הכרזת ועדת הפיקוח על המחירים במשרד החקלאות בתחילת חודש מאי על העלאת מחירי מוצרי החלב והגבינה המפוקחים - סימנה את תחילתו של גל התייקרויות חדש. מיד אחרי העלאת מחירי החלב הודיעו המחלבות על התייקרות מוצרי החלב והגבינה שאינם בפיקוח - ובהמשך שורת ספקיות ויבואניות מזון הרחיבו את ההתייקרויות לקטגוריות נוספות.
סיקור N12
- החברה שמעלה מחירים למרות ההבטחות
- המוצרים מתכווצים, המחירים נשארים זהים
- פסטה, מטרנה וקפה: אסם מעלה מחירים
- פי שניים מהתחזיות: זינוק במדד המחירים באפריל
- שטראוס מעלה מחירים של מוצרים נוספים
לפי נתוני חטיבת המחקר של ארגון פעמונים, המסייע בתחום כלכלת משק הבית, ההוצאות בקיץ הקרוב (חודשים יולי-אוגוסט) צפויות להתייקר עבור ההורים בסכום ממוצע של כ-2,300 שקלים לעומת חודשי החורף (ינואר-פברואר), המאופיינים בפחות הוצאות. הנתונים כוללים את התייקרות עלות מסגרות הקיץ והחינוך, ביגוד והנעלה להורים ולילדים, עלות חופשות, בילויים ומופעים.
אחרי הודעת תנובה על התייקרות המוצרים הלא מפוקחים בשיעור של 4.65% - ובהם חמאה, קוטג', גבינה בולגרית ועוד - הצטרפו אליה שטראוס וטרה שהודיעו על התייקרות באותה הקטגוריה. שטראוס ייקרה את חלב יטבתה לסוגיו, גבינות הסקי, יוגורטים, שמנת חמוצה, שמנת להקצפה ועוד בשיעור של 2.33% בממוצע. גם בטרה העלו את מחירי השוקו, הקוטג', השמנות והלאבנה בשיעור של בין 5% ל-9%.
בקושי שבועיים חלפו ובתנובה הודיעו על התייקרות מוצרי מעדנות, מאמא עוף ואוליביה ב-7.3%, גם מוצרי טירת צבי שמחיריהם לא עלו במשך שנים ארוכות יתייקרו ב-5%. כעת בורקס פילו/בצק עלים מרודד שעלה עד כה 20 שקל, יעלה 23 שקל, וחבילת שניצלים של מאמא עוף תעלה מ-42 שקל ל-47 שקל.
באסם הודיעו על התייקרות דגני הבוקר, קפה, פורינה (אוכל לחיות) וגרבר בשיעור של 4.7% בממוצע. גם מחיריהם של הרטבים, מרקי תיבול והפסטה יעלו בשיעור ממוצע של 4.5%. ספקית המזון ביקשה לייקר גם את המטרנה בשיעור ממוצע של כ-2.6%. גם מותג הגלידות "בן אנד ג'ריס" פנה לרשתות השיווק ודרש לייקר את מחירי מוצרי החברה בעד 15%.
ואם זה לא מספיק, גם חברת משלוחי המזון הודיעה כי תגבה דמי תפעול בגובה 2 שקלים עבור כל הזמנה מתחת ל-250 שקלים.
מחירי הפירות והירקות עלו ב-4%
ההתייקרויות לא פסחו גם על יבואניות המזון: דיפלומט הודיעה על העלאת מחירי מוצרי מילקה, אוריאו, היינץ ופרינגלס בשיעור של עד 25%. ויליפוד תקפיץ את מחיר החמאה הבלגית ב-57%, גבינת גאודה פרוסות יורו ב- 17% וכן את האורז והטונה ב-10%. גם מוצרי פררו רושה, נוטלה, קינדר ובואנו יתייקרו בשיעור של בין 5-9%. והיבואנית קימברלי קלארק תכווץ את אריזת הקטשופ בכ-6.5% - ותקטין חבילת גליל נייר טואלט ב-3.2%.
נתוני מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל מצביעים על כך שהאינפלציה עלתה ב-5% ב-12 החודשים האחרונים. העלייה בחודש אפריל נבעה בין היתר מעלייה של 4% במחירי הפירות והירקות, עלייה של 2.5% במחירי התחבורה - ועלייה של כ-0.4% במחירי המזון. מחירי המזון צפויים לטפס אפילו יותר בחודש הבא, עקב עליות המחירים שעליהן הכריזו היצרניות השונות בחודש החולף.
בנק ישראל צפוי לקחת לתשומת ליבו את הנתונים האחרונים, וה"הפתעה לרעה" שנרשמה עלולה לגרום לעליית ריבית כבר ביום שני הקרוב. עד כה, הכלכלנים העריכו כי הנגיד ישאיר את הריבית על כנה, או יעלה אותה ב-0.25%. כעת, עלייה כמעט ודאית - והשאלה היא בכמה המשכנתאות יתייקרו.