כבר התרגלנו לזיופים שנמכרים בשוק השחור או ברשתות החברתיות, אך ב"תוכנית חיסכון" חשפו כי קיימות שלל חנויות ורשתות פיזיות בערים מרכזיות שמוכרות ללקוחות זיופים, בטענה שמדובר במוצרים מקוריים. "שעון מעולה, לא תהיה לך בעיה", מבטיח המוכר באחת החנויות, "יש אחריות, נוכל להקטין לך - יהיה לך מעולה".
שקד גולדשטיין, סמנכ"ל מכירות טיים קונספט מסביר: "בשוק שלנו, שזה שוק השעונים, יש המון זיופים. מסתובבים עשרות אלפי שעונים מזויפים בארץ". הבעיה היא שהזיופים דומים מאוד למקור וקשה להבחין בהבדל.
לדוגמה, בהשוואה בין שעון מקורי של המותג "גאנט" מדגם Sussex לנשים שעולה 1,349 שקל, לבין הזיוף שעולה 750 שקל, רואים את ההבדל: "ההבדלים הם מאוד קטנים, אבל אנחנו ישר רואים אותם", מתאר גולדשטיין, "מהצבע בלוח ועד הטיקטים. אם היינו רואים פה את הצד השני של הטיקט, היו כתובים בו המחיר ומי היבואן".
"קנסות במאות אלפי שקלים"
גם בדגם עבור הגברים הפערים במחירים הם זהים, גולדשטיין הסביר מה חסר בזיוף: "אין פה מדבקות מאחורה, אין לנו שום אישור מהיצרן שזה השעון המקורי, במקור יש גם סטופר שעוצר את הבטרייה, כך שיש לשעון חיי מדף ארוכים יותר". בשעון של מזראטי - המותג המקורי נמכר ב-4,000 שקל והזיוף ב-1,500 שקל, ניתן להבדיל בשעון הלא מקורי בכך שאין מספר סריאלי על הזיוף.
"כשאנחנו מדברים על זיופים, אנחנו מדברים על מוצרים שמשווקים תחת סימן מסחר של מישהו אחר בלי רשות, כמובן", מציינת עו"ד רחלי זילברפרב שרייבר, מומחית בדיני אופנה, "ואז יש כאן מקום להטלת אחריות פלילית וקנסות הרבה יותר משמעותיים בסכומים של מאות אלפי שקלים ולפעמים גם יותר".
גולדשטייין ממליץ: "כדאי ליצור קשר עם היבואן הרשמי, לבדוק אם השעון הוא מקורי, כדי שלא יהיו טעויות". אז לפני שאתם מוציאים מאות או אלפי שקלים על שעון - תוודאו טוב מהיכן קניתם אותו ושהמוצר מקורי.