אפקט "קופיקס" מגיע לאקדמיה. על אף שהקפיטריות במכללות ובאוניברסיטאות ברחבי הארץ נחשבות לזולות ביחס לשוק, הסטודנטים עדיין לא תמיד מרוצים. "יש ירידת מחירים משמעותית באוניברסיטאות מאז המחאה, אבל זה עדיין לא מספיק.ישנם קמפוסים ומוסדות אקדמיים שלא עומדים בתנאי הסף, ואנו נמשיך להילחם בהם", אמר אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לפי סקר של התאחדות הסטודנטים שנערך עבור "תוכנית חיסכון", ברוב הקפיטריות באקדמיה מוכרים קפה הפוך ב-6 עד 8 שקלים. עם זאת, בקפה "גרג" באוניברסיטת בר אילן למשל, הוא יעלה בין 9-13 שקלים. כריך חביתה יעלה לרוב 6-10 שקלים, אבל במכון הטכנולוגי בחולון, נמצאו כריכים ב-18 שקלים.
עם זאת, קשה להפנות את האצבע המאשימה לזכייניות. מדובר בעסק שמרוויח במשך כ-7 חודשים בשנה, אך משלם על הוצאות, כמו שכירות, ארנונה ומשכורות במשך 12 חודשים. תוסיפו לזה את עליית המחירים מצד הספקים, וקיבלתם מצב לא נעים. הזכיין צריך לעמוד בדרישות של האוניברסיטה, אבל גם של הסטודנטים, כל זאת עוד לפני שמכניסים למשוואה זכיינים נוספים באותו המתחם. "אין שום סיבה שכל אגודות הסטודנטים לא יישבו בתוך ועדות המכרזים של האוניברסיטאות, ויפקחו יחד איתם על מוצרי המחירים בקפיטריות", אמר רשטיק.
מתן בר נוי, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בר אילן, הביע מורת רוח מכך שהסטודנטים אינם לוקחים חלק במכרזים. "לא היינו שותפים למכרז. אם היה נציג של הסטודנטים, הייתי שמח שהאוניברסיטה תפרסם את הפרוטוקול של הוועדה, שם נוכל לראות מי הוא אותו אחד", אמר.
יוזמות הסטודנטים בעבר הביאו לשינוי
יוזמות קודמות של אגודות סטודנטים בישראל כבר הביאו לשינוי במחירים. כך למשל באוניברסיטת חיפה, שם מציע קפה האגודה מוצרים במחירים מסובסדים, או למשל קפה באוניברסיטה העברית, שמאפשר לסטודנטים לקחת כוס קפה, ולתרום לקופה כראות עיניהם.
אז מה עושים באוניברסיטת בר אילן? האגודה חילקה אתמול ארוחות וקפה בחינם לסטודנטים באוניברסיטה, על מנת שלא יקנו בקפיטריות. "אנחנו נחריף את הצעדים שלנו. נייבש את הקפיטריות. נספק מוצרי מזון לרבות קפה וסנדוויצ'ים בחינם, העיקר שהמחירים ירדו", אמר בר נוי.
במשולש הקושר בין הנהלת האוניברסיטה, הזכיין והסטודנט, נראה כי רק שיתוף פעולה מקדים הוא המוצא למחיר הוגן.
מאוניברסיטת בר אילן נמסר כי "ניתן להשיג בעגלות הקפה בקמפוס קפה במחירים של שישה שקלים, ואף פחות. הנהלת האוניברסיטה שותפה לשאיפה להוזיל את המחירים שנקבעו במכרזים פומביים, וספק אם ניתן לשנות את המחירים כעת, בעיצומה של תקופת המכרז".