הבעת אמון נוספת בכלכלה הישראלית: חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P אישררה היום (שישי) את דירוג האשראי של מדינת ישראל ברמה של +A, עם תחזית יציבה לעתיד המשק. במשרד האוצר הדגישו כי מאז ביקור נציגי החברה בישראל לפני כשמונה חודשים, הדירוג אושרר ולא שונה כבר פעמיים ברציפות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשבועות האחרונים קיימו נציגי החברה שיחות עם בכירים במשרד האוצר ובבנק ישראל לגבי המדיניות הכלכלית והמוניטרית המונהגת במשק, ובהודעה שפרסמה החברה, צוין שאשרור הדירוג מגיע על רקע הערכת האנליסטים כי תוצאות הבחירות במרץ 2015 לא צפויות לפגוע בנתוני הצמיחה הטובים של המדינה.
אשרור הדירוג מתבסס גם על "התוואי היציב של המדיניות הפיסקלית" בישראל. כמו כן, ציינו בחברת הדירוג, יחס חוב הממשלה הרחבה לתוצר יוותר במידה רבה זהה בשלוש השנים הקרובות. בדוח אף צוין כי התחזית היציבה משקפת את הערכת S&P כי השפעת הסיכונים הביטחוניים על כלכלת ישראל תהיה מוגבלת.
האנליסטים של החברה צפו כי הכלכלה תחזור לשיעורי צמיחה הגבוהים מ-3%. בשנת 2014 נרשמה צמיחה בגובה של 2.5% בשנת 2014, שנגרמה בחלקה בשל מבצע 'צוק איתן' שהביא לירידה בהשקעות במהלך הרבעון השלישי של השנה.
על פי החברה, חוזקות הליבה של כלכלת ישראל הן: כלכלה מגוונת ומשגשגת, חשבונות חיצוניים חזקים ומסגרת מוניטרית גמישה באופן יחסי. עם זאת, שתי המגבלות העיקריות של הדירוג הינן סיכונים גיאו-פוליטיים והשלכותיהם הכלכליות, כגון תגובה אפשרית מצד הקהילה הבינלאומית.
גם ב-S&P סקפטיים לגבי רפורמות הדיור
כמו כן, ב-S&P העריכו כי המתיחות בגבולה הצפוני של המדינה, בשילוב עם השלכות מבצע "צוק איתן" ואי היציבות בגדה המערבית, צפויים להביא לגידול בהוצאות הביטחון ללא קשר להרכב הפוליטי של הממשלה הבאה. לפיכך, חברת הדירוג צופה כי גירעונות הממשלה הרחבה בשנים הקרובות צפויים להיות מעט גבוהים יותר ויעמדו בממוצע על 3% מהתוצר בשנים 2015-2018.
מחירי הדיור מצוינים בדוח החברה כאחד האתגרים של המשק הישראלי: האנליסטים סבורים כי רפורמות עתידיות, שמטרתן להגדיל את היצע הדיור על ידי שחרור קרקעות נוספות לפיתוח, עשויות להיות מיושמות אולם לא סביר כי ישפיעו על רמת המחירים בעתיד הקרוב.
החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, בירכהעל החלטת החברה: "אשרור הדירוג מהווה עדות לחוסנו של המשק הישראלי ועמידותו בפני זעזועים לרבות אירועים ביטחוניים". בחברות הדירוג האחרות מדורגת ישראל כ-A (פיץ') ו-A1 (מודי'ס).