בשבועות האחרונים מרק עוף חזר להיות דייר של קבע אצלנו במטבח. משהו בשילוב של מזג האוויר ומזג הנפש (שקשור ישירות למזג המלחמה) גורם לנו להזדקק לעיתים תכופות יחסית לקערה חמה של מרק עוף, שמרגיש לנו כמו מנת בריאות לגוף ולנפש.
וכך חזרנו להיות מוטרדים בשאלת האחסון: האם להכין סיר עצום של מרק, שיהיה לכל המשפחה לכל השבוע, או שמא הדרך הנכונה היא להכין כמות קטנה יותר, שתספיק לימים בודדים בלבד? או במילים אחרות: כמה זמן מחזיק מרק עוף?
המקור שנתן לנו את התשובה המדויקת, הנחרצת והמהירה ביותר הוא כרגיל ה-USDA, מחלקת החקלאות של ארצות הברית. התשובה הקצרה היא 3-4 ימים, או חודשיים-שלושה במקפיא. ועכשיו לתשובה הארוכה.
כמה זמן מחזיק מרק עוף?
התשובה של ה-USDA נכונה כל עוד המרק נשמר כמו שצריך, כלומר - לא שהה יותר משעתיים בטמפרטורת החדר, והועבר למקרר בכלי סגור. במקפיא, לעומת זאת, הגמישות גדולה יותר. מתברר שזמן ההקפאה המותר הוא בעיקר המלצה, שכן מרק העוף שלכם לא צפוי להתקלקל אם ישהה זמן רב במקפיא, אבל כן עלול לאבד מאיכותו (ולקבל את טעם המקפיא הלא נעים שדבק במאכלים ששוהים שם זמן מדי). עד 6 חודשים האיכות כנראה לא תיפגע (כל עוד אחסנתם בכלי אטום או בשקית סגורה הרמטית), אבל אם אתם סומכים על עצמכם ועל המקפיא שלכם תוכלו להשאיר שם את המרק גם יותר.
מה יכול להשפיע על אורך החיים של מרק עוף?
הנה עוד כמה נתונים מעניינים:
- חלבון. מרקים עם תכולת חלבון גבוהה, כמו עוף, מתכלים מהר יותר ממרקים של ירקות בלבד. לא רק אתם אוהבים עוף, גם החיידקים.
- חומציות. מרקים עם מרכיבים חומציים כמו עגבניות או לימון עשויים להחזיק מעמד מעט יותר, מכיוון שהחומציות יכולה לעכב צמיחת חיידקים.
- מלח. מרקים עם תכולת מלח גבוהה יותר עשויים להחזיק מעמד קצת יותר, שכן המלח יכול להאט את צמיחת החיידקים.
איך מאריכים את חיי המדף של מרק עוף?
- קירור נכון. ודאו שהמקרר שלכם מכוון ל-4 מעלות צלזיוס או פחות, ואל תיתנו למרק להישאר בחוץ יותר משעתיים (גם אחרי חימום חוזר). אם אתם מחממים אותו שוב - ודאו שיגיע לרתיחה.
- הגבילו פתיחות של כלי האחסון. בכל הוצאה של המרק מהמקרר ופתיחה של המכסה שלו אתם חושפים אותו לחיידקים. נסו לא לעשות את זה יותר ממה שצריך.
- וכמובן הקפאה. אם אינכם מתכננים לצרוך את המרק תוך שלושה עד ארבעה ימים, פשוט תקפיאו אותו.