משבר הלולים מתרחב: 720 אלף תרנגולות מטילות הושמדו בלולים בצפון הארץ בשל התפשטות שפעת העופות עד היום (ראשון). מדובר ב-20% ממחזור הביצים החודשי בישראל. בשעות אלה נעשים מאמצים גדולים לחסום את התפשטות המחלה, אך אם לא יצליחו לעשות זאת עד מחר המדינה תאלץ לאפשר ייבוא נקודתי של ביצים כדי למנוע מחסור. שר החקלאות עודד פורר נמצא היום בצפון, בשל ישיבת הממשלה שנערכת ברמת הגולן, והוא יסייר בלולים באזור.
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
שפעת העופות הגיעה לארץ כבר בתחילת השבוע שעבר, עם נדידת העגורים לאזור אגמון החולה. ביום חמישי התגלתה לראשונה המחלה בקרב תרנגולות בלולי האזור, ובתוך מספר ימים עלה שיעור התרנגולות הנגועות מ-6% ממחזור הביצים החודשי ביום חמישי ל-20% היום. בדיקה עם רשתות השיווק מעלה ששם עדיין לא צופים מחסור בביצים, עם זאת חלק מהלולים שהושמדו ואלה שקרובים אליהם, אחראים לאספקת הביצים לכלל צה"ל מה שעלול לייצר מחסור בהיבט הזה.
במשרד החקלאות טוענים שאחת הסיבות להתפשטות המהירה של שפעת העופות באזור היא אופן גידול התרנגולות המטילות בישראל. רובן המוחלט של התרנגולות מגודלות בלולי כלובים, צפופים במיוחד, שמעודדים התפשטות של נגעים. ברוב מדינות המערב הפסיקו לגדל כך תרנגולות ועברו לגידול בלולים חופשיים, שמספקים מרחב גדול יותר לתרנגולות ומייצרים סביבה בריאה יותר.
כחלק מהרפורמה בענף הביצים, שמעוררת התנגדות רבתי בקרב מגדלי הביצים, מבקש שר החקלאות עודד פורר, להיצמד לחקיקה המתגבשת באיחוד האירופי שצפויה לאסור על לולי כלובים. "הלולים עם הכלובים, גגות האסבסט ותפוצת מחלות, צריכים לעבור מן העולם", אמר השר בביקור בלולים בצפון לפני כחודשיים. "לולי המעוף מהווים דוגמה לכך שקידום רווחת בעלי החיים משתלב עם האינטרס של תעשיית הביצים. כשלתרנגולת טוב יותר, התוצרת טובה יותר". האסון שפוקד עכשיו את ענף הביצים הוא דוגמה מופתית לסכנות שטמונות באופן גידול התרנגולות בישראל.