המדינה מגבירה את מעורבותה במשבר הפיטורים של עובדי כיל: לאחר שנפגשו בסוף השבוע ראש הממשלה נתניהו ויו"ר ועד העובדים, שלח משרד האוצר מכתב להנהלת החברה בו הוא מבקש לקבל מידע מפורט לגבי הצעדים שהיא מתכננת לבצע ומציג שאלות בנוגע לתכניותיה של החברה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"מניית המדינה המיוחדת בכימיקלים לישראל בע"מ ובחברות הבת נועדה לשמר אינטרסים חיוניים של המדינה, ובין השאר: את אופייה של החברה וחברות הבת כחברות ישראליות שמרכז עסקיהן וניהולן בישראל, וכן לפקח על השליטה במחצבים ובאוצרות הטבע, לשם פיתוחם וניצולם היעיל, לרבות יישום מרבי בישראל של תוצאות ההשקעה, המחקר והפיתוח ועוד", כותב היועץ המשפטי של משרד האוצר למנכ"ל כיל סטפן בורגס.
הוא מסביר שאותה מנייה מקנה סמכויות שונות בקשר עם חברת כימיקלים לישראל ועם חברות הבת שלה ומבקש לקבל מידע הנדרש כדי לתת תמונה מלאה של רקע הדברים באופן שיאפשר למדינה לגבש את עמדתה.
האוצר מעלה מספר שאלות ובהן כאלו הנוגעות להעברת חלקים מפעילותה של החברה לחו"ל:
האם חברת כימיקלים לישראל מתכננת העברה של הניהול השוטף או השליטה על עסקיה או של חברות בת, או העברת מקום העסקים הראשי של אחת מאלה, אל מחוץ לישראל?; האם מתוכננת העברה של קווי ייצור מכימיקלים לישראל או מחברות הבת, לרבות העברתם לחברה שבקבוצת כימיקלים לישראל, או העברתם אל מחוץ לישראל?; העברה של הידע או הטכנולוגיה מכימיקלים לישראל או מחברות הבת, לרבות העברתם לחברה שבקבוצת כימיקלים לישראל, או העברתם אל מחוץ לישראל?
שאלות נוספות נוגעות ליחס שבין הפעילות הצפויה בחו"ל לזאת בישראל בתחומים כמו: השקעות, חלוקת הכנסות, המחזור הכספי, כוח האדם קווי הייצור או בהיקפי הייצור.
"באשר לכל אחד מהפריטים הנזכרים לעיל, נבקש התייחסות מפורטת ונפרדת בקשר עם תוכנית הפיטורים שפורסמה בקשר עם חברת מפעלי ים המלח בע"מ", כותבים באוצר.
פגישה משולשת
למכתב הזה קדמה פגישה שנערכה אמש בה השתתפו יו"ר ועד העובדים של כיל אמנון לנקרי עם ראש הממשלה נתניהו ושר התשתיות הלאומיות סילבן שלום. במהלך הפגישה הובטח ללנקרי שנתניהו יתערב במשבר ויפעיל את "מניית הזהב" של המדינה בכיל.
במקביל, לנקרי ביטל את השתתפותו בעצרת השמאל אמש בתל אביב בטענה שאינו רוצה לנקוט עמדה פוליטית. על פי ההערכות, הביטול נעשה בכדי לפגוש את נתניהו, אולם מקורביו של לנקרי, חבר מרכז הליכוד, טוענים כי להחלטתו לא היתה קשר לפגישה עם נתניהו.
"תרומת העובדים היא נדבך חיוני לתנופת הפיתוח הגדולה בנגב", אמר נתניהו. "כחלק מתנאי מניית הזהב של המדינה בחברה, מחויבת החברה לשמור על מרכז עסקיה בישראל, ואף להמשיך ולפתח את פעילותה כאן זאת בצד תניות נוספות. הנחיתי את החשבת הכללית במשרד האוצר לבחון בבחינה רחבה את סוגיית עמידתה של החברה בתנאי מניית הזהב, זאת לאור פעילותה של החברה בשנים האחרונות והשקעותיה בארץ, בצד תכניות העבודה שלה לעתיד ומהלך פיטורי העובדים האחרון".
בכיל אמרו כי החברה תשיב בהקדם למכתב ותספק את המידע הרלבנטי למשרד האוצר. "החברה ממשיכה בתהליך היישום של תכניות ההתייעלות בתרכובות ברום ובמפעלי ים המלח, והוא מתנהל כסדרו", ציינו.
בהכנת הידיעה השתתפה עמליה דואק.