות עצומות על שוק הנדל"ן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההחלטה כפופה לאישור הנהלת ההסתדרות הציונית העולמית, שתתכנס ביום רביעי הקרוב. גורמים בענף הנדל"ן אמרו היום (שלישי) כי אם קק"ל אכן מתכוונת להפריד את קרקעותיה מקרקעות רשות מקרקעי ישראל ולשווק אותן בנפרד, התהליך עלול ליצור אי סדר בתחום שיווק הקרקעות. זאת משום שבידי קק"ל אין מערך שיווק קרקעות, ובהתאם לאמנה היא משווקת את אדמותיה באמצעות רשות מקרקעי ישראל.
ברשות מועסקים מאות עובדים העוסקים בנושא השיווק, והקמת מערך שיווק דומה ע"י קק"ל עשוי לקחת חודשים רבים. במהלך תקופה זו צפוי היצע נמוך בתחום שיווק הקרקעות, מעין "פקק" בשוק הנדל"ן, שעשוי להביא לעלייה נוספת משמעותית ביוקר הדיור.
בשנה האחרונה התנהל מאבק ציבורי סביב התנהלות הקרן, בין היתר סביב היוזמה להעביר חלק מן המיליארדים שמצויים בקופתה לקופת המדינה - יוזמה שירדה מסדר היום לפי שעה עקב ההכרזה על הבחירות. בקופת קק"ל הון של לפחות ארבעה מיליארד שקלים שמקורם בעיקר ממכירת קרקעות.
במפלגת יש עתיד מיהרו להגיב לפרסום. "החגיגה בקק״ל כבר הייתה אמורה להיעצר", אמרו. "בתקציב 2015 שהגיש שר האוצר לשעבר לפיד הייתה מונחת על השולחן רפורמת קק"ל שהייתה מכניסה למדינה מיסים בהיקף של מיליארד שקלים בשנה ומחילה על קק"ל ביקורת ציבורית שקופה. זה כסף של אזרחי ישראל שצריך ללכת לטובת הורדת מחירי הדיור, הוצאת 190 אלף קשישים ממעגל העוני, ולרווחתם של ניצולי השואה".