הכינו את השרביטים: חנות פופ-אפ של הארי פוטר נפתחה השבוע בקניון שרונה עזריאלי בתל אביב, בשיתוף עם חברת Geeks. מעריצי ומעריצות הארי פוטר בישראל היו צריכים עד כה לטוס ליעדים כמו לונדון או ניו יורק כדי לבקר באחת מחנויות הדגל של סאגת הקוסמים המפורסמת ביותר בעולם, אך כעת יוכלו להרגיש מעט מן הקסם הזה גם בישראל. עם זאת, מדובר בחגיגה קצובה בזמן: חנות הפופ-אפ תיסגר בעוד כשלושה חודשים.

פתיחת החנות של הארי פוטר בתל אביב יותר מ-25 שנה אחרי פרסום הספר הראשון בסאגת הקוסמים, מעידה במידה רבה על רמת ההשפעה של ג'יי קיי רולינג על תרבותנו. אז תהו רבים כיצד כישפה את הילדות והילדים לקרוא ספרים, מרצונם החופשי, תנועה שבהתחלה אף עוררה סלידה בקרב חלק מהמורים, שמחו ודרשו שהדור הצעיר יקרא יצירות "תרבותיות" יותר.

החנות הרשמית של הארי פוטר נפתחה בישראל (צילום: דויד ששון)
החנות הרשמית של הארי פוטר נפתחה בישראל, הבוקר | צילום: דויד ששון

עדת המעריצים שבנתה רולינג בסרטיה ובספריה (כאן בארץ בתרגומה המופלא לעברית של גילי בר הלל סמו) לא ניתנת לעצירה. רולינג הכניסה לאולפני האחים וורנר מאות מיליוני דולרים והותירה אבק לרוב החברות שמשווקות סרטים ומוצרים לילדים ונוער – פרט לתאגיד דיסני. ואם נשפוט על פי גילי המבקרים בחנות בתל אביב הבוקר – מדובר במורשת שחיה גם בקרב מי שהיו ילדים בשנות ה-90' וממשיכים לשמור אמונים להארי, הרמיוני ורון.

חנות הארי פוטר בארץ (צילום: דויד ששון)
חנות הארי פוטר בארץ | צילום: דויד ששון

במידה מסוימת, אין זה מפתיע שאותם צעירים ממשיכים לצרוך עד היום מרצ'נדייז של הארי פוטר: הם גדלו לתוך עולם שבו ניתן להעיר את הקסם לתחייה, ולעשות זאת באמצעות רכישת המוצרים הנלווים של הסרטים. אך בעוד בשנות ילדותם, הם היו תלויים בהורים ובהסכמתם לרכוש את המוצרים הללו, שנמכרים לרוב במחירים גבוהים, כיום הם מגיעים לחנויות ויש להם את הפריווילגיה להגשים לעצמם חלום ילדות ישן.

החנות הרשמית של הארי פוטר נפתחה בישראל (צילום: דויד ששון)
הצצה לעולם המכושף - גם בתל אביב | צילום: דויד ששון

אך המחירים, כמו שקורה בדרך כלל בישראל, יקרים יותר ממה שניתן למצוא בחנויות בעולם ובאתרים האינטרנטיים. כך למשל, מצנפת המיון תעלה בחו"ל 145-95 שקלים, בעוד בחנות בתל אביב מחירה 400 שקלים. פערי מחירים נרשמים גם במחלקת הבובות, בובה של דובי לדוגמה תעלה בחו"ל כ-76 שקלים ובארץ – 260 שקלים. ועדיין, בחנות בתל אביב ניתן למצוא גם פריטים שמחירם דומה למוצרים שנמכרים בחו"ל.

שרביט למשל נמכר בארץ ב-100 שקלים, לעומת מחירו בחו"ל שעומד על 88 שקלים. הגלימות בישראל אף זולות מחלק מגלימות הבתים שנמכרות בחו"ל: בחנות בתל אביב מחיר גלימה של תלמיד בבית ספר הוגוורטס עולה 400 שקלים, בעוד מחירה בחנות אינטרנטית נע בין 90 ועד 420 שקלים – תלוי בסוג הגלימה ואיכותה. אם תהיתם, גם בארץ וגם בחו"ל יש גלימות בכל המידות – מילדים ועד מבוגרים. 

החנות הרשמית של הארי פוטר נפתחה בישראל (צילום: דויד ששון)
שרביטים וגלימות למכירה, תל אביב | צילום: דויד ששון

בדומה לחנויות הדגל של המותג מסביב לעולם, גם את החנות התל אביבית אופפת אווירה מכשפת: מנגנים בה את הפסקול מהסרט, יש מגוון הזדמנויות להצטלם – בין היתר במעבר לרציף תשע ושלושת רבעי, עם מצנפת המיון או לבושים בגלימת אחד הבתים, וכן ניתן למצוא בחנות מגוון פריטים של הארי פוטר. החנות מצליחה לספק חוויה קרובה במקצת לזו שיש בחנויות הדגל של הארי פוטר בחו"ל.

החנות הרשמית של הארי פוטר נפתחה בישראל (צילום: רפי דלויה)
החנות התל אביבית אופפת אווירה מכשפת | צילום: רפי דלויה

לחנויות דגל של מותגים, כמו זו של הארי פוטר, יש חשיבות גדולה בתרבות הצריכה: למשווקים הן כמובן מכניסות רווחים רבים מצרכנים שמוכנים להוציא מכיסם סכומי כסף גדולים. מצד שני, הן גם מספקות למעריצות ולמעריצים מעין מקדש או מוקד עלייה לרגל שאליו הם יכולים להגיע ולבטא את אהבתם למותג. בסך הכול מדובר בעסקת win-win – רווח לכול – בין שמדובר בעושר ובין שמדובר באושר. כך או כך, לפי החיוכים על פני המבקרות והמבקרים בחנות הארי פוטר הבוקר, ברור שתחושת הקסם בחנות – לא תסולא בפז.

מחירון חנות הארי פוטר
המחירון של החנות החדשה של הארי פוטר בתל אביב
_OBJ