פרסום ראשון: שתי נשים בהיריון שסעדו במסעדת היוקרה טופולופומפו בתל אביב מאושפזות באיכילוב עם חשד להרעלת מזון. ל-N12 נודע כי 2 נוספים נמצאים באשפוז בית אחרי שסעדו במקום. בנוסף עוד אנשים התלוננו על כאבי בטן, הקאות ושלשולים. הנשים אכלו במקום מנת באן עם בשר. אחרי חשיפת N12 - משרד הבריאות הורה לסגור את המסעדה הממוקמת במזרח העיר, והודיע כי פתח בחקירה. בבדיקות המעבדה של הנשים התגלו חיידקי סלמונלה ואי קולי. פרטים נוספים הערב ב"תוכנית חיסכון".
במשרד הבריאות מסבירים שזיהום מחיידק האי קולי נגרם בדרך כלל מבשר בקר, כבש או חזיר המזוהמים בצואה. מהבשר החיידק יכול לעבור למוצרים מוכנים לאכילה, כאשר המוצר מיוצר בתנאים תברואיים לקויים, או יכול להישאר במוצר, אם הטיפול בחום לא נעשה בטמפ' הנכונה והחום במרכז המוצר אינו מגיע לטמפ' הנדרשת.
לפי אתר משרד הבריאות, חיידק הסלמונלה הוא הגורם למחלת הסלמונלוזיס בבני אדם ובעלי חיים, כאשר הסימן העיקרי הוא דלקת בדרכי העיכול. עוד מסבירים כי החיידק שייך למשפחת ה-Enterobacteriaceae, וקיימים יותר מ- 2,300 סרוטיפים של החיידק. מכל הסרוטיפים הידועים, רק כ- 10% יכולים לגרום להתפתחות המחלה בבני אדם.
"החיידק רגיש לטמפרטורות גבוהות וטיפול מזון בחום משמיד את החיידקים ; אולם קיים סוג של סלמונלה W775 senftenberg S. העמיד פי 10-20 לחום ולפעמים ניתן למצוא אותו בחלב שעבר פסטור. הקפאה או צינון אינם משמידים את החיידק ואפשר למצוא גם בטמפרטורה של 10 מעלות התפתחות איטית של החיידק".
באשר לשאלה אם נשים הרות רגישות במיוחד לסלמונלה, באתר קופת החולים כללית הסבירו כי "הם לא פוגעים במידה רבה יותר בנשים הרות, וגם אם הן נדבקות - לא נגרם נזק לעובר, אלא אם המחלה גורמת ללידה מוקדמת. היריון, ככלל, אינו נחשב לגורם סיכון למחלה קשה יותר, ובכלל זה למחלה חודרנית (שמתפשטת אל מעבר למעיים) בנשים הרות לעומת נשים שאינן הרות". לרוב, מסבירים בכללית, אין צורך בטיפול אנטיביוטי.
"יש לזכור שמחלות שאליהן מתלווים חום גבוה או אובדן נוזלים והתייבשות עלולות לגרום לצירים מוקדמים ולהביא ללידה מוקדמת", הוסיפו.
מהמסעדה נמסר בתגובה: "מסעדת טופולופומפו עושה שימוש במוצרי גלם נבחרים ישראלים וגם מרחבי העולם באיכות גבוהה ביותר. אנו מאכילים על בסיס יומי רבבות לקוחות חוזרים משך שנים. עם קבלת התלונה החריגה הוזמנה בדיקה על ידי גורם מקצועי, חיצוני המנטר את פעילות המסעדה לרבות המטבח. בנוסף, אנו סוגרים מרצון לכ-48 שעות כדי לאפשר בדיקה של משרד הבריאות. למען הזהירות, אנו מחטאים את כל מערכות המסעדה ונפטרים ממזון קודם רק כדי לשלול כל דבר. להבנתנו, מדובר בחשד מקרה חריג מאד ונקודתי היות שכשל כללי היה עולה בבדיקות השוטפות שאנחנו מקיימים בשגרה, והיה מתבטא בתלונות המוניות. אנו דואגים, לא ישנים, מחבקים במחשבה את הנשים הללו. מייחלים לבריאותן ומאחלים להן רפואה שלמה".