יוקר המחייה נחשב לקושי הגדול של הסטודנט הישראלי בדרכו אל התואר, נטל שנופל גם על ההורים. במציאות הנוכחית לא די בסיוע הכספי שמעניקים ההורים והסטודנט, למרות גילו, ממשיך להיעזר בהם במה שרק ניתן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הרבה פעמים אני קובעת עם אמא להיפגש כי אני יודעת שאם אני אלך איתה לסופר היא גם תשלם קצת", מעידה רוני מינמר, סטודנטית בבר אילן, "תשלם קצת הרבה".
מתברר שההורים הם המענה הכי משמעותי של הצעירים בישראל להתמודדות עם יוקר המחיה. סקר חדש מגלה שמעבר לסיוע במימון הלימודים, העזרה הכספית נמצאת גם בפרטים הקטנים.
על מי ממצאי הסקר, 79% מהסטודנטים דיווחו כי קיבלו בקביעות אוכל מהמשפחה וכ-64% מעידים כי ההורים עדיין מכבסים את בגדיהם. כמו כן, 42% העידו כי הם שואלים את הרכב מאמא או אבא ו-37% נאלצו להודות כי הם מסתייעים במימון הוריהם לשם רכישת בגדים.
"כל הזמן צריך לעזור", מעידה נעמה, אימה של רוני. "אני זוכרת שאני בגיל 25 כבר ילדתי וכן הייתי בזכות עצמי. היום כנראה המצב יותר קשה".
כמעט 10% מהסטודנטים גם לא יכולים לטוס לחו"ל ללא עזרת ההורים, וגם מחירי הדיור מאלצים 37.4% מהסטודנטים לגור בדירה בבעלות ההורים.
"בשל גובה שכר הדירה, הם לא רואים את האור בקצה המנהרה", אומר יו"ר התאחדות הסטודנטים אורי רשטיק. "הם נעזרים יותר ויותר בדור ההורים ומעבר לזה, לאחר שהם יוצאים לשוק התעסוקה, אין להם שום פתרונות תעסוקה שמאפשרים להם להתקיים בכבוד".
גם לאחר סיום התואר - הצעירים מתקשים להתמודד
היציאה מהאוניברסיטה אל שוק העבודה מאתגרת לא פחות. בחוץ ממתין עולם של חוסר ביטחון תעסוקתי שמוביל רבים להתפשר בבחירת המקצוע ולמצוא עבודה בתחום שאינו אידאלי - רק כדי לשרוד.
למרות המחסור היחסי בעבודה, ישנם מקצועות שהסטודנטים אינם נוטים לבחור בהם. יותר מ-6.2% דיווחו כי לא ירצו אף פעם לעסוק בכלכלה. גם מקצוע הנדסה הנחשב למשתלם כלכלית אינו נתפס כמושך במיוחד. כ-4.5% מהנשאלים העידו שאינם מעוניינים לעבוד במקצוע שכזה למרות שנחשב למשתלם ביותר.
במציאות בה ההתלבטות היא בין למצוא משרה מעניינת לבין למצוא משרה מכניסה, נראה שהגורם הכי משמעותי הוא בכלל ההורים ומידת הסיוע שהם יכולים להעניק.