חברת האופנה המהירה הפופולרית "SHEIN" ידועה במכירת בגדים במחירים זולים במיוחד. תחקיר חדש מעלה תהיות על המחיר האנושי הכבד והמודל העסקי של החברה הקמעונאית. ערוץ 4 הבריטי חשף פרטים מטרידים על תנאי העבודה והנהלים העסקיים של ענקית האופנה.

הערוץ שלח תחקירנית מצוידת במצלמה נסתרת לשני מפעלים של ענקית הביגוד. במפעל אחד העובדים מקבלים שכר בסיס של כ-2,000 שקלים בחודש על מנת לייצר 500 פרטי לבוש מדי יום. במפעל השני, העובדים קיבלו 5 סנט (14 אגורות) עבור כל פריט לבוש. בשני המפעלים העובדים עבדו עד 18 שעות ביום ועל כל טעות בפריט לבוש עובד נקנס בסכום של שני שליש משכרו היומי.

"אין דבר כזה חופש ביום ראשון"

כחלק מתנאי העבודה, העובדים מקבלים יום חופש אחד בחודש. "אין דבר כזה חופש ביום ראשון", סיפר עובד החברה למצלמה הנסתרת. התנאים ושעות העבודה של העובדים, שנחשפו בתחקיר, מפרות בצורה בוטה את חוקי העבודה בסין.

בעבר, "Shein" ספגה ביקורת בגלל תנאי ההעסקה שלה, הכימיקלים הרעילים שנמצאו בבגדיה, העתקת פריטי מעצבים וטיפול לקוי בלקוחות. התחקיר החדש מציב זרקור על תנאי העבודה הקשים בבתי החרושת, ומביא עדות ישירה שמאששת את הטענות כלפיה.

בעיית האופנה המהירה

למרות שהצרכנים יכולים ליהנות מרכישת בגדים אופנתיים בזול, "האופנה המהירה" זכתה לביקורת הן בשל הבעיות האתיות שנובעות ממנה והן בהשפעתה על הסביבה.

SHEIN ידועה ביכולת המהירה שלה להתאים עצמה לאופנה העכשווית, כך שרק שישה אחוזים מהעיצובים נשארים באתר האינטרנט יותר מ-90 יום. גם ביחס לתחום "האופנה המהירה", מדובר בכמות עצומה של בגדים בייצור המוני ויש לכך השפעה מזיקה על כדור הארץ.

לפי ההערכות, 100 מיליארד פריטי לבוש מיוצרים מדי שנה, ו-92 מיליון טון מגיעים לפחי האשפה. כמויות אלו שוות ערך למשאית אשפה אחת בכל שנייה.

מלבד החששות הסביבתיים מהייצור ההמוני של הרשת הקמעונאית, הייצור ההמוני מעורר בעיות אתיות ומוסריות, כפי שהוצג בתחקיר הבריטי. פריטי "האופנה המהירה" לרוב מיוצרים במפעלים בהם העובדים מתוגמלים בשכר נמוך ומועסקים שעות ארוכות בתנאים שעלולים להיות לא בטוחים להם - כמו חשיפה לכימיקלים מזיקים ולצבעים בייצור טקסטיל.

"זה גועלי ומאכזב"

עם יציאת התחקיר, לקוחות רבים של המותג הביעו את אכזבתם העמוקה ברשתות החברתיות. "אחרי שצפיתי בסרט התיעודי הזה על 'שיין', קיבלתי החלטה מודעת לא לקנות יותר אופנה מהירה. אתם יכולים לדמיין את עצמכם עובדים יותר מ-16 שעות ביום ומקבלים מתחת ל-20 פאונד"?!, כתבה קונה בטוויטר האישי שלה. "לאן כל הבזבוז הזה הולך? בקרוב העולם שלנו לא יהיה בר-קיימא יותר. אני בהחלט לא הולך לקנות אופנה מהירה בכלל עכשיו!", הוסיפה אחרת.

 

 

ענקית האופנה הגיבה לממצאי התחקיר ומסרה שבחברה "מודאגים מאוד" מהחומר שהוצג בחקירה, אשר מפר את קוד ההתנהגות עליו הסכים כל ספק של החברה. "כל אי-ציות לקוד יטופל במהירות, ואנו נפסיק שותפויות שאינן עומדות בסטנדרטים שלנו", הוסיפו מטעם החברה. "ביקשנו מידע ספציפי מערוץ 4 כדי שנוכל לחקור את הנושא".