על רקע פרסום נתוני משרד הבינוי והשיכון בנוגע למחירי הדירות אתמול, בנק ישראל מציג נתונים חדשים לפיהם ביולי-אוגוסט המשיכו הישראלים לנהור לנטילת המשכנתאות. העלייה במספר העסקאות נרשמה על אף ניסיונות בנק ישראל לצנן את שוק.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי נתונים שפרסם הבוקר בנק ישראל, יתרת החוב של משקי הבית הישראלים עמדה בחודש יולי על כ-401 מיליארד שקלים. יתרת החוב לדיור מסך החוב של משקי הבית גדלה בכ-3.3 מיליארד שקלים (עלייה בשיעור של 1.2%) ועמדה בסוף יולי על כ-284 מיליארד שקלים.
מהנתונים עולה בנוסף כי בחודש אוגוסט הסתכם מספר עסקאות נטילת המשכנתאות בכ-8.4 מיליארד שקלים. נתון זה גבוה מממוצע הביצועים החודשי מתחילת השנה שעומד על 4.4 מיליארד שקלים.
הנתונים פורסמו על רקע ניסיונותיו של בנק ישראל לצנן את שוק הדיור ואת בועת המשכנתאות שבה קיים מימד סיכוני עבור זוגות צעירים המבקשים לרכוש דירה ראשונה. בחודש אוגוסט הטיל בנק ישראל שורת מגבלות שמטרתן היתה לצמצם את הסיכון שנוטלים אזרחים רבים בעת אישור עסקאות המשכנתאות.
135 משכורות לרכישת דירה
משרד הבינוי והשיכון פרסם סקירה של הרבעון השני השנה, שממנה עולה כי חלה ירידה ריאלית של 8% במחיר דירה חדשה ששוויה נאמד בכ-1.31 מיליון שקל. זאת, בהשוואה לרבעון הראשון של 2013. עם זאת, בהשוואה לרבעון השני של 2012, מחיר דירה חדשה רשם עלייה בשיעור של אחוז.
במסגרת חוברת המידע על ענף הבנייה שהפיץ המשרד, חושבו - על פי המדדים בשוק - מספר המשכורות הנדרשות לשכיר ישראלי לצורך רכישת דירה, על פי נתוני השכר הממוצע למשרת שכיר בפרסומי הלמ"ס וכן לפי פרמטרים כמו מחירי דירות חדשות ויד שנייה ולפי גודל דירה.
על פי החישובים, במחצית הראשונה של 2013 נדרשו לאזרח ישראלי 135 משכורות חודשיות כדי להצליח לרכוש דירה, לעומת 132 בשנה קודמת. עבור רכישת דירה חדשה בת 4 חדרים נדרשו לישראלי הממוצע 144 משכורות, לעומת 142 משכורות אשתקד.